Lisa Aisato slipper bok for voksne i høst

NTB

  • Publisert: 07.08-2019
  • Oppdatert: 07.08-2019
Carina JohansenNTB Tema

Høstlisten til Kagge er klar. Lisa Aisatos «Livet – illustrert» – samt Aage Borchgrevinks bok om Statoil – er blant bøkene det knytter seg forventninger til.

Sammen med Maja Lunde sto Lisa Aisato bak fjorårets aller mest populære utgivelse: «Snøsøsteren». I fjor så vi også illustrasjonene hennes i en annen salgsvinner, «Til ungdommen» av Linn Skåber. I høst er hun imidlertid klar med ei bok for voksne.

– Helt siden jeg startet å jobbe som illustratør har jeg hatt en hemmelig drøm om å utgi en samlebok med mine beste illustrasjoner. Til høsten kommer den. Boken heter «Livet – illustrert», sier Aisato som med boken har satt sammen bildene til en historie om oss mennesker – og livsløpet vårt.

– Jeg kan mye om livet fram til man er 38 år, men etter det trengte jeg litt hjelp. Jeg har intervjuet folk nær meg og hadde blant annet en flere timers prat med min manns bestemor, på 87. Hun lærte meg mye, legger hun til.

Forhåndsinteressen for utgivelsen er veldig stor, og akkurat nå ligger det an til et førsteopplag på 18.000 eksemplarer, melder Kagge.

Les også: Bill Gates leser 50 bøker i året – her er hans favoritter

Insekter og Statoil

En annen som virkelig har truffet blink er Anne Sverdrup-Thygeson, som debuterte med storsuksessen «Insektenes planet», ei bok som er utkommet på over 20 språk. Nå bryner hun seg på unge lesere.

– Jeg har skrevet en barnebok om insektenes hemmeligheter fordi barn er så dyktige til å undre seg og være nysgjerrige, og vi burde være mye flinkere til å følge opp ungenes naturlige glede over småkryp, sier hun.

Den ferske barneboka har allerede inntatt førsteplassen på Norlis bestselgerliste for barnebøker.

På forlagets høstmeny finner vi også Aage Borchgrevinks første sakprosautgivelse etter 22. juli-boka «En norsk tragedie». Den heter «Giganten» og er en bok om Statoils – og dermed Norges – historie.

– «Giganten» er et stort, ambisiøst verk om Statoils historie, helt fra det første oljefunnet til vår tids virksomhet over hele verden, sier forlegger Tuva Ørbeck Sørheim.

Les også: Her er Barack Obamas favorittsanger, filmer og bøker fra 2018

Man kan også glede seg stort over et annet storverk denne høsten: Inger Merete Hobbelstads «Årene med Elizabeth».

– Dette er boken for alle som elsket «The Crown», rett og slett en storslått fortelling om dronning Elizabeth og hennes familie.

Hurtigruta og skikk og bruk

«På gyngende grunn» er tittelen på Ola Bremnes' bok om Hurtigruta, mens Erik Fosnes Hansens har fast grunn under føttene når han denne høsten tar oss med på litterære vandringer i Oslo. I denne boka får  vi følge sporene etter Hamsun, Undset, Saabye Christensen, Kjærstad og andre forfattere.

Mimir Kristjansson skriver om sin mor i «Mamma er trygda» – mens Sigrid Sollund følger opp suksessen «Hersketeknikker» med «Skikk og bruk. Praktisk folkeskikk for moderne mennesker».

Gabi Gleichmann er tilbake med sin første roman etter den kritikerroste «Udødelighetens elixir» (2012). Den ferske boken har fått tittelen «Aurelia» og beskrives som en storslagen og fengslende historie.

Se også: Nettguiden – bøker og magasiner

«Tegnehanne» melder seg med «Ikke tenk på meg»: En slags dagbok der hun er enda mer nådeløs mot seg selv enn tidligere.

Så vanker det en aldri så liten science fiction-godbit fra Kina fra forlaget: Boken «Trelegemeproblemet» av Cixin Liu har solgt over én million eksemplarer på engelsk - og i høst er det duket for norsk oversettelse.

Colson Whiteheads første bok siden «Den underjordiske jernbanen» har på norsk fått tittelen «Nickel-guttene», Den har allerede rukket å få tommelen opp fra Aftenpostens anmelder, og Whitehead selv vil komme på besøk til Norge i slutten av oktober med sin nye bok i bagasjen.

Les flere saker fra Nettliv her!

DEL

FØLG OSS