På Startsiden Guider har noen av sakene annonselenker, som fører til butikker hvor du kan kjøpe produktene vi har omtalt, eller til tjenester som lar deg sammenligne priser. Når du klikker på en av disse lenkene, får Startsiden annonseinntekter. Disse lenkene er alltid merket.

Annonselenkene er valgt fordi vi mener de er relevante og nyttige, og det er våre innholdsprodusenter som bestemmer hvilke saker vi skal skrive om og hvilke produkter som skal omtales.

Vårt mål er alltid å guide deg til det mest relevante innholdet og de beste produktene. Annonsørene bestemmer ikke innholdet i sakene.

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.

Bolig

Her er det 4000 ganger så skittent som doen

Nærbilde av en grå sofa. Vi forteller deg de grufulle faktaene om hvor skitne sofaen og gulvteppet egentlig er.
Visste du at både sofaen og gulvteppet er betraktelig mye mer skittent enn dosetet? Vi gir deg de «grufulle» faktaene som vil få deg til å tenke deg om neste gang du mister en potetgull bit i sofaen og plukker den opp for å spise. (Foto: ABC Guider)

Hva tenker du dersom vi sier du mest sannsynlig har spist mat som har vært borti et sted som er 4000 ganger så skittent som dosetet?

Du tenker nok ikke over det, men flere av stedene i huset ditt er rene bakteriebomber, og dette til tross for at du sannsynligvis både vasker og støvsuger hjemmet ditt ofte. Vi har sett på et spesielt sted i huset de fleste vil bli overrasket over at er såpass skittent som det faktisk er. Og nei, det er ikke en krik eller krok du sjeldent legger merke til, men et sted vi vil påstå du tilbringer tid på hver eneste dag. Dette er dermed raskt en sak du kommer til å angre på at du leste, men sannsynligvis er for nysgjerrig til å ikke lese.

Vi gir deg de grufulle faktaene på hvor mange bakterier det finnes på sofaen og i gulvteppene. Men frykt ikke, vi gir deg selvfølgelig også noen tips og triks på veien, og dette er grunnen til at du burde lese videre!

Vi skriver ofte saker som denne, som både er skremmende og ikke minst nyttige. Du kan lese alle på vår samleside med visste-du-at saker.

Sofaen: Flere bakterier enn du kanskje tror

Visste du at sofaen, stedet som gjerne assosieres med avslapning og kos, faktisk er full av bakterier? Alle overflater har jo litt bakterier, men ifølge den britiske avisen Express har kan en sofa ha hele 12 ganger så mange bakterier som et dosete. Et fakta som i hver fall får oss til å tenke med gru tilbake på alle gangene vi har mistet potetgullbiter i sofaen vi så tok opp igjen for å spise.

Grunnen til at sofaen er et yndet hjem for bakterier er egentlig ganske enkelt og logisk; vi drar med oss mye bakterier når vi setter oss i den. Bare tenk på alt baken din, og de andre som bruker sofaen, er borti gjennom en hel dag: kollektiv transport, kontorstol, parkbenk, stol på en café eller ymse steder. Du vet jo aldri hva som har vært i kontakt med disse stedene før du satte deg ned.

Likevel velger mange å spise i sofaen, og med dette kommer også smuling og annet søl. Smuler mellom sofaputene er rene luksusen for bakterier som blant annet E. coli. Nå er det ikke skadelig å miste en potetgullbit i sofasprekken, men tanken på bakteriene som liker seg der etterpå er både ekkelt og skremmende. AmSteam, som er et amerikansk tepperensebyrå, skriver at det i hovedsak er hvis det blir liggende matrester som frukt og grønnsaker, og det vil ikke være skadelig med mindre det spises.

Gulvteppet: Et paradis for bakterier

Vi har spart det verste til slutt, nemlig gulvteppet. Her snakker vi om en bakteriebombe som er 4000 ganger så skittent som dosetet, i hvert fall ifølge Huffpost. Ikke nok med det, det er også 10 ganger så skittent som et gulv på et treningssenter ifølge NZ Herald. Du hadde kanskje ikke plukket opp en potetgullbit du mistet på gulvet på gymmen uansett? Men så kan det altså se ut til at det lønner seg i forhold til om den havnet på gulvteppet hjemme…

Også her er forklaringen nokså enkel. Nå er det ikke lenger bare baken vår som har dratt inn bakteriene, her er det selvfølgelig snakk om alt vi har tråkket i. Vi i villa skriver at det gjennomsnittlig finnes helt opp mot 421.000 bakterier på skoene våre, og at en studie fant hele ni forskjellige typer bakterier her. «Jeg tar av meg skoene før jeg går inn, og de har jeg brukt hele dagen så sokkene mine har ikke vært borti noe annet», tenker du kanskje. Men også her finnes det bakterier, som blant annet skaper den berømte tåfisen. Med andre ord er det ikke til å unngå at gulvteppet er fullt av bakterier.

Løsning og forklaring

Heldigvis finnes det råd. Tepperenser er en rensemaskin som effektivt fjerner flekker og annet søl i både sofa og tepper ved hjelp av en spyle- og oppsugingsfunksjoner. Her kan du lese alt du trenger å vite om tepperensere, eller damprensere som mange også kaller dem.

KK skriver at ting som sofaen og gulvtepper ofte kan bli nedprioritert når man vasker og at det ofte bare er det overflatiske smusset som blir gjort noe med. Til gjengjeld får badet og doen oftere en skikkelig vask fordi vi ser på det som et skittent sted, skriver BBC. Gir du derfor sofaen og teppene en dyprens like ofte som du vasker doen, vil nok ikke mengder bakterier på disse stedene være like overveldende.

Har du forresten husket å vaske her?

Bakteriebombe-bonus

Til slutt vil vi komme med en liten bonus, for noen hjem har flere bakterier enn andre, og dette er det kjæledyrene som har skyld i. Har du kjæledyr i hus har du også invitert inn en bakteriesynder. Hunder og katter kan være borti mye rart når de er ute på luftetur, her er det bare fantasien som setter grenser.

Folkehelseinstituttet lister opp en rekke bakterier, parasitter og sopp som uønskede besøkende et kjæledyr kan ta med seg.

Les mer på våre temasider: