Dårlige tider for iPhone: Her er Apples største konkurrenter

Samuel Gibbs - The Guardian

  • Publisert: 08.01-2019
  • Oppdatert: 08.01-2019
En kinesisk kvinne utenfor en Apple-forretning i Beijing. Foto: NTB Scanpix/AFP

Mens selskapets salgstall får aksjekursen til å stupe, møter Apple hard konkurranse i kampen om å produsere den beste smarttelefonen.

Apple-aksjene har falt i kurs den siste tiden. Selv legger selskapet skylden på økonomisk nedgang i Kina, men det er bare deler av forklaringen.

Aldri før har Apple møtt så hard konkurranse, fra en rekke konkurrenter fra hele verden, som alle ønsker seg en bit av det lukrative smarttelefon-markedet. Konkurrentene byr på maskinvare av bedre kvalitet enn iPhone, har bedre ytelse, og er ofte billigere. For Kina er det også et poeng av telefonen lages av hjemlige selskaper, og ikke bare de fra USA og Sør-Korea.

iPhone X satte en ny standard i 2017, men fjorårets iPhone XS og XS Max kunne ikke by på samme nivå av forbedringer, til tross for at begge er veldig gode telefoner. Likevel presset Apple prisene opp, til usedvanlig høye 1449 pund i Storbritannia, den samme prisen i amerikanske dollar i USA, og 12 799 yuan i Kina. Dette tilsvarer rundt 13.000-16.000 norske kroner.

Selskapet lanserte også den rimeligere iPhone XR, som hadde samme prosessor og grunnleggende design som iPhone XS, men kuttet ned på kvaliteten på skjermen, materialene som ble brukt og kameraene. Denne hadde en pris på 749 pund i Storbritannia, 749 USD i USA og 6499 yen i Kina (rundt 6500-8200 NOK).

/

Her er iPhones største konkurrenter: 

Huawei Mate 20 Pro

Den beste smarttelefonen i 2018 kom ikke fra Samsung eller Apple, men kinesiske Huawei, som utkonkurrerte Apple og ble verdens nest største produsent av smarttelefoner rangert etter salgsvolum.

Mate 20 Pro byr på mer banebrytende teknologi enn noen andre av dagens topptelefoner, pakket inn i en allsidig, nydelig enhet med lang levetid.

Les også: Apples og bransjens problem: «peak smartphone»

Modellen har et digert, kurvet OLED-display på 6,39 tommer, IR-basert ansiktsgjenkjenning som matcher den som finnes på iPhone, fingeravtrykksleser bygget inn under skjermen, et fantastisk trippelkamera-system og nesten dobbelt så lang batteritid som konkurrentene. Den kan også lade andre enheter trådløst, noe man aldri før har sett hos en smarttelefon.

Prisen for Mate 20 Pro er stiv, men den koster likevel mindre enn begge toppmodellene fra Apple – 900 pund i Storbritannia og 6799 yuan i Kina. Mate 20 Pro er ikke tilgjengelig i USA.

The Guardians anmeldelse av Huawei Mate 20 Pro: Banebrytende briljant 5/5 (engelsk tekst)

/

Samsung Galaxy Note 9

Siden 2010 har dette vært Apples hardeste konkurrent i kampen om markedsandelene. Den nyeste utgaven av Note er et beist av en smarttelefon.

Galaxy Note 9 har den forventede massive 6,4 tommers OLED-skjermen, prosessor i toppsjiktet, trådløs lading og et dobbelt hovedkamera. Men, den har også en kraftig pekepenn som sklir inn i et oppbevaringsrom i bunnen av telefonen. Denne gjør telefonen til et kraftsenter for produktivitet, og gjør at den skiller seg fra alle andre modeller.

Les også: Kraftig kursfall for Apple i USA

Du kan tegne, legge inn merknader, signere og skrive for hånd på den store skjermen, samt bruke pekepennens knapp som fjernkontroll for blant annet kameraet. Dette lar deg ta perfekte selfier, uten å holde telefonen i hånden.

Note 9 er telefonen for alle gjøremål, og den koster 899 pund eller mindre i Storbritannia, 999 USD i USA og 6999 yuan i Kina.

Guardians anmeldelse av Galaxy Note 9: Telefonen for alle oppgaver (engelsk tekst)

/

Google Pixel 3

Den tredje utgaven av Android-produsentens smarttelefon er Googles egen visjon om hvordan en smarttelefon skal være, med Pixel 3 og 3 XL.

På samme måte som Apple lager både maskinvare og programvare, drar Pixel 3 nytte av Googles synergi, og skaper en Android-opplevelse som ingen andre kan vise maken til. Den har kanskje ikke alle de storslagne funksjonene konkurrentene kan skilte med, og skjermen er noe utdatert, men telefonens kunstige intelligens og banebrytende kamera tilbyr noe andre ikke har.

Den noe mindre Pixel 3 koster 739 pund i Storbritannia, 799 USD i USA, og er tilgjengelig i Kina for rundt 7400 yuan.

The Guardians anmeldelse av Google Pixel 3: Setter en ny standard for Android-telefoner 5/5

/

OnePlus 6T

iPhone-konkurrenter fra det høyeste prissjiktet er én ting, men det finnes også telefoner som den fantastiske OnePlus 6T, som tilbyr banebrytende teknologi og flott programvare for halve prisen av en iPhone.

Les også: Kinesisk domstol innfører forbud mot import og salg av Apple-mobiltelefoner

OnePlus 6T er en veldig rask telefon, med høy ytelse og prosessor av ypperste klasse, en gedigen og nydelig 6,41 tommers OLED-skjerm og ypperlig batteritid. Men, den har også en ørlite tåredråpe-formet preg som får iPhone XS og Mate 20 Pro til å se tåpelig ut med sine gigantiske, firkantede former. OnePlus 6T har også en imponerende fingeravtrykksleser innebygget i skjermen.

Dobbelkameraet er ikke fullt så bra, og det er ikke mulig å lade trådløst, men OnePlus 6T koster bare 500 pund i Storbritannia, 549 USD i USA, og 3499 yuan i Kina.

The Guardians anmeldelse av OnePlus 6T: Du må betale det dobbelte for å få noe bedre enn dette 5/5

/

Kinesiske konkurrenter

I Kina er selvfølgelig konkurransen fra andre rivaler enda hardere. Vivo, Oppo, Xiaomi, Lenovo, Huaweis datterselskap Honor og Meizy er bare noen få av de ledende produsentene.

Mange av de mest banebrytende telefonene selges bare i Kina, slik som Honors Magic 2, der hele fronten består av skjerm, mens halve baksiden skyves opp og avdekker kameraet.

Xiamois Mi Mix 3 har en lignende funksjon, der baksiden skyves opp og avdekker frontkameraer, mens den øvre delen av Oppos Find X kan skyves opp, og har både front- og hovedkameraer.

Innovasjon innen maskinvare var tidligere dominert av USA og Sør-Korea. Nå ønsker Kinas mange smarttelefon-produsenter å lede an.

Oversatt av Henning Scherer Skjørsæter /ABC Nyheter / Pressworks © Guardian News & Media Limited

DEL

FØLG OSS