Ricki Lake: – Har lidd i stillhet i 30 år

Caroline Furu

Caroline Furu

  • Publisert: 03.01-2020
  • Oppdatert: 03.01-2020
Ricky Lake i Los Angeles i juni i fjor. Foto: Richard Shotwell/AP

Den amerikanske programlederen avslører at hun har slitt med hårtap siden hun spilte i filmen «Hairspray» på 80-tallet. 

Her til lands er Ricki Lake (51) mest kjent for å ha ledet talkshowet «The Ricki Lake Show» fra 1993 til 2004.

Der hadde hun tykt, brunt hår, men i virkeligheten har hun slitt med hårtap i 30 år. På Instagram har hun lagt ut tre bilder av seg selv der man kan se at hun har mistet nesten alt håret sitt.

Les også: Ricki Lakes hus brant ned 

Ved siden av bildet har hun skrevet at hun ikke er syk, hun har ikke en midtlivskrise eller et mentalt sammenbrudd.

«Jeg har lidd, for det meste i stillhet, i 30 år», skriver hun.

(Saken fortsetter under) 

Se dette innlegget på Instagram

Liberated and Free, Me. First things first, I am not sick. (THANK GOD.) I am not having a mid-life crisis. nor am I having a mental breakdown, though I have been suffering. Suffering mostly in silence off and on for almost 30 years. AND I am finally ready to share my secret. Deep breath Ricki…. Here goes….. I have been struggling with hair loss for most of my adult life. It has been debilitating, embarrassing, painful, scary, depressing, lonely, all the things. There have been a few times where I have even felt suicidal over it. Almost no one in my life knew the level of deep pain and trauma I was experiencing. Not even my therapist/s over the years knew my truth. I know that by sharing my truth, I will be striking a chord with so so many women and men. I am not alone in this and my goal is to help others while at the same time unshackle myself from this quiet hell I have been living in. Ever since I played Tracy Turnblad in the original Hairspray back in 1988 and they triple-processed and teased my then healthy virgin hair every 2 weeks during filming, my hair was never the same. (Yes, that was all my own hair in the film.) From Hairspray to Hairless. :( In my case, I believe my hair loss was due to many factors, yo-yo dieting, hormonal birth control, radical weight fluctuations over the years, my pregnancies, genetics, stress, and hair dyes and extensions. Working as talent on various shows and movies, whether DWTS or my talk show, also took its toll on my fine hair. I got used to wearing extensions, really just over the last decade. All different kinds, tried them all, the ones that are glued on, the tape-ins, the clip ins, and then into a total hair system that I hated, and finally to a unique solution that really did work pretty well for me for the last 4 or 5 years. I tried wigs on a few occasions but never could get used to them. It all felt fake and I was super self-conscious and uncomfortable. I’ve been to many doctors, gotten steroid shots in my head, taking all the supplements and then some. My hair would recover and then shed again. It was maddening. To read more: please go to my Facebook page. ❤️

Et innlegg delt av Ricki Lake (@rickilake)

Lake begynte å miste hår etter hun spilte hovedrollen i filmen «Hairspray» i 1988, og andre faktorer som stress og jojo-slanking skal ha gjort vondt verre.

Hårtapet har gått hardt utover selvtilliten hennes.

«Det har vært ødeleggende, vondt, skremmende, deprimerende og ensomt. Det har vært et par ganger jeg til og med har følt meg suicidal på grunn av det», skriver hun.

Ifølge NHI kan hårtap hos kvinner komme av forskjellige sykdommer, for eksempel alopecia areata. Det kan også komme av betydelig stress, fødsel og hormonforstyrrelser.

Les også: Oprah og prins Harry lager TV-serie

Programlederen skriver også at hun har hatt på seg parykk ved et par anledninger, men at det føltes kunstig. Hun skriver at hun bestemte seg for å snakke om hemmeligheten sin for å hjelpe andre.

«Jeg er ikke alene om dette, og målet mitt er å hjelpe andre og befri meg selv fra det hemmelige helvetet jeg har levd i», skriver 51-åringen.

Ricki Lake mistet eksmannen sin på tragisk vis i 2017. I februar i fjor avslørte hun imidlertid at hun har funnet kjærligheten igjen

DEL

FØLG OSS