«Selskapsreisen»-skuespiller død

Arne-Petter Lorentzen

  • Publisert: 09.10-2019
  • Oppdatert: 09.10-2019

Skuespiller Roland Janson som spilte rollen som den sleipe eiendomsmegleren Gösta i Selskapsreisen er død etter lengre tids sykeleie.

– Det er veldig tungt i dag, sa hans nære venn, skuespilleren Weiron Holmberg (84) i går til svenske Göteborgs-Posten, som først meldte om dødsfallet. Holmberg er også kjent fra Selskapsreisen-filmene, i rollen som festløven Robban.

Roland Janson gikk bort etter lengre tids sykeleie, og ble 80 år gammel. Skuespilleren har vært svært profilert i nabolandet etter sin varierte skuespillerkarriere som strekker seg over flere tiår både i film, TV og teater. I flere år har han vært tilknyttet Folkteatern i Gøteborg, og har også vært innom Dramaten i Stockholm.

Spilte mange roller

Med mer enn 30 filmer og flere suksessrike TV-serier, som blant annet «Jönssonligaen», «Albert og Herbert» og den svenske såpeoperaen «Rederiet» er han også et kjent ansikt for mange nordmenn.

I Norge er han likevel mest kjent fra den første «Selskapsreisen»-filmen fra 1980, hvor han spiller den sleske eiendomsmegleren Gösta,som lurer Stig-Helmer til å smugle inn penger til Nueva Estockholmo til et svensk eiendomsprosjekt på ferieøya. Uheldigvis for Gösta, forsvant Stig-Helmers bagasje.

selskapsreisen01

Hylles av kollegaene

Lasse Åberg (79) som spilte Stig-Helmer i Selskapsreisen-filmene minnes Roland Janson med verdighet.

– Han var perfekt i rollen som den sinte direktøren Gösta. Han hadde en veldig fin karisma. Han var intensiv, utrolig intensiv - og bestemt, sier Lasse Åberg om Janson til Aftonbladet.

Savnet etter den avdøde skuespilleren er også stort hos skuespilleren Sven Melander (71). Han spilte festløven «Berra» i Selskapsreisen.

– Han var et veldig morsomt menneske, veldig underholdende å ha rundt seg. Han var alltid litt halvforbannet på urettferdigheter og dem tok han alltid opp på en veldig veltalende måte. (...) Han var en mangesidig mann. Veldig dyktig! Sier han til Aftonbladet, i følge VG.

DEL

FØLG OSS