8 tegn på at du er smartere enn gjennomsnittet

Caroline Furu

Caroline Furu

  • Publisert: 05.01-2018
  • Oppdatert: 28.06-2018
Albert Einstein blir ansett som en av tidenes smarteste mennesker. Foto: AP

Har du noen gang lurt på om du er litt skarpere enn de andre knivene i skuffen? Her er tegnene som kan tyde på akkurat det. 

Å være intelligent har alltid blitt ansett som en av de mest attraktive egenskapene du kan ha, men hvordan vet du at du er smartere enn gjennomsnittet?

Les også: Ny forskning: - Late folk er smartere 

Ifølge forskning, er det flere merkelige tegn som kan tyde på at du er over gjennomsnittet smart. Her har vi funnet frem ti av dem. 

Sjekk hvor mange av punktene du kan huke av!

1. Du er et «kattemenneske»

I en studie fra 2014 kom det frem at mennesker som foretrakk hunder var mer utadvendte enn de som foretrakk katter, men kattemenneskene scoret høyere på kognitive evner. Det skriver Business Insider.

2. Du er den eldste i søskenflokken

I en studie publisert i tidsskriftet The Journal of Human Resources, kom det frem at det oftest er det eldste barnet i søskenflokken som har høyest IQ. For å komme frem til resultatene, observerte forskerne nesten 5000 barn fra før de ble født, til de var 14 år gamle. Forskerne fant ut at de førstefødte ofte gjorde det bedre på kognitive tester allerede fra de var ett år gamle, skriver Forbes.

3. Du er venstrehendt

I fjor fant forskere fra Universitetet i Liverpool, Milano og Maastricht ut at venstrehendte ofte er smartere enn høyrehendte. Studien deres ble publisert i fagbladet Frontiers of Psychology, og kom frem til at venstrehendte mennesker prosesserer informasjon bedre. Det skriver TV2.

4. Du tviler på din egen intelligens

Dunning-kruger-effekten er en kognitiv teori som går ut på at personer med lav kompetanse ofte overvurderer sine egne evner. Hvis du er av mer av den ydmyke typen som klarer å se dine egne feil og rette opp i dem, kan det derfor hende at du er smartere enn gjennomsnittet, ifølge Independent.

5. Du er høy

I en omfattende studie fra Princeton University basert på data fra England og USA, kom det frem at høye mennesker oftere har høyere utdanning og bedre betalte jobber enn andre. Og forskerne bak studien har en enkel forklaring på dette. De skriver blant annet at «høye mennesker tjener generelt mer fordi de er smartere». Det skriver nettstedet Slate.

/

Les også: Derfor vil kvinner ha høye menn

6. Du bekymrer deg ofte

Å bekymre seg ofte er kanskje ikke bra for livskvaliteten, men gjør du det allerede, kan det være et tegn på at du er smartere enn andre. I en studie utført i 2015, kom forskerne frem til at testdeltakerne som bekymret seg mye, scoret høyere på verbal intelligens enn de som ikke bekymret seg like mye. Det skriver Independent.

Les også: Topp ti bekymringer vi har når det gjelder partnerens helse

7. Du er slank

I en studie utført i 2006, kom det frem at det kan være en sammenheng mellom BMI og intelligens. Forskerne testet intelligensen til 2200 voksne kvinner og menn over en femårsperiode, og kom frem til at testdeltakerne med høy BMI hadde lavere intelligens. En sunn kropp har lenge blitt koblet til en sunn hjerne, skriver Business Insider.

8. Du kan spille et instrument

Forskning viser også at musikkundervisning kan hjelpe unge hjerner til å utvikle seg på flere områder. En studie fra 2011 viste at det å spille et instrument kan gjøre at man får høyere verbal intelligens, og andre studier har også vist at musikkundervisning kan øke IQ-en generelt, ifølge Business Insider.

Liker du denne typen artikler? Meld deg på vårt nyhetsbrev her!

DEL

FØLG OSS