Aktiv

Harvard: Dette er verdens 5 beste treningsformer

Bilde av en dame som stretcher på en svart treningsmatte på et gulv i en stue. Vi har sett på det ekspertene ved Harvard Medical School kaller verdens 5 beste treningsformer, og spurt PT Anniken Graav hva hun tenker om den annerkjente skolens utvalg. Er verdens beste former for trening virkelig, svømming, styrketrening, Tai Chi, bekkenbunnstrening og gåturer? Og i tilfelle, hvorfor er dette elementene alle bør ha med i treningsprogrammet?
Vi har sett på det ekspertene ved Harvard Medical School kaller verdens 5 beste treningsformer, og spurt PT Anniken Graav hva hun tenker om den anerkjente skolens utvalg. Og er dette elementer alle bør ha med i treningsprogrammet? (Foto: Cecilie Aasland / ABC Startsiden)

Styrketrening og Tai Chi; to av verdens visstnok beste treningsformer. Vi avslører resten og sjekket hva to personlige trenere mener om listen!

Visste du at det finnes fem treningsformer som visstnok er verdens beste? Det er Harvard Medical School som har rangert forskjellige treningsformer og funnet «5 av de beste treningene du noensinne kan gjøre». «Dette er øvelser som alle vil få deg i form og som vil redusere sjansene dine for sykdom», skriver de.

Vi var nysgjerrige og ville høre mer om Harvards utvalgte treningsformer. Vi tok derfor kontakt med to personlige trenere som svarte på hvorfor de tror akkurat disse treningsformene er valgt og ikke minst om de er enig i den anerkjente skolens utvalg.

Hvorfor du får lyst på usunn mat ved søvnmangel og hvorfor du ikke bør drikke kaffe på morgenen er begge svar du finner på samlesiden vår «helse».

Hva mener de personlige trenerne om «verdens beste treningsformer»?

Bilde av kostholdsveileder og personlig trener Anniken Graav som svarer på om det faktisk finnes mat som ødelegger forbrenningen vår. Hun nevner blant annet alkohol fordi det er tomme kalorier.
Anniken Graav er utdannet både personlig trener og kostholdsveileder fra Norges idrettshøyskole og driver sitt eget firma annikengraav.com hvor hun jobber som online coach. 

– Heldigvis har Harvard begynt å lytte til meg! utbryter Cornelis Elander. Elander er kjent som personlig trener for en rekke norske og internasjonale kjendiser og som programleder på tv.

– Sånn generelt er den beste treningsformen den du når målet ditt med, sier personlig trener Anniken Graav.

Graav forteller at alIe de nevnte treningsformene til Harvard er veldig allmenne og trening som forebygger og forbedrer både skade, kondisjon, styrke og balanse.

– Listen deres med treningsformer og aktiviteter er fine, og særlig nummer tre og fire er noe alle som kan bør legge inn i sine hverdagsrutiner, mener Elander.

Ernæringsfysiologen svarer: Er det slik at noen legger lettere på seg enn andre?

Verdens 5 beste treningsformer:

Under finner du listen, og svaret på hvilken type trening Harvard mener er verdens beste måter å trene på.

1. Svømming

Bilde av kjendistrener Cornelis Elander. Vi har forhørt oss med den personlige treneren om en liste som har kåret Captain's chair (kapteinens stol) og bicycle maneuver (sykkel-crunch) til verdens beste mageøvelser. Han forteller blant annet at det er noen viktige ting de ikke nevner når de legger frem listen og hvordan han selv anbefaler å trene magemusklene for best effekt.
Cornelis Elander (corneliselander på Instagram) er kjent som personlig trener for en rekke norske og internasjonale kjendiser og som programleder på tv.

«Det er bra for alle, men spesielt de med leddplager. Også bra for den mentale helsen», skriver Harvard om svømming i det de fører den opp som nummer én på listen sin.

– Svømming kan i tillegg være en svært nyttig treningsform for dem med for eksempel arthritis og leddplager, stemmer Elander i.

Visste du forresten at dette kalles verdens beste mageøvelse?

2. Thai Chi

Tai Chi er det neste punktet på listen til Harvard. Tai Chi mener prestisjeskolen at er bra for alle, men spesielt bra for eldre på grunn av balanse. Den for mange ukjente treningsformen blir av NHI beskrevet som en gammel kinesisk kampkunst som i dag først og fremst blir trent av hensyn til helsen.

3. Styrketrening

– Det er godt å se at anerkjente Harvard Medical School, endelig henger seg med på budskapet jeg har snakket om siden tidlig 2000-tallet, kommenterer Elander skolens tredje punkt på listen.

Han sier at at han liker at man endelig tør å sette ord på sannheten, og drar frem skolens utsagt «The more muscle you have, the more calories you burn», og at «Lifting light weights won’t bulk up your muscles, but it will keep them strong» før han kommenterer:

– Det er godt å lese etter alle årene jeg har kjempet så hardt for nettopp å få MER styrketrening ut til folket!

Også Graav liker dette punkten på listen og sier at styrketrening kommer godt med i hverdagen generelt og at det både forebygger skader og plager.

Hvor mye protein trenger man egentlig per dag?

4. Gåturer

Punkt nummer fire på listen til Harvard er gåturer og her anbefaler de å starte med turer på 10 til 15 minutter for så å øke lengden på turene og etterhvert gå turer på 30 til 60 minutter. Også dette punktet nevner Graav som lavterskel, og som positivt fordi det er noe alle kan gjøre. Hun legger til at det også er bevist at gåturer er bra både mentalt og fysisk. 

5. Bekkenbunnstrening

– Bekkenbunnstrening er noe man gjerne ikke tenker på å trene, men som er viktig for blant annet inkontinens, er Graavs kommentar til siste punkt på listen til Harvard. Selv anbefaler de treningen til både kvinner og menn.

Er dette maten som øker forbrenningen?

Hvordan finne riktig treningsform?

Bilde av en dame som stretcher på en svart treningsmatte på et gulv i en stue. Vi har sett på det ekspertene ved Harvard Medical School kaller verdens 5 beste treningsformer, og spurt PT Anniken Graav hva hun tenker om den annerkjente skolens utvalg. Er verdens beste former for trening virkelig, svømming, styrketrening, Tai Chi, bekkenbunnstrening og gåturer? Og i tilfelle, hvorfor er dette elementene alle bør ha med i treningsprogrammet?
Stretching og styrke er blant de fem treningsformene Harvard mener at er verdens beste. Felles for de alle, mener vår kilde er det at de alIe er allmenne og treningsformer som forebygger og forbedrer både skade, kondisjon, styrke og balanse. (Foto: Cecilie Aasland / ABC Startsiden)

– Finn deg en treningsform eller aktivitet du faktisk liker å utføre, og som du vil fortsette med. Å trene ekstremt hardt og riktig, men bare i perioder vil ikke gi deg noen god effekt. Så finn noe du vil like og makte å utføre over tid, anbefaler Elander.

Han tipser om å gå sammen med noen enten det er snakk om en personlig trener, venn, kjæreste eller kollega. Han legger trykk på at det VIL hjelpe å ha noen som faktisk forventer å se deg dukke opp på trening, og legger til at selv den minste form for aktivitet er mye bedre enn ingenting

– Så husk at en gåtur på kvelden, noen runder med pushups/situps på stuegulvet hjemme, eller litt trappetrening utendørs i vårsolen faktisk kan gjøre underverker, forteller han.

– Mange setter i gang for hardt og da dropper man det ofte fort. Spesielt når det gjelder styrketrening, der er det ofte usikkerhet, både over treningsprogram og utførelsen av øvelser, som gjør at man til slutt mister motivasjonen og slutter.

Graav tipser derfor om å ha en klar og realistisk plan på hvor ofte man faktisk rekker å trene, og hva som er realistisk for deg. 

Du gjør vel ikke denne «vanntabben»?

Hvilke treningsformer ville du selv anbefalt?

– Hvis man vil bli flink til å svømme så må man svømme. Hvis man vil bli god til å løpe så må man løpe, og her tenker jeg at det ikke er noen treningsformer som er bedre enn andre, men at man må trene etter det man vil bli god i og det man synes er gøy, sier Graav.

Elander mener det samme og sier at det dog er viktig å understreke at det ikke er noe som heter «verdens beste treningsformer», og sier at selv om oversikten deres er fin og god bør alle ha i bakhodet at selv «verdens beste» ikke nødvendigvis behøver å være riktig eller best for akkurat deg. Graav har en klar anbefaling når det kommer til hvordan man kommer i gang med treningen og mener det er viktig å ha en plan på hvor man vil, og hva man vil ha ut av treningen. Men på spørsmål på om Graav mener at det mangler noen treningsformer på listen legger hun til løping.

– Det er tilgjengelig for mange, men kan være litt utfordrende for de som er tyngre. Da kan man eventuelt løpe i det tempoet man orker og holde seg til den distansen man klarer. 

Derfor er det ikke lurt å drikke kaffe om morgenen.

Du vil kanskje også like disse sakene: