Aktiv

Løpeeksperten svarer: Når ser man resultater av jogging?

Bilde av svarte joggesko fra Brooks med lilla, oransje, rød, og hvitt, på nen damefot i en trapp i det kvinnen er ute og jogger og løper. Løpeekspert Andreas Gossner forteller npr du kan forvente å se resultater av treningen og hvilke resultater kan man forvente å se med kontinuerlig jogging eller løpetrening, etter 2 uker, én måned, et halvt år eller ett år? Løpeekspert Andreas Gossner forteller når du kan forvente å se forskjell på ting som vekten, formen, kondisjonen og mental helse!
Hvilke resultater kan man forvente å se med kontinuerlig jogging eller løpetrening, etter 2 uker, én måned, et halvt år eller ett år? Løpeekspert Andreas Gossner fra

Når ser man resultater av jogging og løping? Løpeeksperten svarer på når du merker forskjell, og tipser om hvordan du legger opp løpetreningen!

Når du starter med jogging, og lurer på når du kan forvente å se resultater? Det kan være motiverende å vite hva du kan forvente. For du vil oppleve mange positive resultater når du starter med jogging, og på alt fra vekten til formen, kondisjonen og til og med mental helse! Og det skal ikke mye innsats til.

Riktig mat, treningsprogram til løping og hvordan forebygge skader – Alt dette og litt til finner nå du på vår samleside om løpetrening.

Bilde av løpeekspert Andreas Gossner som forteller etter hvor lang tid, eller når du kan forvente å se resultater av løpetreningen eller joggingen din!
Løpeekspert Andreas Gossner fra Løpetrening.no forteller etter hvor lang tid, eller når du kan forvente å se resultater av løpetreningen eller joggingen din!

Når kan man forvente å se resultater av løping?

Jeg har satt opp en liste der du kan lese nærmere om hvilke forbedringer du kan oppleve å oppnå når du er igang med å jogge. Oversikt over tidslinjen for når de fleste merker forbedringer:

Første uken: Økt energi og positiv følelse
Allerede etter en uke med jevn jogging kan du merke en økning i energinivået ditt. Kroppen begynner å tilpasse seg den nye aktiviteten, og du kan føle deg mer våken og opplagt. Pass godt på at du starter forsiktig hvis dette er noe du ikke har gjort før. Jogging, eller løping, handler om å holde anstrengelsen lav – hele tiden. Start med 10-20 minutter, og gå gjerne raskt i bakker.

Dette er forresten løpeskoene som er best i test til dame og herre i 2024!

Etter 2-4 uker: Bedre kondisjon og bedre steg
Etter to til fire uker vil du sannsynligvis oppleve bedre utholdenhet og kondisjon. Du merker at det blir lettere å jogge lengre distanser uten å bli like sliten som i starten. Men hold joggeturene dine på et nivå der følelsen er virkelig behagelig, du skal kunne prate helt uanstrengt hele turen uten at pulsen går noe særlig opp.

Etter 4-8 uker: Det vil trolig skje noe med vekten din
Innen fire til åtte uker kan du se fysiske endringer, delvis vekttap og noe bedre muskeltoning som betyr at musklene kan bli noe mer markante og definerte. Kroppen din blir sterkere, og du kan se en forbedring i hvordan kroppen din ser ut.

Etter 4-6 måneder: Solid forbedring
Etter fire til seks måneder vil du merke en solid forbedring på løpetider og generelle løpeprestasjoner. Du kan sette deg høyere mål og oppnå dem med større letthet.

Men merk at her er det også en fallgruve og det er at mange foregriper begivenhetene og setter seg urealistiske mål før kroppen faktisk er i stand til å oppnå målene. Noe som både kan være lurere og veldig motiverende er å utføre et testløp på for eksempel 5 km før du starter med løpingen, for så – etter 6 måneder – løpe samme sted og lengde. Du vil merke at du har en solid forbedring, selv med rolig jogging, etter bare 4-6 måneder!

Løping og mat: Hva bør man spise før trening?

Etter 1 år: Langsiktig forbedre og helsefordeler
Etter ett års tid, og alt du trener videre, vil de langsiktige helsefordelene også bli tydeligere. Redusert hvilepuls, bedre kardiovaskulær helse og forbedret mental helse er noen av de mange fordelene som kommer med kontinuerlig jogging. Spesielt om du starter med tre joggeturer per uke i starten, og øker til flere joggeturer først når du selv virkelig er motivert til det.

For noen kan det ta kortere tid å oppleve solid resultater, for noen tar det lengre tid – dette avhenger av hvor flink du er til å få inn kontinuiteten og faktisk møte opp på de lette joggeturene.

Løpeksperten forklarer: Slik forebygger og kvitter du deg med løpeskader.

Oppsummering – fremgang med flere joggeturer i uken

Vær konsistent: Regelmessighet er nøkkelen. Prøv å jogge tre ganger i uken de første 4-8 ukene før du legger til enda en joggetur i uka.

Øk gradvis: Start med kortere distanser og øk lengden på øktene gradvis for å unngå skader.

Intervaller: Etter noen uker med jogging kan du også variere intensiteten med intervalltrening for bedre resultater. Intervaller kan løpes raskere, men forsøk at de løpes primært der følelsen fortsatt er at det er behagelig, selv om det er litt anstrengende.

Hvil og restitusjon: Sørg for å gi kroppen nok hvile for å bygge opp styrke og utholdenhet. Det er når kroppen sover at kroppen reparerer og fikser opp igjen det du bryter ned på trening. Jo kortere og roligere en joggetur er, jo raskere restituerer kroppen seg og du er klar for en ny joggetur.

Vi ønske er at hele Norge jogger tre ganger i uken, men da korte turer på 15 minutter, og som er behagelige – det vil både gi god helseeffekt for den enkelte men det vil også være med på å bidra til et sunnere land.

Løpevest til dame og herre: Disse er best i test i 2024.

Les mer på våre temasider: