På Startsiden Guider har noen av sakene annonselenker, som fører til butikker hvor du kan kjøpe produktene vi har omtalt, eller til tjenester som lar deg sammenligne priser. Når du klikker på en av disse lenkene, får Startsiden annonseinntekter. Disse lenkene er alltid merket.

Annonselenkene er valgt fordi vi mener de er relevante og nyttige, og det er våre innholdsprodusenter som bestemmer hvilke saker vi skal skrive om og hvilke produkter som skal omtales.

Vårt mål er alltid å guide deg til det mest relevante innholdet og de beste produktene. Annonsørene bestemmer ikke innholdet i sakene.

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.

Aktiv

Hvilken kajakk bør jeg velge?

Personer(kvinner) i gule kajakker som padler på et rolig blått vann med gule padleårer. Her får du de beste tipsene til hvilken kajakk du bør velge til ditt bruk, enten du er nybegynner, erfaren, og om du vil ha oppblåsbar kajakk eller havkajakk.
En tur på kajakk lar deg oppleve Norge på langs og på tvers i vakre omgivelser. Vi gir deg de beste tipsene til hvordan du finner de beste kajakkene til ditt bruk, samt de beste kajakkene til nybegynnere. (Foto: Colourbox)

Står kajakk på ønskelisten din? Vi gir deg de beste tipsene til hvordan du velger riktig kajakk, enten du er nybegynner eller erfaren padler.

Kajakk har blitt en svært populær aktivitet for både familier og eventyrlystne venner. Og enten du padler alene, melder deg på guidede turer, tar med hele familien, padler langs den lange, ville kysten, eller tar en rolig tur på en innsjø, er dette en aktivitet som de aller fleste vil like, og ikke minst mestre!

Under har vi laget en guide, som enkelt sammenfatter alt du trenger å vite om du skal gå til innkjøp av kajakk! Vi svarer på hvilke typer som finnes, hva som skiller de forskjellige og ikke minst hvilken som vil passe til ditt bruk.

Hvordan du velger riktig tursekk, flotte fjellturer og gode produktanbefalinger, alt dette og mer finner du på vår samleside Sport og Fritid.

Nybegynner eller erfaren: Hvilken kajakk bør jeg velge?

Skal du padle i kajakk på havet, elver eller på stille vann? Blir det lange turer eller korte, og har du kanskje lyst til å ha med deg fiskestanga? Det finnes en kajakk for et hvert formål og Under finner du de ulike typene kajakk som finner på markedet samt en innføring i hva de kjennetegnes med og hvem de passer til.

Havkajakk/ekspedisjonskajakk: Dette er den mest populære kajakken og den passer til alt fra rolig til større sjø og til både korte og lange turer. Havkajakk er ofte lengre kajakker (485-520 cm).

 • Passer: Fra nybegynner til erfaren
Havkajakk
Northzone Adventure

Northzone Adventure

Sjekk prisen her

Rekreasjonskajakk: Disse passer for nybegynnere eller for kortere turer. De er ofte kortere og bredere og kjennetegnes med god stabilitet og sittekomfort, samt at de er enkle å manøvrere. 

 • Passer: Nybegynnere og familier

Turkajakk/skjærgårdskajakk: Passer til dagsturer eller turer i nærområdet og den eventyrlystne som vil ha komfort og som vil ut på lengre turer! 

 • Passer: Fra nybegynner til erfaren
Turkajakk

Surfski: Er laget for padling på havet, er lange og smale og passer til raske treningsturer eller som deg som liker bølgesurfing. Disse passer også til alt fra nybegynnere til deg med mye erfaring!

 • Passer: Fra nybegynner til erfaren

Racerkajakk/treningskajakk: Er en smal og stiv kajakk av lett materiale som passer til erfarne padlere med god balanse.

 • Passer: Erfaren

Må man ha våtkort for å padle i kajakk, kano eller packraft?

treningskajakk
Vajda wildfire 50

Vajda wildfire 50

Sjekk prisen her

Elvekajakk: Som navnet tilsier er denne laget for elver og derfor gjerne turer med fart! Den er gjerne litt kortere og bredere enn kajakker som er konstruer for padling på hav og innsjø og produsert i solid plast.

 • Passer: Fra nybegynner til erfaren

Fiskekajakk: Også som navnet tilsier, laget for fisketurene. Disse passer til både nybegynnere og erfarne og du finner versjoner som er egnet for stående fiske og hvor du har mulighet for å utstyre dem med ekstrautstyr til fisking.

 • Fiskere og fra nybegynner til erfaren kajakk-padler
Sit on top-fiskekajakk
NORTHZONE SUNGLER

NORTHZONE SUNGLER

Sjekk prisen her

Sit on top-kajakk: Disse er også perfekte for nybegynnere og kjennetegnes ved at du sitter på toppen og ikke ned ei en kajakk. De passer godt til kortere padleturer og er gjerne ganske prisgunstige!

 • Passer: Fra nybegynner til erfaren

Oppblåsbar kajakk: Disse passer deg som legger vekt på at kajakken skal være enkel å både transportere og oppbevare. De passer også godt til nybegynnere! 

 • Passer: Fra nybegynner til erfaren

Packraft: Disse er best i test i 2024!

Oppblåsbar kajakk
Aqua Marina Betta

Aqua Marina Betta

Pris nå: 2 995 kroner hos Outnorth
Her får du den til laveste pris

Dette bør du tenke gjennom når du velger kajakk

Personer(kvinner) i gule kajakker som padler på et rolig blått vann med gule padleårer. Her får du de beste tipsene til hvilken kajakk du bør velge til ditt bruk, enten du er nybegynner, erfaren, og om du vil ha oppblåsbar kajakk eller havkajakk.
Er du fersk med årene, er du en god padler eller vil du beskrive deg selv som ekspert? Liker du rolige elver eller synes du det er spennende med stor sjø? Dette er bare ett av spørsmålene du bør stille deg selv før du kjøper en kajakk. Vi forklarer! (Foto: Colourbox)

Før du går til anskaffelse av ny kajakk er det en enkel prioriteringsliste, som du ifølge kajakkekspert Eirik Berntzen i Milslukern, bør gå gjennom:

 • Nybegynner eller erfaren? Er du fersk med årene, er du en god padler eller vil du beskrive deg selv som ekspert? Liker du rolige elver eller synes du det er spennende med stor sjø?
 • Ambisjoner: Gå for en brukervennlig kajakk dersom du er usikker på eget ambisjonsnivå. Hvis du har sans for utfordringer, kan du gå for en som er mer krevende.
 • Hvor tenker du å padle? En viktig kjøreregel her, er at du skal kunne mestre kajakken i de verste forholdene du regner med å havne i. Nybegynnere anbefales å velge en allsidig kajakk.
 • Vekt: Du bør tenke grundig gjennom bruksområde og mengden last du tenker å ha med i kajakken. Lastekapasiteten sier deg hvor mye vekt den er ment å skulle tåle. Dermed er en tur- eller fitnesskajakk midt i blinken dersom det er mosjonspadling eller dagsturer som står på agendaen, mens havkajakk er riktig valg for deg som planlegger lange turer med mye oppakning.

Redningsvest eller flytevest? Slik velger du riktig!

For erfarne padlere
Wig Player 525

Wig Player 525

Perfekt for deg som søker litt action på vannet!
Sjekk prisen her

Hvordan lagre kajakken?

 1. Om sommeren når kajakken er i bruk kan den lagres ute så lenge den er tatt opp av vannet, men da helst under tak, pressening eller annet vann og uv- beskyttende deksel. 
 2. Pass på å dekke den godt til om den skal oppbevares lenge, så det ikke flytter dyr inn i den. 
 3. Ikke lagre kajakken på bakken, dette kan forårsake skade ved fuktighet eller om det fryser ute. 
 4. Oppbevar den opp ned for å unngå bulker.

  Les mer på våre temasider: