Bolig

Hageeksperten: Slik bruker du plantelys riktig

Foto av plantelys, eller vekstlys, over grønne planter.
Lurer du på hvordan du får suksess med plantelys/vekstlys? Vi har snakket med ekspert Espen Skarphagen! (Foto: ABC Guider/ Espen Skarphagen)

Skal du ha suksess med å dyrke planter innendørs, trenger du som regel plantelys. Vår ekspert Espen Skarphagen gir deg sine beste plantelys-tips!

Bilde av hageekspert Espen Skarhagen som gir sine beste tips til hvordan du både beskjærer, klipper og vedlikeholder hekker, enten du har en hekk av tre som barlind, en blomstrende hekk av syriner, en vintergrønn busk som thuja eller hekker med bær som svartsurbær eller barlind. Skarphagen er også snart aktuell som ny dommer i Sommerhytta, hvor han vil overta for Finn Schjøll.
Hageekspert Espen Skarphagen gir deg sine beste råd til hvordan man bruker plantelys.

Ønsker du å fylle hjemmet ditt med bugnende, grønne planter? Da er et godt plantelys alfa og omega for at plantene trives året rundt.

Trenger du inspirasjon til hagen? Her finner du samlesiden vår for uterom

Spinkel plantevekst uten nok lys

Vi har tatt en prat om plantelys med hageekspert Espen Skarphagen. Han har flere års erfaring med blomster i tillegg til å være faglært blomsterdekoratør. Han står også bak bloggen skarpihagen.no, har skrever boken «Skarp i hagen – hage gjennom livet med gjenbruk, bærekraft og deling» og er én av to programledere i Grøntpodden.

Hvorfor trenger innendørsplanter kunstig lys?

– Fordi det er alt for mørkt innendørs i forhold til hva plantene er vant med utendørs, enkelt og greit. De trenger påfyll av lys fordi vi har korte dager og det er lite lys som kommer inn gjennom vinduene og treffer plantene, forteller Skarphagen.

Han forklarer at for at vi skal kunne opprettholde en god fotosyntese, må de ha nok lys.

Den enkleste måten å dyrke med plantelys
LEDlife hydroponisk kjøkkenhage

LEDlife hydroponisk kjøkkenhage

Sjekk prisen her

Så hvordan vet man om plantene man har hjemme får nok lys?

For mye lys er sjeldent noe problem, forklarer Skarphagen.

– Men vi ser på plantene at de får for lite lys når det er lengre avstand mellom bladene, og det er en spinkel vekst. I tillegg så kan vi få lyse, blasse blader og deformasjon i nye skudd hvis det er for lite lys.

Hånd som holder opp solsikke som ikke har fått plantelys.
Planten som holdes opp er et godt eksempel på en plante som har fått for lite lys. (Foto: Espen Skarphagen)

Hvordan påvirker avstand og plassering av plantelysene i forhold til plantene, plantenes vekst?

– Det er viktig å ha riktig avstand fra plantelys og ned til planten, fordi fotonene vil spres mer utover jo høyere plantelyset blir satt over.

Skarphagen forteller at det som regel er en beskrivelse i bruksanvisningen på hvor lang avstand det bør være fra planten til plantelyset. Og hvis man har lyset for høyt, så spres lyset så mye utover at det det er ikke nok lys til at plantene kan nyttiggjøre seg det lyset.

Trenger alle planter som står inne plantelys?

– Det kommer an på hva plantenes behov er, så i utgangspunktet nei. Trekker man plantene nær vinduer med rene vindusflater, så vil de klare å få en god del lys, forteller Skarphagen.

Han utdyper at det avhenger også av hvorvidt plantene kommer fra områder i verden hvor det er lite lys tilgjengelig eller ikke.

– For eksempel krever planter som vokser på bunnen av en jungel mindre lys enn for eksempel en sukkulent som vokser i steikende sol. Så det er helt avhengig av plantesorten.

Hvor lenge skal plantelys stå på i løpet av et døgn?

– Det er lurt å sette på plantelys i 12 til 14 timer per dag. Bruk gjerne en timer så man slipper å bruke jobb på å skru av og på.

Kan man bruke vanlige lyspærer som plantelys?

– Nei. I en vanlig lyspære så er det for svakt lys og det er feil fargesammensetning, sier Skarphagen.

Vekstlys bestående av ulike farger.
På diodene til dette plantelyset ser du at fargesammensetningen er god, på grunn av en blanding rødt, hvitt og blått. (Foto: Espen Skarphagen)

Perfekt for stiklinger og frøplanter

Hvordan bruker du plantelys?

– Jeg bruker plantelys overalt der jeg kan. Jeg bruker også plantelys i vinduet for å supplere med lys til de plantene som står i vinduet. Så har jeg da to lyspærer hengende over plantene i vinduet. Jeg har også enkeltpærer hengende over utvalgte planter inne i stua, sier han.

Han forteller at han også har satt opp plantelys i hyller på planterommet hvor han dyrker opp stiklinger og frøplanter og derfor har ganske mye plantelys.

– Det går noen watt fordelt utover hele huset, og det er ganske lyst. Naboene lurer nok på hva jeg driver med, sier Skarphagen og humrer.

Hva er dine beste plantelys-tips?

Skarphagen tenker seg om, før han fortsetter:

– Mine beste tips må være å velge et plantelys som er av god kvalitet, for da kan du bruke de gjennom flere år. Det bør være nok styrke, og det bør være riktig lys, altså riktig farge på lyset og sammensetning på lyset.

Han forteller at spesielt på frøplanter som skal kultiveres er det lurt å bruke vekstlys for å kunne få sterke og gode planter som man kan plante ut senere på sesongen.

– Så bruk plantelys på de plantene du er ekstra glad i, og på de du skal kultivere som skal ut senere i sesongen.

Hva bør man tenke over når man kjøper plantelys?

– Du bør du tenke over lysstyrke og fargesammensetning. Men har du et plantelys eller et vekstlys av god kvalitet, så vil dette her være beregnet for planter og da tenker jeg at du aldri kan få nok plantelys!

Han avslutter med å fortelle at vi heldigvis, på grunn av LED teknologien, har muligheten til å ha sterke og gode vekstlys som ikke blir så veldig varme.

– I motsetning til de gamle glødepærene, avslutter han.

Les mer på våre temasider:

Du vil kanskje også like disse sakene: