På Startsiden Guider har noen av sakene annonselenker, som fører til butikker hvor du kan kjøpe produktene vi har omtalt, eller til tjenester som lar deg sammenligne priser. Når du klikker på en av disse lenkene, får Startsiden annonseinntekter. Disse lenkene er alltid merket.

Annonselenkene er valgt fordi vi mener de er relevante og nyttige, og det er våre innholdsprodusenter som bestemmer hvilke saker vi skal skrive om og hvilke produkter som skal omtales.

Vårt mål er alltid å guide deg til det mest relevante innholdet og de beste produktene. Annonsørene bestemmer ikke innholdet i sakene.

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.

Reise

Europeisk helsetrygdkort: Dette må du vite

Person med rød neglelakk som holder opp en rosa lommebok med et Europeisk helsetrygdkort i. Vi har snakket med eksperten for å kunne fortelle deg alt du må vite om Europeisk helsetrygdkort.
De aller fleste av oss liker å gjøre reisen vår tryggest mulig. Helsenorge anbefaler derfor alle som har rett til det, å skaffe seg Europeisk helsetrygdkort. Vi forklarer alt du må vite om dette kortet. (Foto: Marie Henriksen/ABC Startsiden)

Et Europeisk helsetrygdkort er noe alle burde ha med seg når de reiser i Europa. Vi forteller alt du må vite om denne reisebetryggelsen!

Skal du reise i Europa er det anbefalt å ha et Europeisk helsetrygdkort medbrakt, men hva er egentlig et Europeisk helsetrygdkort? Og hvorfor er det anbefalt å ha dette kortet?

Vi har snakket med avdelingsdirektør i Helsenorge, Steinar Mathisen, som gir deg svaret på alt du måtte lure på om det Europeiske helsetrygdkortet.

Vil du ha flere tips og triks til reisen? Da bør du sjekke ut samlesiden vår hvor du finner alle våre reisetips!

Hva er Europeisk helsetrygdkort, og hvorfor bør man ha det?

Bilde av baksiden på et Europeisk helsetrygdkort hvor det står på engelsk hva kortet er og hvordan man bruker det. Vi forteller alt du må vite om Europeisk helsetrygdkort.
Helsenorge anbefaler alle som har rett på et Europeisk helsetrygdkort å skaffe seg et.

– Europeisk helsetrygdkortet gir deg rett til dekning av nødvendig medisinsk behandling ved sykehus og/eller hos en behandler som er tilknyttet det offentlige helsevesenet i det landet du oppholder deg i, forklarer Mathisen.

Vær obs: Europeisk helsetrygdkort gjelder bare i EU/EØS-området, Sveits og Storbritannia.

Mathisen forteller videre at de aller fleste som har statsborgerskap fra et EU/EØS-land eller Sveits har rett til å få Europeisk helsetrygdkort.

– Alle som har rettigheter på et Europeisk helsetrygdkort burde gå til anskaffelse av dette, anbefaler han.

Helsetrygdkortet er gratis, og man kan søke om det ved å logge inn på Helsenorges hjemmesider, hvor man også finner kontaktinformasjonen for videre veiledning.

Må man ha reiseforsikring i tillegg til Europeisk helsetrygdkort?

Reiseforsikring vil alltid være frivillig, men Helfo anbefaler på det sterkeste å ha dette i tillegg til Europeisk helsetrygdkort da rettighetene du har i henhold til EØS-avtalen er begrenset.

For eksempel er det ikke alle land hvor du får dekket utgifter til helsetjenester, som for eksempel sykehusopphold, og da er det veldig fint med en forsikring som gjør dette. Helsetrygdkortet dekker for eksempel heller ikke utgifter til blant annet hjemreise når du er blitt syk eller utsatt for en ulykke.

Det er derfor mange som lurer på om de trenger Europeisk helsetrygdkort dersom de har reiseforsikring.

– Europeisk helsetrygdkort gir deg rett til dekning av nødvendig helsehjelp på samme vilkår som innbyggerne der, forklarer Mathisen, og dette er en rettighet reiseforsikringen ikke kan gi deg.

Visste du at disse kredittkortene kan gjøre reisen din tryggere?

Hvordan «bruke» Europeisk helsetrygdkort?

Helsetrygdkortet kan ikke fås i et digitalt format, men finnes som plastkort og i papirversjon. Skal du på reise er det derfor lurt å være ute i god tid med å søke om kortet slik at man får det før avreise.

– Helsetrygdkortet fremvises fysisk til behandleren du er hos, forklarer Mathisen om hvordan man bruker kortet, og legger til,

– Det gir ikke rett til dekning av utgifter hvis formålet med reisen er å få medisinsk behandling.

Skulle du være så uheldig å ha bruk for kortet, men har glemt det hjemme, kan Helfo utstede en hasteblankett. Dette er Europeisk helsetrygdkort i papirversjon som gir deg de samme rettighetene som plastkortet.

– Hasteblankett kan også utstedes med tilbakevirkende kraft. Dette betyr at du kan få et hastevedtak for behandling du allerede har mottatt, så lenge du ikke har betalt for behandlingen, skriver Helsenorge på sin hjemmeside.

Les mer på våre temasider: