12 tegn: Slik avslører du psykopaten

Caroline Furu

Caroline Furu

  • Publisert: 26.01-2018
  • Oppdatert: 13.02-2018
Christian Bales rolle i filmen «American Psycho» er en av tidenes mest kjente psykopater på film. Foto: Filmweb

Mange av oss har sleipe eller utspekulerte sider, men hvordan vet du om en person er psykopat? Her er tegnene ekspertene mener man bør være obs på.

Ifølge nettstedet Psychology Today , er psykopater hensynsløse, uansvarlige og har en oppblåst selvtillit. Mange bruker begrepene sosiopat og psykopat om hverandre, men ifølge WebMD, er ikke dette det samme.

De to personlighetstypene har flere trekk til felles, men psykopaten kan være farligere. For mens psykopater er hensynsløse og ikke bryr seg om konsekvensene, har sosiopater en sterkere følelse av hva som er rett og galt.

Les også:  Slik håndterer du lystløgneren

Men hvordan vet man at man har med en psykopat å gjøre? Selv om det selvfølgelig bare er helsepersonell som kan finne ut av dette, er det enkelte tegn man bør være oppmerksom på. Her har vi samlet opp noen av dem.

1. Overfladisk sjarm

Dette er et av de vanligste og mest skremmende tegnene på at en person er psykopat. I en artikkel i Psychology Today, skriver den kjente forskeren og psykologen Robert Hare at psykopater er gode på å holde samtaler i gang, og kommer gjerne med morsomme kommentarer og fascinerende historier. Dette gjør at mange ikke ser hvordan psykopaten egentlig er.

2. Grandios selvfølelse

Psykologen Hare skriver også at psykopater har en kvalmende god selvfølelse, og ser på seg selv som verdens midtpunkt.

3. De bryter regler og normer

I en artikkel i Psychology Today, skriver psykoterapeuten Amy Morin at psykopater er kjent for å bryte regler og normer. I likhet med narcissister, er de så selvsentrerte og hardhjertede at de tror de kan komme unna med dårlig oppførsel, skriver hun.

4. De føler ikke anger

Morin nevner også mangel på anger som et av tegnene på psykopati. Psykopater tar ikke ansvar for å ha såret andres følelser, men skylder isteden på andre og fraskriver seg ansvar. En psykopat kan for eksempel si: «Hun bør bli mindre sensitiv» eller «Han takler ikke sannheten», skriver Morin.

5. Urealistiske mål

I sin artikkel, skriver psykologen Robert Hare at psykopater ofte har høye og urealistiske mål. Ifølge Hare, er det ikke alltid de når målene, fordi de er dårlige til å planlegge.

/

6. Skremmende temperament

Hare skriver også at psykopater har et skremmende temperament, og kan hisse seg opp over de minste ting. De kan reagere på frustrasjon og kritikk med vold, trusler eller ved å kjefte på den det gjelder. Når dette er sagt, går sinnet deres fort over og så oppfører de seg som om ingenting har skjedd, ifølge Hare.

7. Problematisk oppførsel i barndommen

Forfatteren av boken «The Bully’s Trap», Andrew Faas, forteller Business Insider at psykopater på arbeidsplassen gjerne viste tegn til dårlig oppførsel allerede som barn.

- De tar med seg denne oppførselen fra skolemiljøet inn i arbeidsmiljøet, sier han.

8. Sleipe og manipulerende

Forfatteren forteller også at psykopater er eksperter på å manipulere, lure og bedra andre mennesker.

- De tar gjerne æren for det når noe har gått deres vei, men når noe har gått galt, ser de etter en annen å legge skylden på, sier Faas.

9. Tenker kun på seg selv og sine egne mål

Videre forteller han at psykopater gjør hva de vil fordi de har et så oppblåst selvbilde at de ikke synes normale regler gjelder dem selv.

- De føler seg immune mot kritikk angående hvordan de lever livene sine, forteller han.

10. De tar store risikoer

I sin artikkel, skriver psykologen Amy Morin at psykopater ikke er redd for å ta sjanser, spesielt ikke hvis det går utover andre enn dem selv. De kan ofte lyve, jukse eller stjele for å oppnå noe. Det er ikke alle psykopater som begår lovbrudd, men de som gjør det, planlegger det ofte godt på forhånd, skriver hun.

11. Impulsiv oppførsel

Ifølge Robert Hare, er ofte psykopater mer impulsive enn andre. I sin artikkel, skriver han at psykopater sjelden bruker mye tid på å vurdere om de bør gjøre noe eller ei. De kan ofte bare gjøre noe «fordi de følte for det».

12. Kjeder seg fort

Videre skriver Hare at psykopater kjeder seg fort. De liker ikke å drive med oppgaver som er repeterende og hverdagslige, og søker ofte spenning selv om det kan ha konsekvenser.  

Psykologen Robert Hare har tidligere utviklet en sjekkliste med 20 punkter som kan gi enda bedre pekepinn på om en person har psykopatiske trekk. Se sjekklisten her. 

Liker du denne typen artikler? Meld deg på vårt nyhetsbrev her!

DEL

FØLG OSS