Uten billett startet kronprinsessen sin Bokbane-turné

NTB

  • Publisert: 08.05-2019
  • Oppdatert: 09.05-2019
Kronprinsesse Mette-Marit starter Bokbanen på Kolsås onsdag. Turen går videre til Bekkestua, Røa og Majorstuen.Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

For femte år på rad reiser kronprinsessen på bokturné. I år har hun byttet ut tog med T-bane, men uten billett.

Ideen om å ta T-banen kom da kronprinsessen i fjor var på Stovner bibliotek for å hente et eksemplar av Zeshan Shakars «Tante Ulrikkes vei».

– Der kom jeg i prat med en gjeng med ungdommer som var veldig opptatt av om jeg likte Stovner. Den samtalen ble så viktig for meg at jeg tenkte at jeg ville gjøre noe for ungdom i Oslo. Så fikk jeg en idé om at vi kunne gjøre dette om til en bokbane i år og ta banen fra vest til øst og ende opp på Stovner i Oslo, sier kronprinsessen til NTB.

Symbolsk reise

Hun beskriver Bokbanen som en symbolsk reise gjennom byen for å se hvordan folk har det, og ikke minst for å snakke om viktige temaer.

Det er P3-profil Silje Nordnes som bokbader forfatterne underveis på bokbane-turneen.

Les også:  Kronprins Haakon: – Jeg hoppet over alle gradene

Like før ankomst Bekkestua, spurte Nordnes kronprinsparet om de har betalt for T-baneturen. Kronprinsparet svarte nølende at de ikke har betalt. Kronprinsparet gjorde dermed ikke som kong Olav, som på et kjent bilde løser billett på trikken til Frognerseteren.

(Saken fortsetter under) 

/

Klimaengasjement

På Bekkestua møtte kronprinsessen forfatterne Maja Lunde og Bjørn Vatne, som begge har skrevet skjønnlitterære bøker om klima.

Vatne fra Ålesund og Lunde fra Oslo snakket foran elever på Rosenvilde videregående skole om bøkene sine, om FNs naturpanels ferske rapport om naturmangfoldet og om flyskam.

Les også: Føler du på «flyskam»?

Kronprinsesse Mette-Marit sier til NTB at hun har invitert nettopp disse forfatterne til turneen, fordi hun mener at bøkene deres kan øke klimaengasjementet.

– Vi står overfor en veldig alvorlig situasjon. De to prosjektene viser at det går an å skrive god litteratur som handler om disse temaene. Jeg tror vi må bruke alle de mulighetene vi har for å engasjere folk. Litteratur gjør at folk kan se på denne tematikken på en litt annen måte, og også la seg inspirere til å gjøre ting i sine egne som kan være med på å løse klimakrisen vi står overfor, sier kronprinsessen.

(Saken fortsetter under)

/

Fortsetter torsdag

Reisen med T-banen startet på Kolsås i Bærum, og det er stopp på bibliotekene på Bekkestua, Røa og Majorstuen onsdag, før turen torsdag fortsetter via Nasjonalteatret til Tøyen og Furuset og ender opp på Stovner.

Kronprins Haakon er også med på bokturneen, hvilket han ikke har hatt for vane å gjøre. På spørsmål fra pressen før avgang, sier kronprinsessen at hun er glad for å ha ham med.

Les også: Mette-Marit: – Et press for å lese krim i Norge

– Jeg er veldig glad for at Haakon er med, han er jo her først og fremst som stand-in i tilfelle jeg ikke skulle holde hele løpet ut, sier hun til den fremmøtte pressen.

(©NTB)

DEL

FØLG OSS