På Startsiden Guider har noen av sakene annonselenker, som fører til butikker hvor du kan kjøpe produktene vi har omtalt, eller til tjenester som lar deg sammenligne priser. Når du klikker på en av disse lenkene, får Startsiden annonseinntekter. Disse lenkene er alltid merket.

Annonselenkene er valgt fordi vi mener de er relevante og nyttige, og det er våre innholdsprodusenter som bestemmer hvilke saker vi skal skrive om og hvilke produkter som skal omtales.

Vårt mål er alltid å guide deg til det mest relevante innholdet og de beste produktene. Annonsørene bestemmer ikke innholdet i sakene.

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.

Aktiv

Hva kjennetegner en terrengsykkel?

Bilde av en terrengsykkel fra Specialized ute i skogen. Den er svart og har røde detaljer. Vi forteller hva som kjennetegner en terrengsykkel og forklarer forskjellen på en fulldempet terrengsykkel og en hardtail terrengsykkel. Vi forklarer også hvilke kategorier terrengsykler som finnes: Hardtrails, Fulldempere, XC-sykler, Stisykler, Endurosykler, Downhill, Down country, Gravelsykkel (grusracer, cyclocross), Utforsykler, Fatbikes, Dirtsykler. Og hva en terrengsykkel er og hvilken terrengsykkel man bør man kjøpe.
Hardtrails, fulldempere, XC-sykler, stisykler, endurosykler, downhill, down country, gravel, fatbikes og dirtsykler - kjær terrengsykkel har mange navn - men hva er egentlig en terrengsykkel og hvilken bør man kjøpe? Vi forklarer! (Foto: Sondre Paulsen / ABC Startsiden )

Vi forteller alt du trenger å vite om terrengsykler og hvordan du velger riktig blant både fulldempet, hardtail, enduro, XC og stisykler!

For deg som vurderer en terrengsykkel, enten den er elektrisk eller ikke, er det først og fremst lurt å kjenne til hva som kjennetegner en terrengsykkel og hva som skiller den fra andre typer sykler. I et hav av forskjellige begrep, hvor både enduro, fatbike, stisykkel, fulldempet og hardtail er gjengangere er det ikke nødvendigvis så lett å skille den ene fra den andre.

Vi skal derfor prøve å gjøre det enkelt ved å forklare hva som kjennetegner en terrengsykkel og hvilke typer forskjellige terrengsykler du kan velge mellom!

Er du på utkikk etter flere inspirerende artikler om sykkel? Les alt i vårt store utvalg av sykkel-guider.

Hva er en terrengsykkel?

En terrengsykkel, også kjent som en mountainbike (MTB), er en spesialisert sykkel designet for å takle alt fra variert terreng til utfordrende forhold som for eksempel stier, fjell, skogsveier og ulendt terreng. Terrengsykler brukes både til rekreasjon og konkurranse, og til både stisykling, enduro, downhill og terrengløp.

I korte trekk er en terrengsykkel ofte laget med en robust ramme av aluminium eller karbonfiber som skal tåle mye og være lett i vekt samtidig som den demper støt og belastning. Dekkene er også gjerne tykkere og med grove knaster og mønster for å sikre godt grep på variert underlag. Terrengsykler har også ofte demping, mange gir (21-27) og skivebremser.

Ute etter årets beste terrengsykkel? Disse terrengsyklene er best i test i 2024.

Hardtail eller fulldempet terrengsykkel, hvilken skal man velge?

Nærbilde av dempingen på en hardtail terrengsykkel fra Gekko. Den er svart og har røde detaljer. Vi forteller hva som kjennetegner en terrengsykkel og forklarer forskjellen på en fulldempet terrengsykkel og en hardtail terrengsykkel. Vi forklarer også hvilke kategorier terrengsykler som finnes: Hardtrails, Fulldempere, XC-sykler, Stisykler, Endurosykler, Downhill, Down country, Gravelsykkel (grusracer, cyclocross), Utforsykler, Fatbikes, Dirtsykler. Og hva en terrengsykkel er og hvilken terrengsykkel man bør man kjøpe.
Terrengsykler kommer ofte med demping for økt komfort og mindre støt under syklingen. Vi forteller hvilke forskjellige dempingssystemer det er snakk om. (Foto: Cecilie Aasland / ABC Startsiden)

Terrengsykler kommer ofte med demping for økt komfort og mindre støt under syklingen. Man skiller gjerne terrengsykler inn i kategorier etter hvilken type demping de har, og noen vil si at den enkleste måten å dele inn terrengsykler på er ved å skille de mellom hardtail og fulldempede terrengsykler.

Visste du at også terrengsykler kommer med elmotor? Disse elektriske terrengsyklene er best i test i 2024!

Forskjellige typer demping på terrengsykkel:

  • Helstiv: En terrengsykkel uten demping.
  • Hardtail: Terrengsykkel med demping bare på framgaffel mens bakdelen av rammen er stiv. Dette gir en lettere og ofte mer effektiv sykkel på jevnere underlag, og de er derfor godt egnet for stier der ekstra demping bak ikke er nødvendig. Hardtails er også vanligvis mer kostnadseffektive og krever mindre vedlikehold sammenlignet med fulldempede elsykler.
  • Fulldempet: Terrengsykkel med både dempegaffel og demping på bakhjul. Dette gir både økt komfort og kontroll fordi den absorberer støt fra ujevnt terreng. Dette gjør sykkelen bedre egnet for teknisk krevende stier og røft terreng.

Hvilke forskjellige typer terrengsykler finnes?

Terrengsykler finnes også i flere underkategorier alt etter hva du skal bruke dem til. Det er forskjellig hvordan de klassifiseres, men under finner du flere typer sykler som klassifiseres som terrengsykler:

Fulldempet elsykkel: Disse er best i test i 2024.

  • Hardtails
  • Fulldempere
  • XC-sykler
  • Stisykler
  • Endurosykler
  • Downhill
  • Down country
  • Gravelsykkel (grusracer, cyclocross)
  • Utforsykler
  • Fatbikes
  • Dirtsykler

Hvilken terrengsykkel bør man kjøpe?

Nærbilde av dekket på en hardtail terrengsykkel fra Specialized ute i skogen. Den er svart og har røde detaljer. Vi forteller hva som kjennetegner en terrengsykkel og forklarer forskjellen på en fulldempet terrengsykkel og en hardtail terrengsykkel. Vi forklarer også hvilke kategorier terrengsykler som finnes: Hardtrails, Fulldempere, XC-sykler, Stisykler, Endurosykler, Downhill, Down country, Gravelsykkel (grusracer, cyclocross), Utforsykler, Fatbikes, Dirtsykler. Og hva en terrengsykkel er og hvilken terrengsykkel man bør man kjøpe.
Dekkene på terrengsykler er gjerne tykkere og med grove knaster og mønster for å sikre godt grep på underlaget. (Foto: Sondre Paulsen / ABC Startsiden)

Med så menge forskjellige typer er det med andre ord ikke lurt å kjøpe seg en terrengsykkel uten å ha tenkt over hvilken type du faktisk trenger. Sykler du i veldig utfordrende terreng bør du gå for en fulldempet terrengsykkel, men vil du spare penger og sykler i mindre utfordrende terreng kan en hardtail være det rette valget. Dette bør du derfor tenke over før du kjøper terrengsykkel:

Her avslører vi alle typer sykler som er best i test i 2024!

  1. Terreng og sykkeltype: Tenk på hva slags terreng du planlegger å sykle på. Skal du sykle på stier, fjell, terrengløyper eller i variert terreng? Dette vil hjelpe deg med å bestemme hvilken type terrengsykkel du trenger, og om det for eksempel er en stisykkel, endurosykkel eller XC-sykkel som passer deg.
  2. Ramme: Rammen er kjernen i sykkelen, og det er viktig å finne en som passer deg. Velg riktig størrelse og vurdér materialet på rammen (for eksempel aluminium eller karbonfiber) basert på dine preferanser og budsjett.
  3. Dempingssystem: Terrengsykler kommer som nevnt med flere typer demping. Vurdér hvilken type dempingssystem du trenger avhengig av budsjett samt terreng og hvor aggressivt du sykler.
  4. Bremser: Hydrauliske skivebremser er vanligvis å foretrekke på terrengsykler, da de gir pålitelig og kraftig bremsekraft selv under utfordrende forhold. Sørg for at bremsene passer til dine preferanser og måte å sykle på. Det inkluderer størrelsen på skivebremserne eller om du kjøper en rimeligere terrengsykkel med felgbrems.
  5. Giringssystem: Vurdér antall gir, utvekslingsområde og type girsystem basert på dine behov og preferanser, samt budsjett. Elektronisk girsystem får du ofte på dyrere terrengsykler, men det er ikke en nødvendighet for de aller fleste.
  6. Hjulstørrelse: Terrengsykler kommer vanligvis i hjulstørrelser på 26 tommer, 27,5 tommer og 29 tommer. Hjulstørrelsen påvirker håndteringen, tråkkfrekvensen og rullemotstanden. Velg en størrelse som passer til type terreng du ferdes i og din egen kroppsstørrelse.
  7. Pris: Sett et budsjett og vær realistisk med tanke på hva du kan få for pengene. Dyre terrengsykler har vanligvis bedre komponenter og materialer, men det er også mulig å finne gode sykler til rimeligere priser, som for eksempel brukte sykler.

Er du sikker på at du har riktig lås til sykkelen? Disse sykkellåsene er best i test.

Les mer på våre temasider: