Reise

Hit kan du reise uten pass i 2024

Bilde av Tsarevets festningen i Bulgaria. Festningen er av gamle bygg og plassert på en grønn ås. Hit kan du reise uten pass 2024
Det er kun pass og nasjonalt ID-kort som regnes som sikre reisedokumenter. Men i teorien kan du reise passfritt til 28 ulike Schengen-land. Disse landene kan du reise passfritt til nå! (Foto: Poletiet)

2024 gir oss endringer i Schengen-avtalen. Det gjør at vi snart kan la passet ligge hjemme ved reise til 29 ulike land.

Schengen-avtalen gjør det mulig for oss reiseglade nordmenn å reise uten pass mellom Schengen-land. Og fra og med mars 2024 kan du reise til to nye destinasjoner helt uten reisedokument.

EU-Kommisjonen skriver på sin hjemmeside at reiser via båt og fly til Romania og Bulgaria kan fra mars 2024 skje passfritt. Pr dags dato gjelder ikke reglen for bil og buss transport.

På utkikk etter billig ferie? Da kan du lese alle våre guider til billig ferie her.

Til tross for at Norge ikke er en del av EU er landet en del av Schengen-sammarbeidet. Det gjør at reiser mellom Schengen-land kan skje uten pass. Det vil si at det ikke er krav om passkontroll. Men, man bør likevel ha gyldig ID-kort.

– Det grensefrie Schengen-området garanterer fri bevegelse til nærmere 450 millioner EU-borgere, sammen med ikke-EU-borgere som bor i EU eller besøker EU, Skriver EU-Kommisjonen på sine hjemmesider.

Les også: Hit kan du reise billig på sommerferie

Hvor kan man reise uten pass

Totalt er det i dag 27 Europeiske land som er med i Schengen-samarbeidet. Fra mars vil det være hele 29 land på listen.

Obs: Startsiden har i en tidligere versjon skrevet at det er 26 Europeiske land i Schengen-samarbeidet. Det var feil. I oversikten under glemte vi Kroatia. Feilen ble rettet opp 24.01.2024 klokken 09.00.

OBS: Selv om man kan reise til 29 ulike land uten pass anbefales det av Regjeringen å ha med gyldig legitimasjon som for eksempel førekort eller nasjonalt ID-Kort, eller pass. Derfor kan det være nyttig å reie med pass selv om du reiser til et Schengen-land.

Disse landene finner du på Schengen-listen:

Belgia, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Kroatia, Hellas, Island, Italia, Latvia, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Malta, Nederland, Norge, Polen, Portugal, Slovakia, Slovenia, Spania, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn og Østerrike.

Les mer på våre temasider: