Ingebjørg Bratland gjør alt for ikke å bli syk: Går jevnlig inn i et kaldt rom som holder 140 minusgrader - i bare undertøyet

Arne-Petter Lorentzen

  • Publisert: 07.02-2020
  • Oppdatert: 07.02-2020
Heiko JungeNTB scanpix

Den folkekjære sangerinnen Ingebjørg Bratland har fått kongen ti gråte. En av hennes aller største frykt er å bli syk. 

Ingebjørg Bratland fra Vinje i Telemark (29) har en av ladets aller største sangstemmer. Hun slo igjennom med folkemusikk i ung alder, og har hatt en annen folkekjær artist, Odd Nordstoga (47) en av sine viktigste mentorer.

Som 16-åring fikk hun kong Harald (82) til å ta til tårene da hun sang «Den fyrste song» på 70-årsdagen hans.

nordstoga

Odd Nordstoga og Ingebjørg Bratland tok for seg sanger og snutter "Heimafrå" når de laget hennes første og hans tolvte plate. Foto: Gitte Johannessen / NTB scanpix

Siden har pilene bare pekt oppover for den dyktige artisten. I 2013 fikk hun og Odd Norstoga Spellemannsprisen for samarbeidsplaten «Heimafrå» og to år senere var hun programleder for musikkprisutdelingen.

Nå er gullstrupen aktuell med platen «Papirfly» som har fått gode kritikker. Som turnerende soloartist strekker hun seg langt for ikke å bli syk.

– Jeg går jevnlig inn i et trangt rom som holder 140 minusgrader, i bare undertøyet, sa hun nylig i i et intervju med Dagens Næringsliv.

Placebo-effekt

Metoden kalles cryosauna, og er en kuldebehandling, som er en avansert form for isbading - med langt lavere temperaturer.

I samme intervju med Dagens Næringsliv fortalte den dyktige artisten at hun også har prøvd andre alternative behandlingsformer. Hun tenker at Placebo-effekten også er en effekt.

– Og jeg synes det er så kjedelig å drikke te, eller vann. Eller ta på skjerf. Så jeg gjør heller sånt. Jeg har gjort mye annet også. Akupunktur. Jeg har ligget i et sånn lukket tank med vann, floating. Jeg har gått til en dame som sa at her var det veldig mye energier, masse røkelse og myrra, på Vinderen, selvsagt. Aromaterapi. Kopping, det vil si å få festet sånn varme sugekopper på ryggen, det var dritvondt og jeg så ut som et persisk teppe etterpå. Jeg går til jeg blir syk. Så slutter jeg. Nå har jeg vært frisk i ett år, sa hun til Dagens Næringsliv.

Har cøliaki

Tidlig i 20-årene fikk Ingebjørg påvist cøliaki, som gjør at man ikke tåler gluten. Det kom etter å ha vært på turne med Odd Norstoga hvor de utelukkende levde på brødmat.

– Nå er jeg frisk fordi jeg ikke spiser gluten. Jeg er fortsatt opptatt av å ha en kropp jeg kan føle meg vel i på scenen. Men jeg er veldig lite selvbevisst. Jeg går i butikken i pysj, boblejakke, usminka med og uten caps og ofte med en utslitt Bergans-sekk på ryggen. Folk som kjenner meg sier bare: Har du tatt på deg hundeklærne igjen nå, fordi det er slike klær jeg bruker når jeg lufter hundene hjemme i Vinje, har hun tidligere sagt til KK.

DEL

FØLG OSS