På Startsiden Guider har noen av sakene annonselenker, som fører til butikker hvor du kan kjøpe produktene vi har omtalt, eller til tjenester som lar deg sammenligne priser. Når du klikker på en av disse lenkene, får Startsiden annonseinntekter. Disse lenkene er alltid merket.

Annonselenkene er valgt fordi vi mener de er relevante og nyttige, og det er våre innholdsprodusenter som bestemmer hvilke saker vi skal skrive om og hvilke produkter som skal omtales.

Vårt mål er alltid å guide deg til det mest relevante innholdet og de beste produktene. Annonsørene bestemmer ikke innholdet i sakene.

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.

Bolig

Derfor bør du ikke drepe edderkopper

Bilde av edderkopp i spindelvev på hus. Vi forteller hvorfor ekspertene sier at du ikke skal drepe edderkoppene.
Får du også besøk av edderkopper i huset? Ekspertene mener du ikke bør drepe dem, og dette er grunnen. (Foto: Colourbox)

Visste du at du ikke bør drepe edderkopper? Ekspertene fraråder mord som løsning når en edderkopp piler over gulvet i boligen din. Her er forklaringen.

Du åpner et vindu og plutselig står du ikke lenger alene på soverommet. En fryktinngytende edderkopp på en brøkdel av din egen størrelse har entret rommet gjennom det åpne vinduet.

Det første mange av oss gjør er å hente tørkepapir eller en pappa som kan drepe den lille inntrengeren, men ifølge ekspertene er det ikke det du bør gjøre. Vi har prøvd å la oss overtale og dette er det vi har funnet ut. 

Mer i slekt med skorpion enn et insekt

Først og fremst, hva er egentlig en edderkopp? Forskning.no skriver at edderkopper utgjør en orden under klassen «edderkoppdyr». Men også at de er mer i slekt med skorpioner og flått enn med insekter.

– Noen tenker kanskje på edderkopper som insekter, men det er de ikke. Edderkoppene har blant annet åtte bein, mens insektene har seks, skriver nettsiden.

Og når det gjelder antall forskjellige edderkopper finnes det veldig mange flere i verden en det en araknofob vil like å høre. Ja, araknofobi er forresten ifølge Wikipedia navnet på angst for edderkopper. Forskning skriver at det er beskrevet hele 48 000 edderkopparter, men antageligvis finnes det minst dobbelt så mange.

– I Norge er det funnet rundt 630 arter av edderkopper, forteller de.

Liker du å lese saker som dette? Her finner du alle våre visste du at-saker.

Edderkopper kommer inn i huset på høsten

NRK har gjort det samme og forteller at edderkopper gjerne kommer i hus på høsten og fordi de er på jakt etter mat. De forklarer at de langbeinte inntrengerne liker seg særdeles godt i kjelleren på grunn av at det ofte er både kjølig og fuktig der, i tillegg til tilgang på gode forsyninger med mat. 

Matfatet til edderkoppene består gjerne av blant annet midd, spretthaler og mark, forteller zoolog Petter Bøckman til NRK. Hverken edderkopp-favorittene, spretthaler eller skjeggkre, betegnes som skadedyr ifølge FHI, men de kan likevel være sjennerede og derfor fint å bli kvitt.

Midd derimot, er nok noe man bare må avfinne seg med at det finnes i hopetall rundt om i huset. Det finnes nemlig så mange som flere tusen midd per gram husstøv skriver Hussoppen.no – men det er i verste fall. Vanligvis vil du «bare» finne noen hundre stykker per gram hybelkanin. 

De små støv-krabatene, som også betegnes som en underklasse av edderkoppdyr, finnes gjerne på soverommet hvor de liker seg best i tepper, sengetøy og madrasser. Her lever de av, og holder bestanden oppe, ved å spise hudavfall i husstøv. Ekskrementene deres er det som kan gi allergi mot husstøv. Med tanke på at edderkopper med glede slurper disse i seg er kanskje ikke tanken på å dele husrom med en åttebeint leieboer lenger like frastøtende? 

Edderkopp avskrekker
Edderkopp avskrekker

Edderkopp avskrekker

For deg som ikke ønsker besk av de 8 bente vennene.
Sjekk prisen her

Apropos støv, hvorfor forteller ingen at vi må vaske her?

Edderkopper spiser parasitter og sykdomsspredende insekter

– Ikke drep den. Edderkopper spiser nemlig flere plagsomme insekter, forklarer ekspert på edderkopper, Dimitar Dimitrov. DinSide har laget sak på edderkopper og snakket med ekspert Dimitrov som er professor ved universitetet i Bergen og ekspert på edderkopper. Og han er veldig tydelig:

Edderkoppen fanger irriterende insekter som klegg og mygg, men professoren forteller også at de små vevkjerringene vil hjelpe med utryddingen av andre skadedyr i hjemmet. For eksempel tidligere nevnte midd, som flere i tillegg er allergiske mot. Han oppfordrer derfor deg som ikke klarer tanken på å dele bosted med edderkoppene til å heller finne frem et glass og slippe dem forsiktig ut.

 Nettavisen skriver også at edderkopper spiser både parasitter og andre sykdomsspredende insekter i tillegg til at noen edderkopper også spiser andre edderkopper.

Har du flere slitsomme inntrengere i huset? Slik blir du kvitt alt fra mygg til maur (og mer!)

Hvordan bli kvitt edderkopper i huset?

Vil du fortsatt edderkoppene til pers har NRK en løsning på de åttebeinte problemene.

– Bruk nettingduk, skriver de og anbefaler at du ikke får bukt med problemet ved å lukke vindu.

– Sett heller opp gitter foran vinduet, dersom du bor i sokkelleilighet. Den kan også krabbe ganske høyt opp, så fest en nettingduk foran alle åpninger hvor den kan krype inn, råder han.

Du vil kanskje også like disse sakene: