På Startsiden Guider har noen av sakene annonselenker, som fører til butikker hvor du kan kjøpe produktene vi har omtalt, eller til tjenester som lar deg sammenligne priser. Når du klikker på en av disse lenkene, får Startsiden annonseinntekter. Disse lenkene er alltid merket.

Annonselenkene er valgt fordi vi mener de er relevante og nyttige, og det er våre innholdsprodusenter som bestemmer hvilke saker vi skal skrive om og hvilke produkter som skal omtales.

Vårt mål er alltid å guide deg til det mest relevante innholdet og de beste produktene. Annonsørene bestemmer ikke innholdet i sakene.

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.

Aktiv

Elektrisk lastesykkel: Hvordan velge den beste?

Bilde av en dame på en elsykkel med en turkis sykkelhjelm, en hvit skjorte og utsikt til en flott dam, grønt gress og natur. Hvem en elektrisk lastesykkel passer til, hvilken type du bør velge og hvordan du velger riktig til ditt bruk fikk vi alle svarene på da vi forhørte oss med Janne Pedersen fra NAF. Hun forteller også hva en longtail-sykkel er, hva du bør velge av to eller tre hjul på en el-lastesykkel, hvordan du velger lastesykkel om du skal frakte med deg barn og hva som er forskjellen på en billig lastesykkel og en dyr. Dette håper vi gjør det enklere å velge den beste elektriske lastesykkelen for deg!
Hvem en elektrisk lastesykkel passer til, hvilken type du bør velge og hvordan du velger riktig til ditt bruk fikk vi svaret på da vi forhørte oss med Janne Pedersen fra NAF. (Foto: Cecilie Aasland / ABC Startsiden)

Vurderer du en elektrisk lastesykkel? Vi har snakket med eksperten som forteller hva du bør velge, enten det er longtail, to- eller trehjuls!

Er du inne på tanken om en lastesykkel, og at ditt neste store innkjøp blir en elektrisk sykkel som tar deg fra a til b, med ekstra last som barn eller handleposer? Da er kanskje en lastesykkel valget for deg, men hvilken type skal man egentlig velge?

Longtail, to eller tre hjul, og lasten foran eller bak? Hvem en elektrisk lastesykkel passer til, hvilken type du bør velge og hvordan du velger riktig til ditt bruk fikk vi svaret på da vi forhørte oss med Janne Pedersen som er seniorrådgiver hos NAF, hvor hun også er jurist og ekspert på sykkel.

Her finner du vår samleside med alt du trenger å vite om elsykler i tillegg til flere smarte tips, produktanbefalinger og elsykler som er best i test.

Bilde av Janne Pedersen som jobber som rådgiver og elsykkelspesialist hos NAF. Hvem en elektrisk lastesykkel passer til, hvilken type du bør velge og hvordan du velger riktig til ditt bruk fikk vi alle svarene på da vi forhørte oss med Janne Pedersen fra NAF. Hun forteller også hva en longtail-sykkel er, hva du bør velge av to eller tre hjul på en el-lastesykkel, hvordan du velger lastesykkel om du skal frakte med deg barn og hva som er forskjellen på en billig lastesykkel og en dyr. Dette håper vi gjør det enklere å velge den beste elektriske lastesykkelen for deg!
Janne Pedersen jobber som rådgiver, jurist og ekspert på sykkel hos NAF, og forteller det du må vite før du kjøper en elektrisk lastesykkel.

Hvorfor velge elektrisk lastesykkel?

– Lastesykkel er en effektiv og trivelig måte å frakte barn og varer på. Det kan være et godt og miljøvennlig alternativ, spesielt for deg som bor i byen der det er vanskelig å finne parkeringsplass til bilen, forteller Pedersen.

Hun legger til at om du i tillegg har motor på sykkelen, så blir det mindre strev og mer gøy å sykle.

Longtail er laget for å kunne frakte mer last

– En longtail er en sykkel med to hjul som er utformet ganske likt en vanlig sykkel, men med et lengre og mer solid bagasjebrett bak. Den er altså laget spesielt med tanke på å kunne frakte mer last enn en vanlig sykkel.

Pedersen forklarer at noen ganger har den bagasjebrett foran i tillegg.

– Longtailen er et godt valg for deg som vil ha en solid lastesykkel som er mer lik en vanlig sykkel i kjøreegenskaper enn kassesyklene.

Er du ute etter en avsløring av alle syklene som er best i test? Elsykkel som er best i test til dame og herre i 2024 finner du her!

Longtail elsykkel er en stødigere løsning enn en vanlig elsykkel

– En lastesykkel av typen longtail, kombinert med et barnesete bak, vil være en stødigere løsning enn å ha barnesete på vanlig elsykkel.

Pedersen forteller at en elektrisk longtail gjerne har lavere tyngdepunkt og bagasjebrett som er plassert lavere enn på en vanlig elsykkel. Hun legger til at i tillegg er denne type sykkel tyngre og at du dermed får en mer stabil løsning.

– Når barnet blir for stor til et barnesete, så finnes det andre løsninger for støtte til barnet som du kan kjøpe som tilbehør til sykkelen; Sitteputer, ryggstøtter, fotstøtter og ulike rammer rundt barnet. Dette er fine løsninger for å frakte mellomstore barn bakpå sykkelen, enten det er på vanlig elsykkel eller på en longtail elsykkel.

Hun forteller at man også har spesialiserte elektriske lastesykler med stor kasse foran eller bak. Dette sier hun at gjerne er sykler med sterk motor, god trekkraft og stor lastekapasitet.

– Ulempen med en elektrisk longtail sammenlignet med en vanlig elsykkel, er at de er vanskeligere å manøvrere, og at de tar mer plass. Normalt så ligger de også høyere i pris. Til gjengjeld så er dette sykler med mye sjarm og personlighet, og ofte med god plass og komfort for barna, legger Pedersen til.

Er du ute etter elsykkel til dame? Disse er best i test i 2024!

longtail
Cannondale Cargowagen Neo 1

Cannondale Cargowagen Neo 1

Sjekk prisen her

Hvordan frakte med seg barn på elektrisk lastesykkel?

– En vanlig elsykkel er lettere å håndtere, tar mindre plass og koster mindre enn en lastesykkel. Så det kan være et godt sted å starte, svarer Pedersen på spørsmål om hvorvidt hun ville valgt en lastesykkel eller en elsykkel om målet bare er å frakte med seg barn.

Hun legger til at det kan være en grei løsning å bruke barnesete på en vanlig elsykkel, men forteller at du må være OBS på at tyngdepunktet blir høyt med barnesete på en vanlig elsykkel.

– Jo tyngre og større barnet blir, jo vanskeligere blir det å balansere sykkelen i lav fart og når du står i ro. Barnesete bakpå vanlig sykkel eller elsykkel fungerer derfor best med de minste barna.

Hun tipser derfor om at om du vil bruke vanlig elsykkel, så er det et godt alternativ å bruke en tilhenger til sykkelen i stedet for et barnesete. Dette sier hun at er en fleksibel og god løsning.

– Du kan hekte av tilhengeren og bruke elsykkelen uten henger når det passer deg, og du kan få plass til to barn og varer i tillegg, hvis sykkelvognen er stor nok. Hvis du skal bruke tilhenger til de aller minste barna, så bør du velge en sykkelvogn som har babysete for å gi riktig støtte til barnet. Hvis ikke bør du vente med å bruke tilhenger til barnet kan sitte oppreist på egen hånd.

Her forteller eksperten vi hvordan du velger sykkel til barn!

Hvor er det best å ha barna på en lastesykkel, fremme eller bak?

Bilde av en dame på en elsykkel med en turkis sykkelhjelm, en hvit skjorte og utsikt til en flott dam, grønt gress og natur. Hvem en elektrisk lastesykkel passer til, hvilken type du bør velge og hvordan du velger riktig til ditt bruk fikk vi alle svarene på da vi forhørte oss med Janne Pedersen fra NAF. Hun forteller også hva en longtail-sykkel er, hva du bør velge av to eller tre hjul på en el-lastesykkel, hvordan du velger lastesykkel om du skal frakte med deg barn og hva som er forskjellen på en billig lastesykkel og en dyr. Dette håper vi gjør det enklere å velge den beste elektriske lastesykkelen for deg!
– Billigere lastesykler har gjerne svakere motor, dårligere trekkraft og kortere rekkevidde enn dyrere sykler. I tillegg så må du regne med at alle komponenter på en billigere sykkel kan ha lavere kvalitet og varighet enn på en dyrere sykkel, forklarer Janne Pedersen om valg av lastesykkel. (Foto: Cecilie Aasland / ABC Startsiden)

Pedersen forteller at det ikke er noe enkelt svar på det.

– Fordelen med å ha barna fremme, er at du ser dem og har god kontakt med dem. Det er trivelig både for deg og barna. Men det oppleves nok kanskje tryggere å ha dem bak deg, slik at de er skjermet for møtende trafikk.

Hun legger til at det kan være en ulik kjøreopplevelse på en sykkel som har bagasjevogn foran, sammenliknet med en som har lasten bak.

– Den lange tohjulingen med kasse foran kan oppleves krevende å manøvrere i et trangt trafikkbilde. Her må man prøve seg frem og se hvilke løsninger som faller i smak, rett og slett. For sikkerheten er det viktig med løsninger der barnet er skjermet for støt, og der det er mulig å feste barnet godt. En lastesykkel med en solid kasse som skjermer barnet og med gode festeordninger til å stroppe barnet fast, er nok uansett et relativt trygt alternativ.

– Erfaringsmessig så er sykkelen stødigere med bagasjebrett og last bak på sykkelen. Jeg har testet sykler med bagasjebrett foran på styret, og det blir lett vinglete når du får mye last foran.

Billigere longtail
FOSNA HVITSERK

FOSNA HVITSERK

Sjekk prisen her

Sykkelstativ til elsykkel: Dette må du være obs på!

Hva må man tenke på når man kjøper elektrisk lastesykkel?

Når det kommer til hvilken type sykkel, motorkraft, rekkevidde eller hjulstørrelse en skal velge så anbefaler Pedersen å kjøpe lastesykkel etter behov.

– Tenk på hva du skal frakte og hvor du skal bruke sykkelen. Skal du frakte tungt og sykle mye i motbakker, så trenger du en sykkel med sterk motor og god trekkraft. Skal du sykle langt, så må du ha god rekkevidde.

Pedersen anbefaler også å tenke over hvorvidt det er godt tilrettelagt for å sykle med en stor lastesykkel på de strekningene du sykler mest. Eller om det for eksempel er terskler, hindringer, trangt om plassen og bedre egnet for
en vanlig elsykkel eller en longtail?

– Tenk også på hvor god plass du har til å sette fra deg sykkelen der du bor. Har du plass til en stor lastesykkel? spør Pedersen.

Kan man bruke samme sykkelhjelm til elsykkel som til vanlig sykkel? Her svarer eksperten på hvordan du velger sykkelhjelm til elsykkel.

2 hjul
Cube Cargo Sport Dual Hybrid

Cube Cargo Sport Dual Hybrid

Pris nå: 64 999 kroner hos Tromsø Ski & Sykkel
Her får du den til laveste pris

Hva er reglene for passasjer og barn på el-lastesykkel?

Pedersen forteller at etter forskrift om bruk av kjøretøy, så kan du frakte to barn under seks år, eller ett barn under 10 år på sykkelen. Og forklarer at om du sykler med tilhenger, så kan du bare frakte ett barn på under 10 år på sykkelen.

– I sykkeltilhenger kan du frakte enten to barn under seks år, eller ett barn over seks år. Totalvekten på det du frakter må ikke overskride maks last som sykkelen eller tilhengeren er beregnet for.

Hun legger til at videre så gjelder også den generelle aktsomhetsregelen i vegtrafikkloven paragraf 3.

– Det betyr at når du frakter barn eller varer så må du gjøre det på en aktsom måte som gjør at det ikke oppstår fare eller voldes skade. Pass derfor på at barna og lasten er sikret så godt som mulig, følg trafikkreglene og vær oppmerksom i trafikken, sier Pedersen, og forteller at reglene er de samme som på vanlige sykler.

Ute etter en rimelig elsykkel? Disse elsyklene er både billige og bra og koster alle under 20 000 kroner.

To eller tre hjul på en elektrisk lastesykkel?

To- og trehjulingene med kasse foran eller bak har litt ulike kjøreegenskaper forteller Pedersen. Hun forklarer at tohjulingen med kasse foran må du balansere når du setter deg opp på sykkelen og i lav fart, men den blir stødigere med fart på sykkelen.

– Det er en tilvenning å balansere sykkelen. Her er det trening som skal til for å mestre sykkelen godt. Med tohjulingen kan du legge deg i svingene og du kan holde høyere fart i kurver enn med trehjulingen, men svingradiusen er større. Det krever litt trening å manøvrere en sykkel med forhjulet langt fremme når du skal rundt krappe svinger og hjørner, og når du skal gjøre unnamanøvere, forklarer hun.

Her forteller hun at trehjulingen står stødig av seg selv og er stødigere når du setter deg opp på sykkelen. Hun legger til at du derfor slipper å måtte balansere sykkelen når du starter å sykle.

– Med tre hjul sitter du mer oppreist, også i svingene. Trehjulingen kan ha god svingradius, men du kan ikke krenge i svingene som du kan med en tohjuling. Derfor må du holde lavere fart i svingene for å ikke velte. Det opplever kanskje noen som en ulempe.

Hun forteller at det finnes unntak og trehjulinger som har krengefunksjon, men legger til at det beste er uansett å prøvekjøre litt ulike lastesykler og se hva du er mest komfortabel med.

Alle våre elsykkel-test-avsløringer samler: Dette er alle årets beste elsykler i 2024!

3 hjul
Evobike Cargo Classic II

Evobike Cargo Classic II

Sjekk prisen her

Hva er forskjellen på en dyr og billig elektrisk lastesykkel?

– Billigere lastesykler har gjerne svakere motor, dårligere trekkraft og kortere rekkevidde enn dyrere sykler. I tillegg så må du regne med at alle komponenter på en billigere sykkel kan ha lavere kvalitet og varighet enn på en dyrere sykkel.

Pedersen forteller at du også må regne med å måtte betale mer hvis du vil ha de mest avanserte tekniske løsningene når det gjelder bremsesystem, computere og så videre.

– Gode bremser er viktig fordi bremsene skal tåle vekten av en tung sykkel i tillegg til lasten, og dyrere sykler vil gjennomgående ha mer avanserte bremsesystem, legger hun til.

Elsykkel forsikring: Trenger man egentlig en egen sykkelforsikring?

Les mer på våre temasider:

Du vil kanskje også like disse sakene: