Strikking

Armstrikking av pledd: Slik strikker du teppe med armene

Kvinne sitter i sofa og leser med et teppe strikket med armene.
Et mykt og lunt pledd strikker du raskt med kjempegarn og armene. (Foto: Miriam Schjetlein)

Visste du at du kan bruke armene dine som strikkepinner til kjempegarn? Vi lager pledd strikket på under én time. Her viser vi hvordan du går fram.

For å strikke med armene trenger du et garn som er tjukt nok. Til dette pleddet har vi brukt kjempegarn, også kalt superbulky, jumbo eller XL-garn. For et lite pledd (som passer én voksen) har vi brukt 5-6 nøster. 1 kg garn strekker seg cirka 50 meter. Vil du lage et større pledd anbefales opptil 15 nøster.

Vil du ha flere strikketips og gratis strikkeoppskrifter finner du det her.

Se video lenger ned i artikkelen for hvordan du strikker med armene.

Anbefalt garn til armstrikking

Garnkvaliteten vil avgjøre prisen på garnet. Kjempegarn av merinoull er naturlig nok dyrere enn den rimeligere varianten i kunstige fibre som akryl.

Det er også mulig å bruke tynnere garn som du legger dobbelt eller trippelt. Et slikt garn kan være supermyke Drops Polaris. Et tykt garn, men som du likevel bør legge trippelt om du skal strikke med armene. Husk at jo tykkere garn, eller jo flere ganger du legger garnet oppå hverandre, jo tettere blir pleddet.

Har du lyst til å strikke med vanlige strikkepinner og kjempegarn, anbefaler vi pinne 30 mm eller tykkere.

Slik strikker du med armene

Loading the player…

Nå skal du legge opp masker. Hvis du lurer på hvordan man legger opp masker på strikkepinner, finner du instruksjonene her. Egentlig er det ingen forskjell på å legge opp masker på strikkepinner eller armer. Lag en løkke på garnet, og sørg for å ha lang nok hale til alle maskene. Ha løkken rundt høyre arm, og begynn å legge opp masker. Se gjerne videoen over for nærmere instruksjoner på armstrikking.

Legg opp masker på høyre arm. Lag først en løkke på garnet. (Foto: Miriam Schjetlein)

Legg opp så mange masker du ønsker, eller får plass til på armen. Her har vi lagt opp 18 masker. Begynn å strikke fra høyre til venstre. Dette kan være litt uvant for de som er høyrehendte. Men du kommer fort inn i det. Legg tråden i høyre hånd, og dra den neste masken over hånden. Sett den nystrikkede masken over på venstre arm.

Se også: Gratis og enkle strikkeoppskrifter for nybegynnere

Ta tråden høyre hånd. Løft første maske over høyre hånd. Sett den nye masken på venstre arm. (Foto: Miriam Schjetlein)

Fortsett til alle maskene er på venstre arm.

Strikk så tilbake fra venstre til høyre. Nå strikker du som man vanligvis strikker rette masker: Stikk høyre hånd inn gjennom den neste masken. Hent tråden, og dra gjennom. Ha den nystrikkede masken over på høyre arm.

Strikk fram og tilbake. Fordi du ikke snur strikketøyet slik som med strikkepinner, vil alle maskene være rette på den ene siden og vrange på baksiden. (Foto: Miriam Schjetlein)

Strikk fram og tilbake til pleddet har ønsket lengde. Dette pleddet går superraskt å lage. Men skulle du måtte legge fra deg strikketøyet før du er ferdig, har vi et tips: Ha maskene over på et kosteskaft.

Se også: Alle våre guider med strikkeoppskrifter.

Slik feller du av strikketøyet fra armene

Nå skal vi felle av. Strikk de to første maskene på raden. Løft den første masken du strikket over den andre. Strikk en maske til. Løft over den andre masken du strikket over den tredje. Fortsett sånn til hele strikketøyet er felt av armene dine.

Når du har felt av, og bare har én maske igjen, klipper du tråden, og trekker den gjennom masken. Vev inn tråden i pleddet. (Foto: Miriam Schjetlein)

Fest trådendene ved å veve dem inn i pleddet for hånd.

Viola! Nå har du et tjukt ullpledd klar til bruk på under én time. Kryp opp i sofaen med en god bok og noe varmt i koppen og nyt.

Du vil kanskje også like disse sakene: