Fylte 93 år: Dette visste du kanskje ikke om dronning Elizabeth

Caroline Furu

Caroline Furu

  • Publisert: 21.04-2019
  • Oppdatert: 21.04-2019
Dronningen i kjent stil under et kongelig besøk i Portsmouth i EFoto: Chris Jackson/AFP

Den britiske dronningen har to bursdager, og 21.april feires én av dem. Her er noen morsomme fakta du kanskje ikke visste om henne. 

Dronning Elizabeth tok over tronen etter faren, kong George VI, døde i 1952. Da var hun bare 25 år gammel.

Les også:  Derfor har dronning Elizabeth alltid på seg sterke farger

21.april fyller hun 93 år, og er verdens lengst sittende nålevende monark. I den anledning har vi funnet frem noen interessante fakta om henne. Les mer nedenfor!

1. De to bursdagene

Dronning Elizabeth ble født 21.april 1926, men bursdagen hennes feires også med en storstilt millitærparade hvert år den andre lørdagen i juni. Tradisjonen med å feire bursdagen sin to ganger i året, ble startet av kong George II i 1748. Han hadde bursdag i november, en tid det ofte er kaldt og surt vær i Storbritannia. Kongen ville ha en stor, utendørs feiring med folket, og bestemte derfor at bursdagen hans skulle feires en gang på sommeren og, ifølge BBC.

2. Corgi-hundene

Dronningen har alltid elsket hunder, og fikk en spesiell forkjærlighet for hunder av rasen corgi da hun var liten. Hennes første corgi het Dookie, og siden det har hun eid 30 corgier, ifølge Telegraph. Så mange corgier har det blitt, at mange forbinder rasen med dronningen. I dag er det dessverre ingen corgier som løper rundt i gangene på Buckingham Palace. Dronningens siste corgi,Willow, døde i fjor.

3. Tjenestegjorde under andre verdenskrig

Under andre verdenskrig jobbet dronningen som bilmekaniker og sjåfør i Women’s Auxiliary Territorial Service. Til dags dato er hun fortsatt det eneste kvinnelige medlemmet av den britiske kongefamilien som har tjenestegjort i hæren, ifølge History.

(Saken fortsetter under) 

/

4. Har ikke pass eller førerkort

Til tross for at hun stadig vekk flyr og kjører bil, har hun verken pass eller førerkort. Dronningen lærte seg å kjøre da hun var i militæret, men er den eneste personen i Storbritannia som ikke trenger å ha pass eller førerkort. Dette er fordi britiske pass og førerkort utstedes i dronningens navn, ifølge Harper’s Bazaar.

5. Kan bruke rifle

Dronningen blir oftest avbildet vinkende til folket i et av sine fargerike antrekk, men noen ganger viser hun en helt annen side av seg selv. I 1993 var hun på besøk hos Army Rifle Association i England, og ble avbildet med en stor rifle av typen SA80. (Se bilde ovenfor!)

6. Sendte sin første mail i 1976

Dronningen var kanskje sent ute med Instagram, men å sende mail var hun tidlig ute med. Ifølge kongefamiliens Twitter-konto ble dronningen den første monarken som sendte en mail i 1976. Mailen sendte hun under et besøk på en millitærbase i Malvern i England.

7. Hun er i slekt med mannen hun giftet seg med

Dronning Elizabeth møtte prins Phillip allerede da hun var åtte år, og noen år senere begynte kjærligheten å blomstre mellom dem. Paret kunngjorde forlovelsen sin i juli 1947, og fire måneder senere giftet de seg i Westminister Abbey i London. Blant kongelige er det ikke uvanlig å gifte seg med en man er i familie med. Dronningen og prins Phillip er firmenninger, ifølge KK.

Les også:  Ti merkelige regler kongefamilien må følge

DEL

FØLG OSS