Elton John hedret med den franske Æreslegionen: – Et melodisk geni

NTB

  • Publisert: 24.06-2019
  • Oppdatert: 09.10-2019
Hånd i hånd: Sir Elton John, nybakt mottager av Æreslegionen, og Frankrikes president Emmanuel Macron kommer ut fra Elyse-palasset i Paris. Foto: AP

Elton er helten – også til Frankrikes president Emmanuel Macron.

Med Macrons karakteristikk «pianovirtuos, melodisk geni og en ekte showmann» innabords kunne popsangeren motta landets høyeste sivile utmerkelse: Æreslegionen.

Det skjedde sist fredag – datoen da franskmennene feirer musikkens dag med sin Fête de la musique, og dagen før Pride, melder BBC.

Les også: Strålende anmeldelser for filmen om Elton John

Elton John fikk prisen, som tildeles for fremragende militære og sivile fortjenester, både for innsatsen som musiker – og som en av de første homofile artistene som snakket opp for LHBT-samfunnet.

Da president Macron festet ordenstegnet på jakkeslaget til en sobert dresskledd Elton John, var det med ordene «et ikon som vet hvordan han skal gå foran som et eksempel», ifølge avisen Metro.

Setter fokus på HIV

Elton John brukte anledningen til å snakke om sin veldedige stiftelse, The Elton John AIDS Foundation, som opp gjennom årene har samlet inn 310 millioner britiske pund til forebygging av HIV, opplysningsarbeid og støtte.

– Akkurat som musikk har kampen mot aids vært min lidenskap i mange, mange år, sa Elton John i sin takketale:

Les også: Elton John slakter Brexit

– Og slik musikken gjør, minner denne kampen meg hver dag om den ekstraordinære kraften i menneskenes ånd. Det som knytter oss sammen er sterkere enn det som skiller oss.

President Macron påpekte i sin tale at aids fremdeles eksisterer – og rammer:

– Vi har fremdeles mye å gjøre med å overbevise folk om at de må beskytte seg selv; at dette ikke er historien til en foregående generasjon, men til dagens unge også.

Hyllet Frankrike

Elton John var i Frankrike med sin avskjedsturné kalt «Farewell Yellow Brick Road», der han frem til desember neste år vil ta avskjed med fansen rundt i verden. Da han stoppet i Bergen tidligere denne måneden, kvitterte Bergensavisen med karakteristikken «Svulstig, storslått og svimlende sterkt fra Sir Elton».

Den nybakte æreslegionæren røpet at han «elsker den franske kulturen, livsstilen og franskmennene selv».

Les også: Elton John fikk telefon fra den virkelige Putin

– Jeg har en enorm kjærlighetshistorie med Frankrike, sa Elton John på tilstelningen, der 2.000 gjester med ektemannen David Furnish var på plass.

Da Elton John snudde ryggen til fotografene, viste det seg at blådressen hadde navnet på hans første storhit brodert i hvitt på ryggen: «Bennie & The Jets», som i likhet med de andre sangene på «Goodbye Yellow Brick Road»-albumet fra 1973 ble innspilt nettopp i Frankrike.

Filmen «Rocketman», som handler om Eltons liv, hadde premiere i mai. Se traileren her: 

DEL

FØLG OSS