Reise

Hetebølge i Europa: Hvor unngår man ekstremvarme?

Bildet viser en travel strand full av mennesker som soler seg og bader i havet. Strandgjestene ligger på fargerike håndklær og bruker parasoller for å beskytte seg mot solen. Noen personer er i vannet og svømmer, mens andre sitter i oppblåsbare båter nær vannkanten. Flere bygninger og trær kan sees i bakgrunnen. Vannet har en klar turkis farge, og himmelen er klar uten skyer, noe som indikerer en varm og solrik dag. Hetebølger herjer i Europa, spesielt langs Middelhavet. Land som Hellas, Kypros og Tyrkia opplever ekstremvarme med temperaturer opp mot 40 grader. Vi gir deg alternative destinasjoner hvor du er mindre utsatt for ekstreme temperaturer. Reis til Sopot i Polen, Nord-Makedonia, Algarvekysten, Kanariøyene eller på norgesferie i år.
Høye temperaturer og hetebølger preger landene rundt Middelhavet. Her finner du destinasjoner som byr på både vakre strender og behagelige temperaturer, som i tillegg er mindre utsatt for ekstremvarme. (Foto: Colourbox)

Foretrekker du at temperaturen holder seg mellom 20-30 grader? Unngå ekstremvarme og hetebølger ved å legge ferien til en av disse destinasjonene.

Grafikk av en gul sol med smilefjes og røde solbriller. Vi svarer på spørsmål som: Hva er UV-indeks

Hetebølgene herjer sør i Europa. Mange kjente feriedestinasjoner langs Middelhavet, som Hellas og Kypros, opplever ekstreme temperaturer på over 40 grader.

Vi har snakket med kommunikasjonsrådgiver på Meteorologisk institutt, Rasmus Benestad. Han forklarer hvor man er minst utsatt for de ekstreme temperaturene i sommer.

Velger du feriedestinasjon basert på hvor det er billigst å reise? Da bør du sjekke ut samlesiden vår for restplass-reiser. Her finner du blant annet billige reiser til Hellas og Kroatia.

Hvilke områder er mest utsatt for hetebølger?

I år som i fjor preges Sør-Europa av hetebølger, og media skriver daglig om de ekstreme temperaturene som ligger opp mot, og noen steder over, 40 grader.

– Det er først og fremst i lavlandet ved Middelhavet og steder som og til vamlig har vært varme om sommeren som er mest utsatt, forklarer Benestad.

Han poengterer at meteorologene ikke kan si akkurat hvor eller når hetebølgene inntreffer. -Det er stor sannsynlighet for at du vil oppleve ekstrem varme dersom du reiser til land som Hellas og Tyrkia, sier Benestad.

Hvis du ikke lar deg skremme av de veldig høye temperaturene kan du her finne billige reiser med restplasser til syden. Her finner priser du ikke vil gå glipp av!

– Risiko for ubekvemme hetebølger vedvarer hele sommeren, og sesongvarslene indikerer at de kan vare ut august-september, ifølge Benestad.

Dette bildet viser et kart over Europa med temperaturdata for sommermånedene juni, juli og august. Kartet viser gjennomsnittlig temperatur målt i grader Celsius, med en fargeskala som spenner fra blått til rødt, hvor blått representerer lavere temperaturer og rødt representerer høyere temperaturer. Fargene varierer fra blått i de nordligste områdene, som Skandinavia og Arktis, til rødt i de sørligste områdene, som Middelhavsregionen og Nord-Afrika. Dette indikerer betydelige temperaturforskjeller over kontinentet, med høyere temperaturer i sør og lavere temperaturer i nord. Hetebølger herjer i Europa, spesielt langs Middelhavet. Land som Hellas, Kypros og Tyrkia opplever ekstremvarme med temperaturer opp mot 40 grader. Vi gir deg alternative destinasjoner hvor du er mindre utsatt for ekstreme temperaturer. Reis til Sopot i Polen, Nord-Makedonia, Algarvekysten, Kanariøyene eller på norgesferie i år.
Temperaturene ekspertenes målinger tilsier Europa vil oppleve i juni, juli og august. (Foto: Meteorologisk institutt)

Hvor kan man unngå ekstremvarme i sommer?

Er du som meg og foretrekker at temperaturene ligger mellom 20-30 grader, må kanskje Hellas-drømmen vike i sommer. Heldigvis finnes det en rekke spennende destinasjoner som byr på både vakre strender og krystallklart vann, alle med mindre sjanse for ekstremvarme og hetebølger.

Benestad forteller derimot at det er vanskelig å si nøyaktig hvor og når man unngår hetebølger, men påpeker at kartet over gir en god indikasjon på hvor det er mindre sannsynlig for denne ekstreme varmen.

– Hvis man vil redusere risiko for ekstrem varme, kan man velge steder som vanligvis ikke er så varme, som i fjellområder og langs kysten i nord.

Bildet viser en collage av fem forskjellige destinasjoner i Europa, som illustrerer vakre landskap og feriesteder som inkluderer (fra venstre) Sopot i Polen, Lofoten i Norge, Tenerife blant Kanariøyene, Algarvekysten i Portugal og Nord-Makedonia. Hetebølger herjer i Europa, spesielt langs Middelhavet. Land som Hellas, Kypros og Tyrkia opplever ekstremvarme med temperaturer opp mot 40 grader. Vi gir deg alternative destinasjoner hvor du er mindre utsatt for ekstreme temperaturer. Reis til Sopot i Polen, Nord-Makedonia, Algarvekysten, Kanariøyene eller på norgesferie i år.
Unngå hetebølgene i Middelhavet ved å legge ferien til en av disse destinasjonene i sommer. (Foto: Colourbox)

Her finner du fem populære destinasjoner som er mindre utsatt for ekstremvarme.

1. Polen

Helt nord i Polen finner du den flotte bade-byen Sopot. Her finner du en fantastisk strand som er perfekt for alle interesser, enten du reiser med barn eller foretrekker spennende vannaktiviteter. Ikke nok med det, det er både billig å reise til og feriere langs den polske rivieraen. Du kan lese mer om Sopot her.

2. Nord-Makedonia

Nord-Makedonia, som er en innlandsstat på Balkan, har kanskje ikke egen kystlinje, men den vakre Ohridsjøen gjør at havet ikke nødvendigvis vil bli savnet om du velger å reise hit. Landet byr på flotte feriedestinasjoner, sol og varme, samt kultur blandet med en god dose historie. Her kan du lese om hva mer Nord-Makedonia har å by på.

3. Algarvekysten

Algarvekysten i Portugal ligger ved Atlanterhavet og kan by på varme temperaturer og vakre strender. Den portugisiske regionen ligger ikke langt unna Middelhavet og vil være noe mer utsatt for hetebølger enn for eksempel Sopot i Polen, men fortsatt mindre utsatt enn Hellas. Her kan du lese mer om Algarvekysten.

4. Kanariøyene

Kanariøyene er kanskje mer kjent for å være en vinterdestinasjon for nordmenn som søker sol og varme. Men øyene som blant annet består av Gran Canaria, Tenerife og Lanzarote byr på behagelige temperaturer året rundt og er derfor perfekt også om sommeren. Her kan du finne billige pakkereiser til Kanariøyene

5. Norgesferie

Vi må heller ikke glemme at Norge også kan by på fantastiske strender, krystallklare vann, flott natur og spennende byer. Selv om man kan oppleve ekstrem varme også her til lands, skjer ikke dette så ofte at det er en risiko. Her tipser vi om hvordan du kan gjøre ferien i Norge billigst mulig.

Les mer på våre temasider: