Syv måter å takle tinnitus

Ann Robinson - The Guardian

  • Publisert: 28.09-2018
  • Oppdatert: 28.09-2018
Kronisk tinnitus kan være så irriterende at det går utover livskvaliteten til de som får det. Foto: Image Point Fr / Shutterstock / NTB scanpix

Det finnes ingen kur for tinnitus, det beste man kan gjøre er å forebygge tilstanden. Men det finnes fortsatt håp for de ti prosentene av befolkningen som er rammet.

1. Forebygging er det beste alternativet

Tinnitus er navnet på lydene du hører, men som ikke kan oppfattes av menneskene rundt deg – og ingen er helt sikre på hva det kommer av. Lyden kan oppstå i ett av ørene eller i begge, den kan være høy eller lav, den kan være der konstant eller komme fra tid til annen. Tinnitus er sjelden et tegn på en alvorlig sykdom, men kan være veldig plagsomt for de som er rammet.

Noen av de vanlige årsakene til at man får tinnitus, er aldersrelatert hørselstap, ørevoks og infeksjoner. Det er sjeldent, men tinnitus kan også komme av Ménière’s sykdom eller en arvelig øretilstand som heter otosklerose.

– Det finnes ikke noe kur for tinnitus, så forebygging er viktig, sier Nic Wray fra den britiske tinnitusforeningen (BTA).

2. Demp støynivået

Hvis det er høyt støynivå på jobben din, er arbeidsgiveren din forpliktet til å sørge for at det ikke utgjør en helserisiko for de ansatte. Bruk av hodetelefoner og øreplugger er spesielt skadelig; det er best å holde volumet på under 60 prosent av det maksimale lydnivået, og ta ut ørepluggene en gang i timen.

Har du barn, bør du passe på hvor ofte de bruker øreplugger. Nic Wray forteller at barn som utvikler tinnitus ikke nødvendigvis klager over øresus. Men at de kan virke bekymret, ha søvnmangel og være uvanlig sensitive til høye lyder.

Les også: Her er symptomene på at du bør vurdere høreapparat

3. Sjekk hørselen din

Ifølge Wray bør man også sjekke hørselen annethvert år etter fylte 50. Hvis du har dårlig hørsel, kan et høreapparat redusere risikoen for å få tinnitus.

(Artikkelen fortsetter under)

/

4. Kan medisinene dine ha skylden?

De fleste reseptbelagte medisiner kan ikke forårsake tinnitus, men det kan intravenøs behandling med antibiotika (gentamicin) og enkelte typer cellegift. Aspirin, ibuprofen og det vanndrivende legemiddelet Furosemid kan forårsake midlertidig tinnitus. Men det er ekstremt sjelden man får permanente skader inni øret eller tinnitus når man tar medisinene i normale doser.

Les også: – Hjernen oppfatter ikke tinnitus som annen lyd

5. Rens ørene for ørevoks

Hvis du presser fingre, øreplugger eller Q-tips langt inn i øret, kan det samle seg opp voks i øret som presser på trommehinnen. Dette kan bidra til at du får tinnitus. For å løsne opp ørevoksen og få den til å komme ut, kan du dryppe olivenolje i øret mens du ligger på siden. Du kan også dra til legen for å få skylt øret.

6. Lær deg å håndtere stress

Kronisk tinnitus er plagsomt og stressende. Den gode nyheten er at tilstanden ofte forbedrer seg over tid, fordi hjernen begynner å filtrere ut den påtrengende lyden.

Nyere forskning antyder at mindfulness kan hjelpe mot tinnitus. Enkelte pasienter får skrevet ut antidepressive legemidler eller medisiner som virker inn på det indre øret (betahistin). Men Wray fra den britiske tinnitusforeningen anbefaler ikke å behandle tilstanden med legemidler.

7. Verktøy som kan hjelpe

Eksterne lyder fra lydbøker eller musikk på radioen kan distrahere hjernen fra tinnitusen og dempe symptomene. Høreapparater kan hjelpe. Det finnes også noen gode apper som kan gjøre det lettere å takle tilstanden – for eksempel ReSound Tinnitus Relief.

Oversatt av Caroline Furu / Startsiden © Guardian News & Media Limited

Les også: Syv måter å takle migrene

DEL

FØLG OSS