7 klare tegn på at noen lyver til deg

Caroline Furu

Caroline Furu

  • Publisert: 19.01-2018
  • Oppdatert: 25.03-2018
Løgnen Bill Clinton fortalte til det amerikanske folket i 1998 er kanskje tidenes mest kjente. Foto: Susan Walsh / AP

Her er de åpenbare tegnene du bør se etter. 

De fleste av oss lyver mer enn vi tenker over, enten det er for å unngå å såre noen eller for å skjule noe. I fjor sa faktisk løgnforskeren Robert Feldman til KK at de fleste av oss lyver én til to ganger daglig.

Les også:  Trump tatt i løgn på direkten

Den mest kjente løgnen noen gang, er kanskje det legendariske utsagnet til Bill Clinton hvor han hevdet at han ikke hadde hatt et seksuelt forhold til Monica Lewinsky. 

Så hvordan vet man om noen lyver til deg? Det kan være vanskelig å avsløre en løgner, spesielt hvis man ikke står ansikt til ansikt med personen. Men det er enkelte tegn man kan se etter – her har vi samlet opp syv av dem. Les tegnene nedenfor!

1. Rask blunking

Mark Bouton har jobbet som FBI-agent i 30 år og skrevet boken «How to Spot Lies Like the FBI». Til Business Insider, fortalte han at det er vanlig å blunke fortere når man lyver.

— En vanlig person blunker rundt fem eller seks ganger i minuttet, eller en gang hvert tiende til tolvte sekund. Når man er stressa, kan man blunke fem eller seks ganger på rappen, sa Bouton. 

2. Defensivt kroppsspråk

Storbritannias mest kjente løgnekspert, Darren Stanton, fortalte til Mirror at løgnere ofte prøver å «gjemme» seg når de lyver. De kan for eksempel krysse armene, fikle med håret sitt eller holde en hånd opp mot ansiktet for å skape en barriere.

3. Unngår spørsmålet

Privatetterforskeren Dan Ribacoff fortalte til Mirror at et annet åpenbart tegn på at noen lyver, er om de unngår spørsmålet ditt. Hvis du for eksempel spør om kjæresten har vært utro mot deg, kan han eller hun stille et spørsmål tilbake for å unngå å svare.

/

4. Personen virker mer stresset enn vanlig

Når man lyver, aktiveres kroppens stressrespons. Ifølge kroppsspråkeksperten Judi James, kan dette innebære at man begynner å puste fortere, svetter mer og får høyere puls.

5. Ser opp og til høyre

Til Business Insider fortalte FBI-agenten Mark Bouton at en person som lyver ofte ser opp og til høyre når de lyver.

— Når du spør en normal, høyrehendt person om noe han har sett, og han ser opp til venstre, er det mest sannsynlig fordi han prøver å huske hva han har sett. Hvis han derimot ser opp til høyre, er det gjerne fordi han prøver å finne opp noe, sa Bouton.

6. Rister på hodet

Bouton fortalte også at mennesker som lyver ofte rister på hodet. Når man forteller sannheten, nikker man ofte automatisk fordi man er enig i det man selv sier. Men hvis man rister på hodet, kan det hende man gjør det fordi man selv vet at man lyver.

7. Forteller unødvendige detaljer

Dette er kanskje et av de mest kjente tegnene på at noen lyver. Psykologen Jenn Berman ga et eksempel til helsenettstedet WebMD angående dette.

— Hvis du spør noen hvor de har vært og de forteller at de var i butikken fordi de trengte egg, melk og sukker og at de nesten kjørte på en hund og så videre, forteller de unødvendig mange detaljer.

Når noen forteller unødvendig mange detaljer om en enkel hendelse, kan dette være fordi de har tenkt mye på hvordan de kan komme seg helskinnet ut av en samtale. 

Liker du denne typen artikler? Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev her!

DEL

FØLG OSS