På Startsiden Guider har noen av sakene annonselenker, som fører til butikker hvor du kan kjøpe produktene vi har omtalt, eller til tjenester som lar deg sammenligne priser. Når du klikker på en av disse lenkene, får Startsiden annonseinntekter. Disse lenkene er alltid merket.

Annonselenkene er valgt fordi vi mener de er relevante og nyttige, og det er våre innholdsprodusenter som bestemmer hvilke saker vi skal skrive om og hvilke produkter som skal omtales.

Vårt mål er alltid å guide deg til det mest relevante innholdet og de beste produktene. Annonsørene bestemmer ikke innholdet i sakene.

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.

Bolig

5 ting du må vite om gjødsling

Hvordan og hvorfor gjødsle i hagen, Espen skarphagen forteller: Bilde av gjødsel i baljer.
Enhver frodig hage trenger gjødsel, men hvordan gjødsler man, og når? Espen Skarphagen gir sine tips! (Foto: Colourbox)

Når og hvordan bør du gjødsle i hagen? Og med hva? Espen Skarphagen gir deg sine beste tips, og du får vite det viktigste om gjødsel!

Om du skal ha optimal vekst i hagen din, både for gressplen, blomsterbed og grønnsakshage, er du nødt til å gjødsle. Men hvordan gjødsler man i hagen, og når bør man gjøre det for å oppnå de beste resultatene? Vi gir deg de viktigste svarene!

Her kan du lese alle våre tips og triks til uterommet og hagen.

Hvordan gjødsle i hagen

Vi har tidligere snakket med hageekspert Espen Skarphagen, som har noen gode råd når det kommer til gjødsling:

Bilde av Espen Skarphagen med stort smil og i i blomstrete skjorte i hagen sin.
Espen Skarphagen er hageekspert og blomsterdekoratør. Han står bak bloggen skarpihagen.no , der han deler sine eksperttips rundt hage, uterom og blomster.

– Husk å sjekke værmeldingen før du gjødsler. Blir fullgjødsel liggende på tørr eller halvfuktig plen vil det kunne gi sviskader, og på den måten ødelegge plantene. Dette gjelder generelt ved bruk av kunstgjødsel eller kraftigere gjødsel som hønsemøkk, forklarer Skarphagen.

Det er også viktig å sørge for at jorden er tilstrekkelig fuktig:

– Jeg husker som regel ikke å sjekke hverken værmelding eller å få ut gjødsel til regnværet, så min løsning er å sette på vannsprederen og gjødsle plen der det blir vannet. Etter at gresset er gjennomvannet og gjødslet, tar jeg et nytt område til jeg er kommet over hele hagen. Jeg gjødsler jevnlig frem til sensommeren, og frem til plenen skal forberede seg til vinterdvalen, fortsetter hageeksperten.

Videre fortsetter Skarphagen å forklare at hvis man kaster på gjødsel for tidlig vil det aller meste av næringsstoffer blir vasket bort før røttene klarer å ta de til seg. I tillegg er ofte de nye røttene på gresset litt svake tidlig på våren, og skal gjerne etablere seg før gjødsling. Derfor er det lurt å vente til veksten faktisk har kommet godt i gang.

– Jeg bruker en kombinasjon av naturgjødsel og fullgjødsel/blåkorn. Fullgjødsel alene er nesten som å gi gresset steroider. Det blir fort flott og fint, men på sikt er det lurt å gi mer «mat» for å bygge opp en god jord med mikroorganismer. Jeg bruker derfor en spesialblanding med høyt sandinnhold eller kukompost som toppdressing. Ved å rake utover et tynt lag vil dette falle ned i mellom gressplantene så røttene kan nyttegjøre seg næringsstoffene, avslutter Skarphagen.

Hvordan gjødsle hagen: Bilde av blåkorn-gjødsel og en spirende plante.
Espen Skarphagen bruker en kombinasjon av naturgjødsel og fullgjødsel/blåkorn (avbildet) (Foto: Colourbox)

Les også: Hvordan få grønt gress i hagen

5 viktige ting å tenke på når du skal gjødsle

  1. Kjenne til jordens næringsinnhold: Før du begynner å gjødsle, er det viktig å forstå hvilke næringsstoffer jorden allerede inneholder. En jordprøve kan avsløre mangler i næringsstoffer som nitrogen, fosfor og kalium, som er viktige for plantenes helse og vekst. Dette hjelper deg med å velge den riktige typen gjødsel og forhindre overgjødsling.
  2. Velg riktig type gjødsel: Det finnes ulike typer gjødsel tilgjengelig, inkludert kjemisk (syntetisk) og organisk gjødsel. Kjemisk gjødsel er konsentrert og virker raskt, mens organisk gjødsel frigjør næringsstoffer saktere og forbedrer jordstrukturen over tid.
  3. Tidspunkt for gjødsling: Tidspunktet for gjødsling er avgjørende. De fleste planter trenger mer næringsstoffer under vekstsesongen. Gjødsle litt utpå våren, og følg eventuelt opp med ytterligere gjødsling gjennom sesongen som anbefalt for de spesifikke plantetypene. Unngå å gjødsle sent på høsten da dette kan stimulere ny vekst som ikke tåler vinteren.
  4. Riktig mengde gjødsel: Overgjødsling kan være like skadelig som undergjødsling. For mye gjødsel kan «brenne» planter og forstyrre naturlige mikrobielle prosesser i jorden, samt forurense nærliggende vassdrag. Følg alltid anbefalingene på gjødselpakken og juster basert på jordprøveanalysen.
  5. Miljøhensyn: Vurder miljøpåvirkningen av gjødselvalget ditt. Nitrogen og fosfor fra gjødsel kan for eksempel lekke ut i vannveier og bidra til algevekst og økosystemforstyrrelser. Organisk gjødsel eller langsomt frigjørende kjemisk gjødsel kan være mer bærekraftige valg som minimerer lekkasje og miljøskade.

Du vil kanskje også like disse sakene: