Kjendisene raser mot Alabamas nye abortlov

Caroline Furu

Caroline Furu

  • Publisert: 20.05-2019
  • Oppdatert: 14.06-2019
Skuespilleren Milla Jovovich (t.v) og popstjerner som Rihanna og Lady Gaga tar til orde mot den nye loven. Foto: Arthur Mola/AP, Patrick Kovarik/AFP, Mario Anzuoni/Reuters

– Jeg kan ikke tie stille når så mye står på spill. 

Forrige uke godkjente de folkevalgte i Alabama i USA en ny lov som forbyr abort. Loven blir USAs strengeste abortlov og sammenligner blant annet abort med holocaust.

Loven gjør at kvinner ikke kan ta abort selv om graviditeten skyldes voldtekt eller incest. Den eneste gyldige grunnen til å ta abort skal være dersom den gravide kvinnens liv står i fare. Den som utfører aborten kan bli straffet med mellom ti og 99 års fengsel, ifølge NTB.

Les også: Sexnekt degraderer kvinner - er det virkelig nødvendig?

På onsdag ble loven signert av Alabamas republikanske guvernør, Kay Ivey. I ettertid har den nye loven skapt sterke reaksjoner på sosiale medier.

Én av dem som reagerer, er modell og skuespiller Milla Jovovich (43). På Instagram forteller hun om inngrepet hun måtte gjennomgå da fødselen hennes startet etter bare fire og en halv måned som gravid.

– Fødselen begynte for tidlig, og jeg ble fortalt at jeg måtte holde meg våken gjennom hele inngrepet. Det var en av de mest grusomme opplevelsene jeg har vært gjennom. Jeg har fortsatt mareritt om det. Jeg var alene og hjelpeløs, skriver hun.

(Saken fortsetter under) 

Se dette innlegget på Instagram

I don’t like to get political and I try to only do it if a really have to and this is one of those times. If someone doesn’t want to continue reading, you have been warned. Our rights as women to obtain safe abortions by experienced doctors are again at stake. Last Tuesday, Georgia Governor Brian Kemp signed a draconian bill into law that outlaws all abortions after six weeks — before most women even realize they’re pregnant — including in cases of RAPE OR INCEST. This makes Georgia the sixth state to pass such a restrictive six-week abortion ban, joining Ohio, Mississippi, Kentucky, Iowa, and North Dakota. These laws haven’t been passed yet, but lawmakers in these states are trying. Abortion is hard enough for women on an emotional level without having to go through it in potentially unsafe and unsanitary conditions. I myself went through an emergency abortion 2 years ago. I was 4 1/2 months pregnant and shooting on location in Eastern Europe. I went into pre term labor and told that I had to be awake for the whole procedure. It was one of the most horrific experiences I have ever gone through. I still have nightmares about it. I was alone and helpless. When I think about the fact that women might have to face abortions in even worse conditions than I did because of new laws, my stomach turns. I spiraled into one of the worst depressions of my life and had to work extremely hard to find my way out. I took time off of my career. I isolated myself for months and had to keep a strong face for my two amazing kids. I started gardening, eating healthier and going to the gym everyday because I didn’t want to jump into taking anti depressants unless I had tried every other alternative. Thank God I was able to find my way out of that personal hell without turning to medication, but the memory of what I went through and what I lost will be with me till the day I die. Abortion is a nightmare at its best. No woman wants to go through that. But we have to fight to make sure our rights are preserved to obtain a safe one if we need to. I never wanted to speak about this experience. But I cannot remain silent when so much is at stake. #prochoice #prochoicegeneration

Et innlegg delt av Milla Jovovich (@millajovovich)

Jovovich er blant annet kjent for sine roller i filmene «Resident Evil» og «Hellboy». 

Videre i innlegget skriver hun at hun blir kvalm av å tenke på at flere kvinner kanskje må ta abort under verre omstendigheter enn henne.

– Abort er på sitt beste et mareritt. Ingen kvinne vil gå gjennom det. Jeg ville aldri snakke om denne opplevelsen. Men jeg kan ikke tie stille når så mye står på spill, skriver skuespilleren.

Kjendiser som Rihanna, Lady Gaga og Barbara Streisand har også tatt til orde mot den strenge loven. Se deres reaksjoner nedenfor. 

Les også: Lady Gaga stjal showet på MET-gallaen

DEL

FØLG OSS