Olav Thons beste livsvisdom

Caroline Furu

Caroline Furu

  • Publisert: 28.06-2019
  • Oppdatert: 03.07-2019

Den jordnære milliardæren fylte nylig 96 år. Les noen av hans klokeste uttalelser gjennom tidene. 

Olav Thon er ikke helt som andre milliardærer. Han startet karrieren med å kjøpe og selge skinn i Hallingdal, og i 1942 begynte han med eiendomsutvikling i Oslo.

I 1989 etablerte han hotellkjeden Rainbow Hotels, som nå heter Thon Hotels. I 2013 var Thon regnet som Norges rikeste, og det samme året kom det frem at han skulle gi bort milliardformuen.

Han har blitt kjent for å leve et sparsommelig liv, og har tidligere uttalt at han er lykkeligere med surmelk enn champagne.

Les også: Olav Thon: – Barnløsheten har gitt meg frihet

Gjennom årene, har den fargerike forretningsmannen blitt like kjent for sine jordnære verdier som sin enorme formue. 

I det siste har han også fått mye oppmerksomhet for sitt bryllup med tidligere tingrettsdommer Sissel Berdal Haga (79)

Lørdag fylte han 96 år, og i den anledning har vi funnet frem noen av hans beste uttalelser og livsråd. Les mer nedenfor!

Om penger og arv:

– Å arve kan være en ulykke, men det kan selvfølgelig være bra også. Men selve gleden av å skape noe, den er mer til stede hvis du begynner med to tomme hender, sa han til VG Helg i 2018.

Om sitt beste tips til et langt liv:

– Mitt tips for å leve lenge er å holde seg vekk fra altfor mye kunstige gleder i form av alkoholforbruk og en masse annet som kommer med å leve «et godt liv», sa Thon til Nettavisen i januar i år.

Om den røde topplua han alltid har på seg:

– Jeg begynte å gå med luen ved en tilfeldighet da jeg frøs på hodet. Når man har så lite hår som meg, må man ha et hodeplagg. Jeg kunne ikke tenkt meg å bruke hatt eller sixpence, så da ble det lue, fortalte Thon til VG i 2011.

Om grunnen til at han ga bort milliardformuen:

– Jeg regner med at selv om jeg skulle bli 100 år, så er det jo bare ni-ti år igjen. Og jeg skal ikke ta noe med meg, fortalte Thon til TV2 i 2013.

(Saken fortsetter under)

Video: Sissel om førsteinntrykket av Olav Thon: – Jeg synes han var fryktelig gammel:

Om å gjøre feil:

– Den som ikke tør å gjøre feil, blir ubrukelig, sa Thon til DN i 2013.

Om utdanning:

– Det er så mye fokus på utdanning. Det er bra, men det er mange det ikke passer for. Til dem vil jeg si; du trenger ikke utdanning, for å lykkes. Tror du på deg selv, kan du komme så langt som helst, sa han til E24 i 2013.

Om demens:

– Det hjelper ikke å leve til man blir 100 eller 120 år hvis hjernen ikke fungerer. Demens er trist, både for dem det gjelder, og ikke minst for de pårørende, uttalte Thon i en artikkel i Finansavisen i 2018.

Om å være barnløs:

– Barnløsheten har gitt meg frihet, og det har betydd mye. Det har aldri vært krav om å være hjemme lørdag og søndag, da har jeg kunnet dra langt til fjells, til de høye topper, sa Thon til VG Helg i 2018.

Om bryllupsreisen:

– Vi er jo enkle mennesker. Så jeg foreslo Bjørneparken på Flå. Men hun ville gjerne til utlandet. Da foreslo jeg Töcksfors, sa Thon under en pressekonferanse etter bryllupet tidligere denne måneden.

Les også: Thon gir 30 millioner til forskning på antibiotikaresistens

Video: Olav Thon i 2008: Milliardæren er stolt av do:

DEL

FØLG OSS