Derfor kjører enkelte land på venstre side

Caroline Furu

Caroline Furu

  • Publisert: 09.02-2018
  • Oppdatert: 13.02-2018
I 1967 ble høyrekjøring innført i Sverige. Bilistene på veien måtte da stoppe opp i et kvarter før de fikk fortsette å kjøre - i motsatt fil. Foto: Jan Collsiöö/Wikimedia Commons

Venstrekjøringen går langt tilbake i historien.

De fleste nordmenn blir veldig forvirret med en gang de skal kjøre på venstre side av veien, og noen ville kanskje ikke leid bil i et venstrekjørende land i det hele tatt.

Men ifølge BBC, er det en veldig logisk grunn til hvorfor enkelte land fortsatt kjører på venstre side. Det hele startet for flere hundre år siden, kanskje så langt tilbake i tid som til romertiden.

Les også: Derfor bruker amerikanerne fortsatt Fahrenheit

Holdt høyrehånden fri

På den tiden reiste mange med sverd, og siden størsteparten av verdens befolkning også da var høyrehendte, var det praktisk å ha høyrehånden fri.

Uansett om man var en ridder med sverd eller en bonde med pisk, måtte man alltid være beredt. Men etter den franske revolusjonen, begynte reglene å forandre seg. Før revolusjonen var det vanlig at aristokratiet holdt seg til venstre og presset bøndene over til høyre side.

Les også: Her innfører Danmark venstrekjøring

Napoleon beordret høyrekjøring

Etter Bastillen ble stormet i 1789, ville de franske adelige holde en lav profil og blandet seg derfor med alle de andre borgerne på høyre side av veien.

Fem år senere, i 1794, ble det påbudt å kjøre på høyre side av veien i Frankrike. Danmark innførte denne regelen året før.

Keiseren Napoleons erobringer på 1800-tallet bidro også til å spre høyrekjøringen, fordi han beordret landene han erobret til å innføre høyrekjøring. Ifølge en populær myte, var dette fordi han selv var venstrehendt.

Dagen Sverige fikk høyrekjøring

Hendelsen som er aller mest kjent i forbindelse med venstrekjøring, er dagen da Sverige plutselig gikk over til høyrekjøring. (Se bildet øverst i artikkelen)

Klokken kvart på fem om morgenen den 3. september måtte alle kjørende bilister stanse på veien et kvarter. 

Presis klokken fem ble trafikantene oppfordret til å kjøre over på høyre side, hvor de skulle vente til klokka ble 05.15. Deretter fikk de kjøre videre - nå på høyre side. 

Les mer her: 50 år siden Sverige fikk høyrekjøring

Fortsatt er det mange land verden over som kjører på venstre side. Les hvilke her!

Likte du denne artikkelen? Meld deg på vårt nyhetsbrev her!

DEL

FØLG OSS