Kongen til konfirmanten: – Du er pliktoppfyllende og klok – og har humor

NTB

  • Publisert: 31.08-2019
  • Oppdatert: 31.08-2019
Lise ÅserudNTB scanpix

Å bygge bro mellom folk og redde kloden vil være blant de viktigste oppgavene som står foran prinsesse Ingrid Alexandra, framholdt kong Harald i sin tale.

Både kongen og prinsessen ble flere ganger rørt til tårer under talen i Store spisesal på slottet lørdag. .

– Du er pliktoppfyllende, bevisst og flink. Du er varm og klok. Du har humor, sa kongen i sin tale

Prinsesse
Prinsesse Ingrid Alexandra konfirmeres i Slottskapellet.
Oslo 20190831. Kong Harald taler til konfirmanten, prinsesse Ingrid Alexandra under lunsjen på Slottet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix POOL

Kongen er selv kjent for å ha humoristisk sans og sa at han håpet at hun hadde fått litt av sin humor fra nettopp ham.

Les også: Kongefamiliens konfirmasjoner gjennom tidene

– Og så tror jeg du har tatt med deg en god porsjon av din bestemors vitebegjær. Du er sosial og får lett venner. Alt dette er gull verdt på livsveien din, sa kongen, som framholdt at med prinsessens fødsel begynte en ny æra i Norge.

– En arveprinsesse hadde ikke Norge hatt siden Dronning Margrete I styrte landet som del av Kalmarunionen på 1300-tallet, sa kongen, som la vekt på at han og dronning Sonja har hatt glede av å følge henne gjennom 15 år, og at de med tiden har blitt trygge på at hun en dag vil være i stand til å ta fatt på oppgaven.

Tok opp valgmuligheter

I forkant av konfirmasjonen har prinsessens mulighet til å velge noe annet enn kristelig konfirmasjon, blitt debattert. Kongen har uttalt at Grunnloven måtte ha blitt forandret dersom prinsessen ønsket å konfirmere seg i et annet trossamfunn.

I talen tok han opp temaet på nytt, med henvisning til at konfirmasjon er en bekreftelse av dåpen som små barn heller ikke velger selv:

– Jeg vet ikke om du føler at du har valgt helt selv i dag heller, men det er et paradoks dette med valg. For ingen mennesker kan velge det de blir født inn i. Allikevel har ethvert menneske mulighet til å skape sitt eget liv, til å gjøre det beste ut av de gitte forutsetningene, sa kongen som presiserte at også hun har denne muligheten.

Ønsker henne ro

Bordet i Store spisesal på slottet var dekket til 159 personer. Menyen bar preg av mattradisjoner fra inn- og utland med ingredienser som laks, kveite, yuzu- og mangomousse.

Det er ikke kjent om prinsessen selv har vært involvert i menyplanleggingen, og ser man bort ifra de offisielle gjestene og omgivelsene, var prinsessens konfirmasjon også ordinær. For som mange andre besteforeldre, er også kongen opptatt av at prinsessen skal være tro mot seg selv.

– Ved dåpen din uttrykte flere av oss rundt deg et inderlig håp om at du måtte få utvikle deg i frihet – med en trygg barndom, en fri og utforskende ungdomstid med alt som hører livet til for å bli et helt og trygt menneske.

Han presiserte at hun allerede var på vei mot dette målet, og at hun har omsorgsfulle og kloke foreldre med seg som veiledere på veien.

– Du blir voksen i en tid da det å bygge bro mellom folk og redde kloden vil være blant de viktigste oppgavene. Jeg er sikker på at du og din generasjon med deres kunnskap og klokskap vil klare å finne gode løsninger. Bedre enn noen av oss som har gått foran dere.

DEL

FØLG OSS