Aktiv

Er dette maten som øker forbrenningen?

Bilde av en kvinne som holder opp en plomme og et eple. Hun har på seg en blå skjorte og har mørkt, brunt hår. Finnes det et svar på hvordan man kan øke forbrenningen? Matvarer eller drikke som øker og nesten gir en kickstart på forbrenningen? Ifølge ekspertene er det matvarer du bør vurdere før andre om du vil få opp forbrenningen. Vi forteller hvilke det er og sjekker om det stemmer!
Finnes det et svar på hvordan man kan øke forbrenningen? Matvarer eller drikke som øker og nesten gir en kickstart på forbrenningen? Vi sjekket om det stemmer! (Foto: Marie Henriksen / ABC Startsiden)

Finnes det egentlig matvarer som kan øke forbrenningen vår? Kilder foreslår fiber og grønnsaker, vi sjekket med en kostholdsveiler om det stemmer.

Vi vet alle at det finnes matvarer som ikke akkurat hjelper om planen er å gå ned i vekt, men hva om det fantes mat som faktisk hjelper på forbrenningen? Vi tok på oss jobben med å finne ut om det finnes, og hvilke matvarer det i tilfelle er snakk om!

Fullkorn, grønne blader, magre proteiner, frukt med lavt fruktsukker og avokado mener John Hopkins Medicine at «forbedrer forbrenningen». Healthline nevner hele 19 matvarer de mener forbedrer forbrenningen, og nevner blant annet fermentert mat, grønnsaker og yoghurt.

Hvorfor du får lyst på usunn mat ved søvnmangel og hvorfor du ikke bør drikke kaffe på morgenen er begge svar du finner på samlesiden vår «helse».

Hvilken type mat og drikke vil ha innvirkningen på forbrenningen vår? 

NHS mener at mat med mye fiber vil hjelpe på forbrenningen.

– Et kosthold rikt på fiber kan hjelpe på forbrenningen og forhindre forstoppelse, skriver de og nevner fullkornsbrød, brun ris, frukt og grønnsaker, bønner og havre som denne typen fiberrik mat.

Også medicalnewstoday mener det finnes matvarer som kan ha innvirkning på forbrenningen vår.

Bilde av kostholdsveileder og personlig trener Anniken Graav som svarer på om det faktisk finnes mat som ødelegger forbrenningen vår. Hun nevner blant annet alkohol fordi det er tomme kalorier. Vi har også fått svaret på om det finnes matvarer som kan øke forbrenningen vår!
Anniken Graav jobber som kostholdsveileder og personlig trener og svarer på om det stemmer at det finnes mat som kan øke forbrenningen vår.

– Matvarer som ingefær, grønnsaker, kefir og yoghurt kan forbedre denne prosessen, skriver de.

Vi tok kontakt med personlig trener og kostholdsveileder Anniken Graav for å høre hva hun tenkte om påstandene om at det finnes mat som kan øke forbrenningen vår.

– Jeg mener at det ikke er noen mat i seg selv som hjelper på forbrenningen, fordi forbrenningen handler om kalorier inn vs. kalorier ut, svarer Graav. 

Hun legger til at det selvsagt er forskjell på ulike typer mat med tanke på kalorier, og at noen inneholder mer enn andre, men mener at generelt for å øke forbrenningen så handler det om det å bevege seg mer som gjelder. Graav er utdannet ved Norges Idrettshøyskole, og har i tillegg et kurs i trening under og etter graviditet fra AFPT. Til daglig jobber hun som online coach hos annikengraav.com.

Du gjør vel ikke denne «vanntabben»?

Proteinrikt kosthold nyttig om målet ditt er å gå ned i vekt

– For eksempel er et proteinrikt kosthold nyttig om målet ditt er å gå ned i vekt, fordi proteiner holder deg mett lenger. I tillegg har proteiner en høy termisk effekt, som vil si at det krever en del energi å forbrenne proteinet du spiser. Du forbrenner altså mer kalorier ved et høyt proteininntak grunnet energien det krever å bryte det ned i kroppen.

Graav legger til at det finnes fiberrike matvarer og mat man kan spise store mengder av, og som ikke inneholder så mye kalorier. Som for eksempel grønnsaker hvor man kan få mye volum for lite kalorier.

– Det finnes også mat man blir mettere av enn andre, og som da gjør at man spiser større volum og mindre kalorier. Det er mange som gjerne vil ha denne magiske pillen som gjør at man forbrenner masse, men slik fungerer det ikke. 

Du blir overrasket! Dette skjer ved søvnmangel.

I hvor stor grad har man innvirkning på egen forbrenning? 

– Man kan påvirke den ganske mye ut ifra hvor mye man beveger seg i løpet av dagen. Jo mer man beveger seg, jo mer forbrenner man. Også påvirker man jo også selvfølgelig hvor mye man spiser og hva man spiser, forklarer Graav.

Hun legger til at maten man spiser øker ikke forbrenningen i seg selv noen særlig grad, men man forbrenner mer ved å bevege seg mer. Og at man forbrenner ikke mer av å spise mindre, selv om man går fortere ned i vekt av å spise mindre kalorier. Mer muskler krever også mer energi og økt muskelmasse bidrar derfor til «økt» forbrenning.

– Hvis man vil gå ned i vekt så er første steg å bevege seg og ha flere kalorier ut enn man får inn. Enten ved å redusere kaloriinntaket eller ved å øke aktiviteten i løpet av dagen – eller en kombinasjon er jo fint, avslutter Graav.

Hvilke matvarer forbedrer forbrenningen?

Det er altså ikke bare snakk om en bedre forbrenning, og også Healthline forklarer at det er snakk om ulike måter å hjelpe på.

– Forskning støtter det å spise fermentert mat, som yoghurt, kimchi og tempeh, og tilsier at mer probiotika i kosten kan hjelpe på fordøyelseshelsen din.

Her er det fiberrik mat (fullkorn, mørke bladgrønnsaker og chiafrø) de mener at vil hjelpe på det å få maten raskere gjennom systemet. Med utgangspunkt i flere kilder har vi sammenfattet en liste over matvarene de mener hjelper på forbrenning og mageproblemer:

 • Ingefær
 • Planteoljer med umettet fett 
 • Grønnsaker med skall (poteter, bønner, frø)
 • Grønnsaker (fennikel, rødbete, 
 • Frukt (epler, appelsiner, bananer, fennikel, papaya. Hopkinsmedicine foreslår frukt med lavt fruktsukker)
 • Fullkorn (brun ris og quinoa)
 • Yoghurt og kefir
 • Grønne bladgrønnsaker
 • Fermentert mat (Kombucha, tempeh, miso, kimchi)
 • Chiafrø
 • Mørkegrønne grønnsaker (rosenkål, brokkoli og andre grønne bladgrønnsaker)
 • Laks
 • Beinmargsbuljong
 • Peppermynte
 • Avokado
 • Magre proteiner

(Kilde: medicalnewstoday, NHS, Healthline og John Hopkins Medicine)

Du vil kanskje også like disse sakene: