Sommer

UV-indeks: Alt du trenger å vite om styrken på solstrålene

Bilde av en blå himmel med noen hvite skyer og en strålende sol. Midt på bildet er den en grafikk av UV-indeks. Vi svarer på spørsmål som: Hva er UV-indeks? Hvordan sjekke UV-indeks? Når er UV-indeksen høyest? Hva er høy UV-indeks? og hvilken UV-indeks blir man brun av?
Hva er UV-indeks? Vi svarer på dette samt spørsmål som: Hvordan sjekke UV-indeks? og hvilken UV-indeks blir man brun av? Her er alt du trenger å vite om styrken på solstrålene. (Foto: Canva)

Hva er UV-indeks? og hvilken UV-indeks blir man brun av? Vi svarer på det du trenger å vite om styrken på solstrålene.

Liker du også å kjenne solstrålene stryke seg over huden din mens du slapper av på stranden, i hagen eller på havet? Sommeren bringer mye glede med seg, men selv om vi får en ekstra D-vitamin boost av solen, må vi likevel passe på at vi ikke får for mye eksponering.

Du har sikkert hørt det før, men vi sier det igjen: Det er viktig å smøre seg med solkrem fordi UV-strålingen fra solen kan være skadelig i store mengder uten beskyttelse.

Lurer du på når du skal smøre deg, eller om du skal tilbringe hele dagen ute i steksolen? Da er det lurt å sjekke UV-indeksen der du bor.

Grafikk av en gul sol med smilefjes og røde solbriller. Vi svarer på spørsmål som: Hva er UV-indeks? Hvordan sjekke UV-indeks? Når er UV-indeksen høyest? Hva er høy UV-indeks? og hvilken UV-indeks blir man brun av?

Hva er UV-indeks?

Ultrafiolett (UV) stråling kommer naturlig fra sola. UV-indeks er en måte å måle intensiteten av disse UV-strålene. Det er en numerisk skala som vanligvis varierer fra 0 til 11+, hvor høyere tall indikerer høyere intensitet. UV-indeksen er viktig fordi det hjelper oss å forstå hvor sterkt solens UV-stråler er, og hvor nødvendig det er å beskytte oss mot dem.

– UV-stråling fra sola er den viktigste kilden til å danne D-vitamin i huden. Men for mye UV-stråling kan føre til hud- og øye-skader – og i verste fall hudkreft, skriver direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA).

Når er UV-indeksen høyest?

Det finnes flere faktorer som avgjør hvor sterk UV-strålene er. I all hovedsak er strålingen fra sola sterkest midt på dagen om våren og sommeren her i Norge. Overskyet vær vil være med på å dempe UV-strålingen, men det betyr ikke at man skal droppe solkrem den dagen. Andre faktorer er:

  • UV-strålingen fra sola blir sterkere desto nærmere ekvator du kommer.
  • I tropiske strøk er UV-indeksen omtrent dobbelt så høy som en sommerdag i Sør-Norge.
  • Tynt ozonlag vil gjøre at UV-strålene blir sterkere.
  • Refleksjon fra snø, lys sand og sjø gir sterkere UV-stråling.

Dette er solkremene Forbrukerrådet anbefaler.

Tabell over uv-indeks. vi svarer på: Hva er UV-indeks? Hvordan sjekke UV-indeks? Når er UV-indeksen høyest? Hva er høy UV-indeks? Hvilken UV-indeks blir man brun av?
UV-indeks er en måte å måle intensiteten av UV-strålene solen sender ut.

Hva er høy UV-indeks?

En høy UV-indeks er en indeks som er på et høyt tall, typisk 6 eller høyere. Jo høyere tallet er, desto sterkere er solens UV-stråler.

Når UV-indeksen er høy, er det større risiko for solbrenthet og skade på huden. Det er også en økt risiko for hudkreft og andre helseproblemer knyttet til overdreven soleksponering.

Ved høy UV-indeks er det viktig å ta ekstra forholdsregler for å beskytte huden, for eksempel å bruke solkrem, solbriller og lette klær som dekker huden.

Slik velger du riktig solkrem til ansikt.

Hvordan sjekke UV-indeks?

Det finnes flere måter å sjekke hva UV-indeksen er der du befinner deg. Her er noen steder som holder deg oppdatert:

  • Yr.no forteller også hva UV-indeksen er der du befinner deg, om det er i Norge eller utenlands.

Hvilken UV-indeks blir man brun av?

Bilde av en person som sitter med ryggen til på en strand. På ryggen er det laget en sol av solkrem for å indikere at personen smører seg med solkrem før hen skal sole seg. Vi svarer på spørsmål som: Hva er UV-indeks? Hvordan sjekke UV-indeks? Når er UV-indeksen høyest? Hva er høy UV-indeks? og hvilken UV-indeks blir man brun av?
Alltid bruk solkrem når du skal være ute i solen, og husk at styrken på UV-indeksen har ingenting å si på hvor brun du blir når du soler deg. (Foto: Colourbox)

Det er viktig å merke seg at UV-indeksen ikke er direkte relatert til hvor brun man blir av solen. Å bli brun er resultatet av hudens respons på UV-stråling. Når huden vår utsettes for UV-stråler begynner hudcellene å produsere pigmentet melanin som gjør at huden blir brunere.

På TikTok er det populært å legge ut video av at man soler seg når UV-indeksen er på sitt sterkeste, for å bli fort brun. Denne trenden bekymrer Generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross.

Konsekvensen av å hoppe på denne trenden kan i verste fall være livsfarlig, sier hun i et intervju med NRK.

I 2022 fikk 2911 personer påvist melanom, også kjent som føflekkreft, ifølge Kreftregisteret. Opp mot 90 prosent av disse har sammenheng med UV-stråler, som hovedsakelig kommer fra sol og solarium, skriver Helse Norge.

Med andre ord skal ikke UV-indeksen brukes for å finne ut når man kan sole seg i sterkest mulig UV-stråler.

– Man blir likevel brun hvis man bruker solkrem og tar litt pause når sola er som sterkest, sier Stenstadvold Ross til NRK.

Farmasøyt advarer: Ikke bruk solkrem fra i fjor

Les mer på våre temasider: