Her kan du lese over 200.000 bøker gratis på nett

Caroline Furu

Caroline Furu

  • Publisert: 07.02-2018
  • Oppdatert: 13.02-2018
Kulturminister Trine Skei Grande, direktør for Nasjonalbiblioteket Aslak Sira Myhre og administrerende direktør i Kopinor Yngve Slettholm.Foto: Nasjonalbiblioteket

Med Nasjonalbibliotekets nye digitale tjeneste kan du lese norske bøker utgitt før år 2000 gratis – men en del bestselgere mangler.

Det kommer frem i en pressemelding fra Nasjonalbiblioteket. Den nye tjenesten heter Bokhylla.no, og har blitt jobbet med siden 2006.

Norge er det første landet i verden som tilbyr innbyggerne sine denne tjenesten. I pressemeldingen forteller kulturminister Trine Skei Grande hvorfor prosjektet er så viktig.

- Bred og enkel tilgang til litteratur på norsk er viktig for danning, demokratisk deltakelse, utvikling av språkfølelse og identitet. Bokhylla.no gir folk i Norge en unik tilgang til den nasjonale kulturarven vår, sier hun.

Les også: Bok om Trump blir TV-serie

4000 bøker holdt tilbake

Ifølge pressemeldingen, er bøkene fritt tilgjengelige på nett for alle med norsk IP-adresse. Bøker som ikke er opphavsrettslig vernet, kan også lastes ned og skrives ut.

Forfattere, forlag og andre opphavspersoner blir betalt gjennom avtalen mellom Nasjonalbiblioteket og Kopinor.

Men håpet du på å finne en av Jo Nesbø eller Lars Saabye Christensens mest kjente bøker, kommer du dessverre til å bli skuffet. I pressemeldingen skriver Nasjonalbiblioteket at rundt 4000 bøker er holdt tilbake fordi de er fagbøker eller fortsatt har et «kommersielt potensial».

Les også: Nesbø: - Jeg er redd for å bli gal

Likte du denne artikkelen? Meld deg på vårt nyhetsbrev her!

DEL

FØLG OSS