Skuespiller Kristofer Hivju: Gir Odd Nerdrum æren for Hollywood-karrieren

Arne-Petter Lorentzen

  • Publisert: 31.01-2020
  • Oppdatert: 31.01-2020
Monica AlmeidaReuters

Skuespiller Kristofer Hivju er blitt en av verdens mest ettertraktede skuespillere etter «Game of Thrones»-suksessen. Han gir kunstmaler Odd Nerdrum mye av æren for karrieren.

Skuespiller Kristofer Hivju (41) tok verden med storm da han ble en del av TV-serien «Games of Thrones» som regnes som verdens største TV-serie gjennom tidene. I rollen som Tormund Giantsbane trollblant han seere verden over, og tilbudene har stått i kø siden. Men slik har det ikke alltid vært for den sympatiske 41-åringen fra Oslo.

Da han prøvespilte for «Game of Thrones» i 2012 jobbet han på Trøndelag teater. For mange var han kjent for å være sønn av skuespiller Erik Hivju (72), som har vært ansatt ved Nationaltheateret siden 1968.

– Trodde på meg da ingen andre gjorde det

Kristofer Hivju takker kunstmaler Odd Nerdrum (75) for at han tok steget ut i verden.

– Da jeg var ung i 20-åra, syntes livet var vanskelig og følte at ingen ville leke «skuespillerleken» med meg, sa Odd: «Jeg synes du skal dra til Hollywood, Kristofer.» Han trodde på meg da ingen andre gjorde det, så han har vært et betydningsfullt menneske i mitt liv – og er det fortsatt, sier han i et intervju med Dagbladet.

Hivju stod for åpningen Nerdrums kunstutstilling «After the Flood» på Patrick Painter Gallery i Los Angeles.

nerdrum

Kunstmaler Odd Nerdrum på på Patrick Painter Gallery i Los Angeles hvor han har utstillingen "After the Flood".

– Når Odd kommer til Hollywood, er det et møte mellom verdens største kitschmester og verdens kitschhovedstad, sier skuespiller og dramaturg Kristofer Hivju til Odd Nerdrums nettside.

Gårdsgutt for Nerdrum

Kristofer er en nær venn av den figurative kunstmaleren,og har også blitt portrettert av Nerdrum. Vennskapet deres går tilbake til begynnelsen av årtusenskiftet siden Nerdrum presenterte teaterstykket «kuratoriet».

– Siden har jeg hengt på gården hans og hjulpet til med både å lage gjerde og plante trær. Jo, jeg har vært rene gårdsgutten. Parallelt byttet vi på: Han var min filosofiske mentor – og jeg var hans dramaturgiske. Odd er en gigant – ikke bare i samtida si, men verdenshistorisk, forteller han til Dagbladet.

DEL

FØLG OSS