Strikking

Hvordan lære å strikke på 1-2-3

Bilder av hender som strikker til guiden til deg som vil lære å strikke
Vil du lære å strikke? Her er guiden som viser deg hvordan du legger opp masker, hvordan du strikker rette masker, vrange masker, feller av masker, får en pen kant på strikketøyet, plukker opp masker du har mistet fra retta, hvordan du strikker magic loop på rundpinne og med to nøster og fikser raknet strikk. (Foto: ABC Brand Studio )

Har du alltid hatt lyst til å lære å strikke? Lær deg å strikke rett og vrang, legge opp masker og annet du må vite med denne ultimate guiden.

Her lærer du trinn for trinn hvordan du strikker rette masker, vrange masker, hvordan legge opp og hvordan felle av, samt noen tips til utstyr det kan være lurt å ha. Så sitter du forhåpentligvis igjen etter å ha lest dette, klar for å strikke din første genser. PS: tips til oppskrifter finner du nederst i saken. 

Her finner du flere enkle strikkeoppskrifter og strikketips.

Strikketeknikker du kanskje ikke kunne

I tillegg, for deg som vil lære mer, kommer et triks for en pen og jevn kant på strikketøyet. Vi viser hvordan du strikker med rundpinne i stedet for strømpepinner(også kalt Magic loop) både med ett og to nøster, samt hvordan du plukker opp igjen en maske du har mistet. Og hva hvis den ferdige strikkegenseren har fått et hull? Vi har en enkel teknikk.

Nyttig utstyr

Først litt om utstyr. Det er ikke mye mer enn garn og pinner som skal til for sette i gang med strikkingen. Men det finnes selvsagt utstyr som gjør det enklere og kanskje morsommere. Vi anbefaler for eksempel å investere i et pinnesett. Et slikt sett inneholder de fleste normale pinnestørrelsene, og i rundpinnesettene kan du variere lengden på senen etter behov. Det kan virke som en stor investering, men når man slipper å lure på om man har pinner til sitt neste prosjekt – kjøper man heller ikke inn nye pinner man ikke trenger.

Går du til innkjøp av pinnesett, trenger du aldri å lure på om du har riktig pinnestørrelse til prosjektet ditt.

Markeringer og målinger

Maskemarkører for å merke viktige punkter i strikketøyet, garn-nåler for å feste tråder og målebånd eller linjal for å måle lengder og strikkefasthet kan også være nyttig å ha.

Hvordan legge opp masker

Loading the player…

Det finnes flere måter å legge opp på. Her viser vi deg den vanligste metoden som kalles kontinental. I tillegg lærer vi deg hvordan man legger opp med løkker. Den siste metoden brukes ofte når man skal legge opp flere masker underveis i et strikkeprosjekt.

I tillegg får du et gammelt kjerringråd for hvordan du beregner nok garn når du skal legge opp. 

Hvordan strikke rette masker

Loading the player…

Dette er det mest grunnleggende du trenger for å strikke. En rett maske skal se ut som en v når du ser den forfra.

Hvordan strikke vrange masker

Loading the player…

Vrange masker er egentlig en rett maske sett fra baksiden. Men det er en annen teknikk for å strikke denne type masker enn når du strikker rette masker. Vrange masker får et bølgemønster.

Vil du avansere med strikkingen? Her viser vi hvordan du strikker flette.

Hvordan felle av masker

Loading the player…

Når du er ferdig med hele eller deler av strikkeprosjektet, kommer tiden for å felle av, slik at du får strikketøyet av pinnene uten at alt rakner. Det finnes flere metoder for avfelling og for å avslutte et strikkeprosjekt, men dette er den mest vanlige metoden.

Enkelt strikkeprosjekt for nybegynner: Gratis strikkeoppskrift på miniskjerf.

Hvordan få en pen kant på strikketøyet

Loading the player…

Strikker du fram og tilbake, er det kjedelig om kantene blir bulkete og stygge. Med dette enkle trikset blir kantene jevne og fine:

Hvordan plukke opp mistet maske fra retta

Loading the player…

Mister du en maske som rakner seg nedover i i strikketøyet? Slik henter du den opp igjen. Synes du det er vanskelig å få tak i maskene med strikkepinnen kan du bruke en heklenål.

Hvordan strikke med magic loop (magisk sirkel) på rundpinne

Loading the player…

Mange som lærer seg magic loop bruker aldri strømpepinner eller settpinner igjen. Dette er en metode som gjør at du kan strikke rundt på rundpinne selv de prosjektene som egentlig er for små for rundpinnen. Dette er perfekt til strømper/sokker, votter, babyluer, ermer eller halsavslutningen på gensere. Fordi det er vanskelig å holde styr på 4-5 strømpepinner, er magic loop blitt en kjærkommen løsning for mange.

Slik strikker du magic loop med to nøster

Loading the player…

Nå begynner det å bli mer avansert. Men ikke verre enn at det virkelig vil føles verdt øvingen når du mestrer det. Med denne teknikken kan du strikke for eksempel to ermer, to sokker eller to votter samtidig. Dette gjør at du ikke risikerer at ermene får ulik lengde, og at fellingene skjer på samme sted. Også er det ganske fint å slippe å begynne på nytt igjen med samme strikkeprosjekt, som når man strikker en og en sokk.

Hvordan fikse hull i strikk

Det legges ofte mye tid og kjærlighet i et strikkeprosjekt. Da er det fint at det finnes hendige triks om man skulle være så uheldig å lage et hull i den fine strikkegenseren.