Aktiv

Derfor bør du ikke drikke kaffe etter lunsj

Med koffein i kroppen vil søvnen ikke bare utebli lenger i det du lenger deg, den vil også kunne gå ut over både kvalitet og søvnmengde. Vi forteller deg hva forskningen sier om hvordan og hvorfor!
Med koffein i kroppen vil søvnen ikke bare utebli lenger i det du legger deg, den vil også kunne gå ut over både kvalitet og søvnmengde. Vi forteller deg hva forskningen sier om hvorfor du ikke bør drikke kaffe etter lunsj! (Foto: Cecilie Aasland / ABC Startsiden)

Visste du at du ikke bør drikke kaffe etter lunsj? Forskningen er klar i sin tale og dette sier den om koffeinens forverring av søvn!

Avslutter du middagen med en god kopp kaffe for å holde energinivået oppe også i dagens siste timer? Eller er den sisten kaffekoppen akkompagnert av lunsjen på kontoret? Forskning viser at førstnevnte ikke er den beste måten om du vil ha en god natts søvn. Men det er ikke bare det at kaffen gjør det vanskeligere å sovne som er problemet. Hvorfor du bør droppe kaffen etter lunsj forklarer vi under!

Visste du at folk ikke er like lystne på å vil omgås eller ansette deg når du har sovet lite? Her finner du svaret på hvorfor samt alt annet vi skriver om helse!

Hvor lenge blir koffein værende i kroppen?

Når bør man da ta den siste koppen med kaffe? For effekten av det kruttsterke gull er ganske umiddelbar og man kan ifølge WEBMD.com regne med å merke kaffens effekt innen bare 15 minutter. Og mens den blir værende i systemet lenge, når den sin topp i systemet etter bare én time. Etter 5-6 timer vil fortsatt halvparten av koffeinet være igjen i kroppen din, og det er ikke før etter 10 timer at det vil være helt ute av systemet.

Er du derimot sensitiv eller allergisk mot koffein kan du forvente å merke koffeinen over en enda lenger periode og opptil flere dager etter at den er inntatt.

Derfor bør du ikke drikke kaffe om morgenen.

Hvorfor bør man ikke drikke kaffe før leggetid?

Bilde av en beige keramikk-kopp med sort kaffe på spisebord i tre. Vi forteller om overraskende forskning som tilsier at det ikke er lurt å drikke kaffe etter lunsj og hvorfor! Vi forklarer også hvor mye lenge koffeinen i kaffe blir værende i systemet og hvor lenge du bør vente etter din siste kopp kaffe før du legger deg til å sove om kvelden fordi den har innvirkning på søvnen din!
Koffein går ikke bare ut over søvnkvaliteten, men gir også en forlengelse av innsovningen på 9 minutter og oppvåkning etter innsovning på 12 minutter. (Foto: Cecilie Aasland / ABC Startsiden)

Denne systematiske metaanalysen fra NCBI – med hensikten om å finne ut hvor lenge før sengetid man bør ha sin siste kopp med koffeinholdig drikke – tok for seg 24 studier, og kom frem til at inntaket av koffein reduserte den totale søvnmengden med 45 minutter og søvnens effekt med 7%. I tillegg konkluderte forskningen med en forlengelse av innsovningen på 9 minutter og oppvåkning etter innsovning på 12 minutter.

Visste du forresten at dette er like ille som å røyke 15 sigaretter om dagen?

Dette betyr at personer som inntar koffein, sover 45 minutter mindre totalt, har en 7% reduksjon i hvor effektivt de sover (altså hvor mye tid de faktisk sover mens de ligger i sengen), tar 9 minutter lengre tid å sovne, og våkner opp og forblir våkne i 12 minutter lengre etter å ha sovnet.

Forskningen foreslår derfor at det kan være lurt å drikke siste kopp med kaffe ca. 9 timer før du skal legge deg. Ca. 13 timer om det er snakk om kosttilskudd beriket med koffein til trening.

Og mens kilingen av kaffe som beveger seg gjennom systemet er god er den kanskje ikke på høyde med en god natts søvn – eller rettere sagt en god erstatter for en god natts søvn? Vi er dermed kanskje flere som går til innkjøp av en koffeinfri variant av kaffe neste gang vi går på butikken?

Hvilken kaffe som er den sunneste – og som drikkes av noen av verdens lengstlevende mennesker – avslører vi her!

Les mer på våre temasider:

Du vil kanskje også like disse sakene: