7 tegn på at du begynner å bli utbrent

Caroline Furu

Caroline Furu

  • Publisert: 05.02-2018
  • Oppdatert: 28.06-2018
Langvarig stress kan føre til utbrenthet. Foto: Colourbox

Her er tegnene ekspertene mener du bør ta på alvor. 

Alle går gjennom perioder de er slitne og alt føles ut som et ork, men hvordan vet man at man er utbrent?

Ifølge Psychology Today, er noen av de mest vanlige tegnene blant annet at man mister matlysten, sover dårlig og har lettere for å bli syk.

Tilstanden må selvfølgelig utredes hos en lege, men for å unngå å gå på en smell, er det enkelte tegn man bør være oppmerksom på. Her har vi samlet opp noen av dem.

1. Du føler deg trøtt hele tiden

Mange som er utbrente føler seg trøtte og slitne hele tiden, selv om de har sovet ut eller hatt noen dager fri. I en artikkel i Forbes forteller den amerikanske psykologen David Ballard at dette er et av de vanligste tegnene.

- Utbrenthet kan være følelsesmessig, mentalt eller psykisk. Det handler om at man ikke har noe energi igjen, at man er helt utladet, sier han.

2. Du har ingen motivasjon

Videre forteller Dr. Ballard til Forbes at utbrentheten ofte gjør at man mister all motivasjon.

- Når du ikke er entusiastisk til noe lenger eller har mistet all arbeidsmotivasjonen, kan det hende at du er utbrent. Det kan også være hardt å komme seg opp om morgenen og vanskeligere å komme seg på jobb, sier han.

3. Du blir lettere syk

Ifølge NHI, defineres ofte utbrenthet som en «langvarig arbeidsrelatert stressreaksjon», og det er et kjent faktum at langvarig stress kan gjøre oss syke. Derfor blir mange som er utbrente lettere syke enn andre.

4. Du er følelsesmessig ustabil

I en artikkel i Klikk.no forteller psykologen og yogalæreren Karen Kollien Nygaard at det også er vanlig å bli mer følsom og irritabel når man er utbrent.

- Mange blir følelsesmessig ustabile og tar lett til tårene. Det er vanlig å bli bekymret for fremtiden og tenke at noe må bli annerledes, forteller hun.

/

5. Dårlig matlyst

I Psychology Today skriver den amerikanske psykologen Sherry Bourg Carter at tap av matlyst er en av faresignalene.

«I begynnelsen føler du deg kanskje ikke så sulten og hopper over et måltid her og der. Senere mister du matlysten helt og går ned i vekt», skriver hun.

6. Du blir lettere sint

Carter skriver også at økt irritabilitet og sinne kan være et tegn på utbrenthet.

«Det kan begynne med at du føler deg mer anspent og irritabel. Senere kan det utvikle seg til at du blir sint og havner i krangler hjemme og på arbeidsplassen», skriver hun.

7. Du tar ikke vare på deg selv

Psykolog David Ballard forteller til Forbes at mange som er utbrente glemmer å ta vare på seg selv og utvikler usunne uvaner.

- Mange som er utbrente takler dette ved å drikke for mye, røyke, spise junk food, spise for lite eller få for lite søvn. Andre selvmedisinerer med sovepiller, alkohol eller ved å helle i seg kaffe for å komme seg på jobb om morgenen, sier han. 

Liker du denne typen artikler? Meld deg på vårt nyhetsbrev og få lignende artikler på mail! 

DEL

FØLG OSS