Ingen jul uten: Visste du dette om «Tre nøtter til Askepott»?

Caroline Furu

Caroline Furu

  • Publisert: 20.12-2018
  • Oppdatert: 21.12-2018

«Tre nøtter til Askepott» har vært fast inventar på NRK siden 1996, og for mange blir ikke julen den samme uten. Her er seks ting du kanskje ikke visste om den ikoniske filmen.

Selv om den tsjekkoslovakiske versjonen av «Tre nøtter til Askepott» sendes i flere land verden over, har den en spesiell plass i nordmenns hjerter.

I fjor så hele 727.000 den sjarmerende julefilmen, og i 2015 satt den rekord med 744.000 seere, ifølge NRK.

Les også:  8 klassiske filmer du kan strømme i julen

Men til tross for filmsuksessen, har skuespillerne i filmen holdt en lav profil, og det finnes ikke mye informasjon om hva de driver med i dag.

Her har vi uansett gravd frem noen morsomme fakta du kanskje ikke visste om filmen og skuespillerne – les dem nedenfor!

1. Var kjærester i virkeligheten

I filmen spiller Libuše Šafránková (65) og Pavel Travnicek (68) rollene som Askepott og prinsen. I et intervju med Dagbladet, avslørte Travnicek at de to skuespillerne også fant tonen i virkeligheten.

– Vi ble forelsket i hverandre under innspillingen. Da filmteamet var opptatt med andre ting, snek vi oss bort i skogen og kysset hverandre, sa han til avisen.

2. Spilte i flere filmer sammen

De fleste har kanskje bare sett Šafránková og Travnicek i «Tre nøtter til Askepott», men i 1982, ni år etter filmen ble spilt inn, spilte det populære paret igjen sammen i filmen «Den tredje prinsen», ifølge NRK. Også her spiller de prins og prinsesse.

Les også: Derfor må vi se «Tre nøtter til Askepott» i julen

3. Den legendariske Askepott-stemmen

At en film er dubbet til norsk pleier sjelden å være en fordel, men akkurat med «Tre nøtter til Askepott», er den dubbede stemmen litt av sjarmen. Det var skuespilleren Knut Risan som hadde fortellerstemmen i eventyrfilmen. Risan døde i 2011, og var også kjent for sine roller i teaterstykket «Et dukkehjem», i filmen «Reisen til julestjernen» og i barneserien «Jul i Skomakergata».

4. Moderniserte den gamle «Askepott»-filmen

Er du en av de som har sett på den klassiske julefilmen år etter år, har du kanskje lagt merke til at den har fått seg en liten oppussing. Filmen ble først laget i 1973, og i 2015 kom filmen ut i en litt mer moderne versjon med lysere, skarpere farger. Det var Regjeringen som skrev om nyheten i 2015. Se forvandlingen her:

5. Feministisk budskap

Det var František Pavlíček som skrev manuset til filmen. Den ble spilt inn i 1973, og selv om likestillingen ikke hadde kommet like langt da som nå, tilførte Vorlíček filmen et feministisk budskap. Han beundret kvinner og så på dem som modigere enn menn, ifølge Regjeringen.

6. Måtte skjule babymagen

Daniela Hlaváčová spilte den ene stesøsteren til Askepott i filmen. I et intervju i 2003 avslørte hun at hun var gravid under innspillingen av filmen og måtte skjule graviditeten, skriver Se og Hør. 
«Tre nøtter til Askepott» sendes kl. 11:00 på NRK1 på julaften. 

Les også:  «Last Christmas» blir romantisk komedie

DEL

FØLG OSS