På Startsiden Guider har noen av sakene annonselenker, som fører til butikker hvor du kan kjøpe produktene vi har omtalt, eller til tjenester som lar deg sammenligne priser. Når du klikker på en av disse lenkene, får Startsiden annonseinntekter. Disse lenkene er alltid merket.

Annonselenkene er valgt fordi vi mener de er relevante og nyttige, og det er våre innholdsprodusenter som bestemmer hvilke saker vi skal skrive om og hvilke produkter som skal omtales.

Vårt mål er alltid å guide deg til det mest relevante innholdet og de beste produktene. Annonsørene bestemmer ikke innholdet i sakene.

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.

Reise

Vanlig ferietabbe: Her er valutafellen du må unngå

Fokus på en bankterminal som en person holder fram. Forbrukerrådet forteller om utbredt valutafelle som lurer nordmenn for én milliard kroner i unødvendige gebyrer hvert år! Vi forklarer hvordan du unngår fella.
Lite er så kjedelig som å betale mer enn det som er nødvendig. Vi forteller om valutafellen mange nordmenn går i, og hvordan du kan spare penger ved å gjøre det rette valget når du bruker kortet i utlandet. (Foto: Colourbox)

Går du i denne valutafellen risikerer du å betale mer enn nødvendig. Vi forklarer hva du må gjøre når du skal betale med kort i utlandet.

Hvorfor betale mer enn du må? Forbrukerrådet forteller om en utbredt valutafelle som lurer nordmenn for én milliard kroner i unødvendige gebyrer hvert år! Hvem hadde trodd at noe så enkelt som valg av valuta kan utgjøre så store forskjeller?

Vi forklarer hvordan du enkelt unngår denne fellen når du bruker kortet i utlandet.

Drømmer du om sol og varme til en billig penge? Da anbefaler vi samlesiden vår hvor du finner alt vi skriver om restplass-reiser.

Les også:Disse kredittkortene kan gjøre reisen din tryggere

Hvilken valuta skal man betale med i utlandet?

Ofte når man betaler med kort eller tar ut penger i utlandet får man valget mellom å bruke lokal valuta eller norske kroner. Forbrukerrådet kommer med en tydelig oppfordring når du står ovenfor dette valget:

– Avvis tjenesten om å belaste i norske kroner. Velg heller den lokale valutaen. Da unngår du et påslag som ofte er på seks til sju prosent, forteller Gunstein Instefjord, leder for forbrukerpolitikk i Forbrukerrådet.

Forbrukerrådet har brukt en undersøkelse gjort av Sparebanken Vest i 2017 som utgangspunkt. Undersøkelsen viste at kundene som valgte å betale i norske kroner, i gjennomsnitt betalte 6,6 prosent mer enn om de hadde belastet kjøpet i lokal valuta.

Huskeregelen er derfor enkel: Alltid betal i lokal valuta.

Hvorfor alltid betale i lokal valuta?

Når du betaler i norske kroner med bankkortet i utlandet er det butikken eller minibanken du gjør transaksjonen i som bestemmer valutakursen, og denne er ofte ikke i din favør. Betaler du derimot med lokal valuta er det banken din som gjør omregningen, og denne er mer riktig.

– Velger du å ta ut i den lokale valutaen, blir valutatransaksjonen omregnet i etterkant til norske kroner med et standardisert påslag på 1,75 prosent, forklarer Instefjord. Selv om dette kanskje høres dyrt ut er butikkens eller minibankens påslag nesten fire ganger så dyr.

Forbrukerrådet skriver at den europeiske forbrukerorganisasjonen BEUC kaller tjenesten hvor man kan velge valuta for lovlig svindel, og anbefaler derfor også alltid å betale i lokal valuta.

Dette landet er forresten kåret til årets reisefavoritt 2024!

Uavhengig liste: De beste kredittkortene for reise

Les mer på våre temasider:

Du vil kanskje også like disse sakene: