På Startsiden Guider har noen av sakene annonselenker, som fører til butikker hvor du kan kjøpe produktene vi har omtalt, eller til tjenester som lar deg sammenligne priser. Når du klikker på en av disse lenkene, får Startsiden annonseinntekter. Disse lenkene er alltid merket.

Annonselenkene er valgt fordi vi mener de er relevante og nyttige, og det er våre innholdsprodusenter som bestemmer hvilke saker vi skal skrive om og hvilke produkter som skal omtales.

Vårt mål er alltid å guide deg til det mest relevante innholdet og de beste produktene. Annonsørene bestemmer ikke innholdet i sakene.

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.

Bolig

Hvorfor er det viktig å lufte plenen?

Slik får du grønt gress med plenlufting. Bilde av mose på gressplen.
Mose på gressplenen er ikke uvanlig, og kan være litt vrient å bli kvitt.

Har du en plen full av mose, med lite drenering eller spesielt dårlige vekstforhold? Da bør du prøve å lufte plenen din!

Det er kanskje mange som ikke har så mye erfaring med hager og hagestell, for eksempel fordi de har flyttet et sted med hage for første gang. Derfor er også konseptet «plenlufting» ukjent for mange, som igjen fører til mange mosete og dårlige plener der ute. Her får du en innføring i det viktigste du bør vite om plenlufting:

Hva er plenlufting?

Plenlufting innebærer å lage små hull i plenen ved å fjerne små kjerner av jord og gress. Dette kan gjøres med en håndholdt lufter eller en større maskin avhengig av plenens størrelse. Prosessen bidrar til å bryte ned tett jord, slik at luft, vann og næringsstoffer lettere kan nå gressrøttene.

Her kan du lese alle våre tips og triks til uterommet og hagen.

Effektiv for store hager
Plenlufter Gardena Es 500 30Cm 500W

Plenlufter Gardena Es 500 30Cm 500W

Pris nå: 2 449 kroner hos Bauhaus
Her får du den til laveste pris

Hvorfor bør du lufte plenen?

  1. Forbedrer jordens struktur: Tung leirejord eller jord som er blitt komprimert over tid, lar ikke vann, luft eller næringsstoffer trenge godt gjennom. Lufting bidrar til å løsne jorden og forbedre strukturen dens, noe som fremmer en sunnere gressrotvekst.
  2. Reduserer vannansamling: Områder med dårlig drenering kan ha vannansamling som fører til at gresset drukner og dør. Lufting hjelper vannet med å synke dypere ned i jorden, unngår overflatesamling og hjelper røttene til å vokse sterkere.
  3. Fremmer rotvekst: Å åpne jorden oppmuntrer til dypere og sterkere rotvekst. Sterkere røtter betyr en sunnere og mer tørketolerant plen.
  4. Hjelper i gjenoppretting fra slitasje: Plener som brukes mye, for eksempel i parker eller på sportsbaner, kan bli komprimerte og slitte. Regelmessig lufting hjelper til med å revitalisere disse områdene.
  5. Forbedrer effektiviteten av gjødsling og vanning: Når gjødsel og vann lettere kan nå røttene, blir de mer effektive. Dette kan også føre til redusert behov for vanning og gjødsel, noe som sparer både tid og ressurser.

Les også: Hvordan fjerne mose fra gressplenen

effektiv for mindre hager
Nature Plenlufter sandaler grønn

Nature Plenlufter sandaler grønn

Pris nå: 795 kroner hos Flashbuy.no
Her får du den til laveste pris

Når og hvordan lufte plenen?

Det beste tidspunktet for å lufte plenen er i vekstsesongen, når gresset kan leges fortere og enklere fylle ut de åpne områdene etter lufting. Sent vår eller tidlig sommer fungerer best, da jorden er tørr og verken for kald eller for varm.

For å lufte en plen effektivt, er det viktig å starte med å fjerne alt av løst organisk materiale som døde blader og gammelt gress. Dette kan du gjøre med en rake eller en løvblåser. Deretter bruker du en plenlufter, som kan være et manuelt hageredskap med pigger, eller en motorisert versjon for større plener. Disse verktøyene lager små hull i jorden, som gjør det lettere for luft, vann og næringsstoffer å nå røttene.

Etter lufting bør du vanne plenen godt og vurdere å spre et tynn lag av kompost eller sand for å forbedre jordkvaliteten ytterligere.

Du vil kanskje også like disse sakene: