8 tegn: Dette kjennetegner narsissisten

Caroline Furu

Caroline Furu

  • Publisert: 23.02-2018
  • Oppdatert: 23.02-2018
Flere psykologer har uttalt at Trump passer inn i beskrivelsen av en narsissist. Foto: Win McNamee / Reuters

Et overdrevet behov for oppmerksomhet, makt og status er tegn på narsissisme, ifølge ekspertene. 

Ordet narsissist stammer fra myten om den greske gutten Narkissos, som ble så forelsket i sitt eget speilbilde at han ble helt fortapt i seg selv. 

Og i dagens samfunn, finnes det også mange kjente personligheter som sies å ha narsissistiske trekk. Mest kjent er kanskje president Trump, som flere psykologer har spekulert i om faktisk er en narsissist.

Les også:  Psykologiprofessor: – Liten tvil om at Trump er narsissist

Selv om det bare er kvalifisert helsepersonell som kan avgjøre om en person er narsissist eller ei, er det smart å være oppmerksom på de vanligste kjennetegnene. Se noen av dem nedenfor!

1. Ekstremt behov for oppmerksomhet

Øyvind Urnes er overlege og leder av Nasjonal kompetansetjeneste for personlighetspsykiatri ved Oslo universitetssykehus. Han forteller til KK at narsissister har et overdrevet behov for oppmerksomhet.

 Den personlighetsforstyrrede narsissisten forventer at stolene står klare når han eller hun kommer inn i et rom, og at alles oppmerksomhet er rettet mot ham eller henne. Han eller hun mener seg så viktig og spesiell at det er noe alle må legge merke til. Oppmerksomheten fra andre er livsviktig, personen vil gå langt for å skaffe seg den, og ender gjerne med å tråkke på andre mennesker på veien, forklarer han til KK.

2. Dårlig selvfølelse

Samtidig har narsissister ofte dårlig selvfølelse.

 Under behovet for oppmerksomhet ligger en usikker og skjør selvfølelse. Til grunn for lidelsen finnes en skade på selvet, en mangelfull robusthet i selvdannelsen, som mange kompenserer med konstant å høste anerkjennelse fra andre , forklarer Urnes til KK.

3. Stort behov for makt og status

Til Lommelegen, har Urnes tidligere fortalt at narsissister gjerne oppsøker yrker med makt og status.

 Advokater, politikere og leger vil ha en god del av disse personlighetsreferansene. For eksempel har en politiker et ønske om å stå fram og ha makt, da har man naturlig narsissistiske trekk. Det er ikke nødvendigvis negativt, grensen går når disse slår over til å bli rigide og nødvendige for å opprettholde en god selvfølelse, sier han.

Les også:  Slik avslører du psykopaten

/

4. Sjarmerende og karismatisk

Psykoterapeut og forfatter av boken «The Narcissist You Know», Joseph Burgo, forteller til Health at narsissister ofte oppfattes som veldig sjarmerende fordi de overøser andre med komplimenter og oppmerksomhet. Men dette er bare en del av en sleip taktikk, ifølge Burgo. Narsissisten vil bare ha oppmerksomhet tilbake, og så fort du kritiserer ham, vil han ikke ha noe med deg å gjøre lenger.

5. Overdrevet konkurranseinnstinkt

Videre forteller Burgo at narsissister har et ekstremt behov for å vinne på alle områder, enten det er på tennisbanen eller på kontoret.

– De bare være bedre enn alle andre for å bevise sin dominans, sier han.

Dette behovet gjør det vanskelig for dem å feire andres fremgang, fordi akkurat da er det noen andre som er «vinneren».

6. Mangel på empati

Til Independent har Burgo tidligere fortalt at en av de viktigste kjennetegnene på en narsissist er at de har en mangel på interesse for andre mennesker og har vanskelig for å føle med andre. Derfor kan det være vanskelig for dem å utvikle sterke bånd til andre mennesker.

7. Det er aldri deres feil

Familieterapeuten Karyl McBride har skrevet to bøker om hvordan man takler narsissister. Hun forteller til Health at narsissister aldri tar ansvar for sine feil.

– Narsissister nekter å ta skylden for sin dårlige oppførsel og legger heller skylden over på noen andre, sier hun.

8. De utnytter seg av andre

Fordi de er så opptatt av seg selv og sine egne mål, kan de også finne på å utnytte seg av andre for å nå målene sine.

– Narsissister forventer at andre står på pinne for dem, men de nekter å gjøre det samme for noen andre, sier McBride. 

Les også: Disse tre vennetypene bør du droppe

DEL

FØLG OSS