Reise

Standardkompensasjon: Fly-rettigheten du må vite om

Person som holder opp en telefonen hvor man ser en melding fra flyselskapet om at flyet er forsinket. I bakgrunnen kan man se en tavle hvor flyreisene vises på flyplassen. Vi har snakket med Forbrukerrådet som forteller alt man må vite om standardkompensasjon når man skal ut å fly og det er forsinket fly.
Juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet, Thomas Iversen, forteller at det ikke er alle som vet om kompensasjonen som kan gi deg en ekstra slump med penger dersom flyet er forsinket. Her forteller han alt man må vite om standardkompensasjon. (Foto: Cecilie Aasland/ABC Startsiden (redigert i Canva))

Denne kompensasjonen kan gi deg en ekstra slump med penger når flyet er forsinket. Vi forteller deg alt du må vite om standardkompensasjon.

En reise som skjer med minst mulig stress er noe de fleste av oss ønsker når vi skal ut å fly, men dessverre er det ikke alltid ting går som det skal. Heldigvis har man som reisende en rekke rettigheter som kan gjøre uforutsette hendelser litt mer tolererbare. Men visste du at du i tillegg til den vanlige refusjonen har krav på noe som kalles standardkompensasjon?

Bilde av en mann som står på en togstasjon, han har mørkt hår og sjeggvekst og står i en tykk sort parkas. Vi har snakket med juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet, Thomas Iversen, som forklarer alt du må vite om standardkompensasjon.
Juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet, Thomas Iversen, forklarer hva standardkompensasjon er.

Vi har snakket med juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet, Thomas Iversen, som forklarer hva denne kompensasjonen er.

– Blir flyet mer enn 3 timer forsinket, eller innstilles, har du ofte krav på en god slump penger fra flyselskapet ved siden av refusjonen eller omrutingen, forklarer han.

Vår ambisjon er å gi deg de beste tipsene og triksene til reisen, og her kan du finne alle våre reisetips.

Hva er standardkompensasjon?

Da vi spurte Iversen om det finnes rettigheter få av oss vet om, trakk han fram standardkompensasjonen, som du har krav på uavhengig av om du har lidd økonomisk tap.

– Det er ikke alle som vet om denne kompensasjonen, eller som ikke benytter seg av den dersom flyet blir kansellert eller er veldig forsinket, sier han.

Iversen forklarer at dette er en kompensasjon man må kreve selv, og at det derfor er mange som går glipp av muligheten til å få det de har krav på.

– En innstilt flyvning fra et EU-land til USA vil for eksempel kunne gi deg over 6000 kroner i kompensasjon per passasjer – og det er jo ikke rett lite.

Legg merke til at den gjelder for alle reisende med egen billett. Det vil si at dersom dere er et reisefølge på fire personer, har alle fire rett på sin egen standardkompensasjon.

Du gjør vel ikke valuta-tabben som lurer nordmenn for millioner hvert år?

Når har man rett på standardkompensasjon?

– Blir reisen forsinket med mer enn 3 timer, har du samme rett til standardkompensasjon som ved innstilte flygninger, forklarer Iversen.

Forbrukerrådet sin hjemmeside skriver de dette om hvor mye man kan kreve i standardkompensasjon:

  • 250 euro for alle flygninger opptil 1500 km
  • 400 euro for alle flygninger innenfor EØS på mer enn 1500 km og for alle øvrige flygninger mellom 1500 og 3500 km
  • 600 euro for alle øvrige flygninger

Her kan du lese om hvorfor du bør si nei når du blir tilbudt matkupong når flyet er forsinket.

I tillegg informerer Forbrukerrådet om at du ikke har rett til kompensasjonen i disse tilfellene:

  • Når årsaken til innstillingen er ekstraordinære omstendigheter som ikke kunne vært unngått, som for eksempel dårlig vær som forhindrer flytrafikken, streik eller uforutsette sikkerhetstiltak.
  • Hvis du blir informert om innstillingen senest 14 dager før avgang.
  • Hvis du blir informert om innstillingen mellom 14 og 7 dager, og samtidig blir tilbudt ombooking slik at du kan reise høyest 2 timer før opprinnelig avgangstid, og nå bestemmelsesstedet senest 4 timer etter planlagt ankomsttid.
  • Hvis du blir informert om innstillingen mindre enn 7 dager før avgang, men blir tilbudt en ombooking som gjør at du kan reise høyst 1 time før planlagt avgangstid og nå bestemmelsesstedet senest 2 timer etter planlagt ankomsttid.

Hvordan kreve standardkompensasjon?

Ettersom det er flere som ikke vet om denne kompensasjonen, er det også mange som ikke vet hvor man eventuelt krever denne.

– I Forbrukerrådets flyrettighetskalkulator finner du kravskjema for standardkompensasjon hos alle flyselskaper, forklarer Iversen.

Det finnes også andre steder man kan få hjelp til å kreve kompensasjonen, som blant annet Flyhjelp.no og Flyforsinkelser.no.

Ikke bestilt sommerferie enda? Sjekk ut guiden vår som hjelper deg med å finne billige reiser til syden.

Les mer på våre temasider:

Du vil kanskje også like disse sakene: