Reise

Forsinket fly: Matkupongen du bør si nei til

Bilde av en person med brunt hår som holder en grønn pappkopp men hen ser på tavla over fly på en flyplass. Flere fly er forsinket. Matkupong er noe man kan få av flyselskapet, men dette burde man si nei til. Vi forklarer.
Dette matkupong-trikset kan gjøre at du får igjen mer penger enn først antatt dersom flyet ditt er forsinket. Vi har snakket med Forbrukerrådet som forklarer hvorfor. (Foto: Miriam Schjetlein/ABC Startsiden)

Visste du at ved forsinket fly burde si nei til matkupongen flyselskapet tilbyr deg? Vi har snakket med Forbrukerrådet som forklarer hvorfor.

Det kommer ikke som en overraskelse på de fleste av oss at mat på flyplassen fort kan ruinere feriebudsjettet. Da er ekstra kjedelig når flyet blir forsinket, magen rumler og flyselskapet gir deg en matkupong som så vidt tillater deg å si hei til de i kassa på kiosken. Men visste du at du har krav på mer enn det matkupongen tilsier?

Bilde av en mann som står på en togstasjon, han har mørkt hår og sjeggvekst og står i en tykk sort parkas. Vi har snakket med Forbrukerrådet som forteller hvilke krav man har til mat og drikke dersom flyet er forsinket og man må få matkupong.
Seniorrådgiver i Forbrukerrådet, Thomas Iversen, forteller hvilke krav du har når flyet er forsinket og du får utlevert en matkupong.

Tipset har vi fått av kollega Miriam Schjetlein, som vi så har sjekket med juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet, Thomas Iversen.

– Ja, det stemmer! Du kan kjøpe det du trenger av mat og drikke, innenfor rimelighetens grenser selvfølgelig – og be om å få det refundert, forklarer Iversen.

Vår ambisjon er å gi deg de beste tipsene og triksene til reisen, og her kan du finne alle våre reisetips.

Si nei til matkupong ved forsinket fly

Dersom flyet er forsinket, og du har krav på å få mat og drikke dekket, vil flyselskapet som regel gi ut matkuponger. Trikset, som kan spare deg penger, er å si nei til denne kupongen.

Hvorfor lurer du kanskje på? La oss forklare. Matkupongene gir deg sjeldent nok midler til å kjøpe mat og drikke på flyplassen, og idet man tar matkupongen registrerer flyselskapet at du har fått mat og drikke dekket.

Det kan derfor være lurt å droppe matkupongen og heller be om refusjon i ettertid (så fremst man har råd til å legge ut for maten). På denne måten vil du få hele måltidet dekket, så lenge det er innenfor rimelighetens grenser.

Her kan du lese om valuta-tabben som lurer nordmenn for millioner hvert år.

Schjetlein, som ga oss trikset, har selv gjort det på denne måten, og kan fortelle at hun ikke opplevde noen problemer da hun ba om refusjon.

– Flyet vårt fra Oslo til Trondheim ble forsinket, og vi var nødt til å kjøpe mat på flyplassen. Jeg kjøpte mat til familien på 4 for ca 700 kroner, og tok vare på kvitteringen. Deretter fylte jeg ut skjemaet for refusjon på Norwegians hjemmesider, og la ved kvitteringen. Det tok ca 14 dager før jeg fikk svar fra flyselskapet om at dette var innvilget, og noen dager til før pengene var på konto, sier hun.

Så mye må flyet være forsinket for at du skal få matkupong

Det holder derimot ikke at flyet er forsinket med for eksempel 20 minutter. Iversen har laget en liste som forklarer når du har krav på å få dekket mat og drikke:

  • To timer ved flygning opptil 1500 km.
  • Tre timer ved flygning innenfor EØS på mer enn 1500 km for alle øvrige flygninger på mellom 1500 og 3500 km.
  • Fire timer ved alle andre flyvninger.

– Er flyet mer enn 5 timer forsinket regnes det som innstilt – og du får samme rettigheter som om flyet skulle vært kansellert, legger han til.

Ikke bestilt sommerferie enda? Sjekk ut saken vår som hjelper deg med å finne billige reiser til syden.

Les mer på våre temasider:

Du vil kanskje også like disse sakene: