Gunhild Stordalen oppdaget sykdomstegnene i tenårene

Arne-Petter Lorentzen

  • Publisert: 13.02-2020
  • Oppdatert: 13.02-2020
Terje PedersenNTB scanpix

Hovnet opp i ansiktet på klassetur i Tsjekkia.

Lege og EAT-president Gunhild Stordalen (43) snakker åpenhjertig om at hun oppdaget de første sykdomstegnene i tidlig tenårene i «Datoen» på NRK. TV-serien følger livet til en kjent og en vanlig person som er født på samme dato.

– Da jeg var 16 år var vi på klassetur til Tsjekkia. På vei tilbake ble jeg plutselig syk. Jeg fikk feber og følte meg skikkelig dårlig. Jeg hadde hevelser i ansiktet, særlig rundt øynene. (...) Fordi det gikk over, slo vi oss til ro med det. Men sånn i ettertid, var dette sannsynigvis starten på det som skulle bli en alvorlig sykdom, sier Gunhild i Datoen-episoden.

Skjulte det for alle

I Gunhilds selvbiografi «Det store bildet», ført i pennen av Jonas Forsang forteller hun nærmere om hvordan sykdommen fikk utvikle seg i ung alder. Anfallene holdt hun hemmelig for alle, bortsett fra moren. Ikke engang hennes nærmeste venner og kjæreste fikk vite hva hun slet med.

Dagbladet har tidligere skrevet at da hun studerte i Bergen låste hun seg inne på rommet til det gikk over. I Oslo fant hun derimot på unnskyldninger overfor samboeren for å dra hjem til Muggerud utenfor Kongsberg, hvor moren pleiet henne.

Livstruende

Diagnosen for systemisk sklerodermi fikk hun først i 2014. På det tidspunktet fantes det ingen kur mot den livstruende sykdommen. Gunhild tok sjansen på en eksperimentell behandling i Nederland og har vært igjennom to benmargstransplantasjoner.

Nå er hun infeksjonsfri og og har sluttet med imundempende medisiner, men i et tidligere intervju med Tidsskriftet forteller hun at fjoråret var hennes desidert tyngste år. I tillegg til å kjempe mot sykdommen, ble hun og hotellkonge Petter Stordalen (57) skilt etter ni års ekteskap.

– Dette året har vært det verste i mitt 40-årige liv. Jeg fikk en infeksjon i fjor sommer som ingen fant ut av, og var innlagt frem og tilbake gjennom våren. Ingenting hjalp. Jeg måtte bare delegere alt arbeidet til det fantastiske teamet mitt, sa hun til Tidsskriftet.

Gunhild og Petter har klart å bevare vennskapet etter skilsmissen:

– Vi har sammen funnet ut at vi ønsker tid til å gjøre det vi brenner for hver for oss. Vi er fortsatt hverandres beste venner og støttespillere, skrev Gunhild i en pressemelding da nyheten om skilsmissen kom, har Startsiden tidligere skrevet.

DEL

FØLG OSS