7 ting katten din prøver å fortelle deg

Caroline Furu

Caroline Furu

  • Publisert: 25.03-2018
  • Oppdatert: 28.06-2018
Katter har mange måter å fortelle deg hva de føler. Foto: Colourbox

Skjønner du hvorfor katten din maler eller stryker halen sin inntil deg? 

Katter er noen mystiske vesener, og har rykte på seg for å være mye mer selvstendige og uavhengige av eierne sine enn hunder.

Men katter har også finurlige måter å vise om de er redde, koser seg eller vil ha oppmerksomhet. Visste du for eksempel at katter hilser på deg ved å gå med halen i været?

Les også:  Denne unike katten tar nettet med storm

Her har vi funnet frem syv vanlige ting katter gjør og hvorfor de gjør det. Les mer nedenfor!

1. Legger seg på ryggen

Ifølge kattebeskyttelsen i Storbritannia, legger katten seg på ryggen når den koser seg og er trygg på deg. Dette betyr uansett ikke at den vil at du skal klø den på magen. En bedre måte å respondere på er å stryke den over hodet.

2. Maling

Det er mange teorier om hvorfor katter maler. NRK Super har tidligere snakket med katteekspert Bjarne O. Braastad om dette, og han mener at katter maler av forskjellige grunner. Katter maler ofte når de trives, men også i situasjoner hvor de har det vondt. Det er også normalt at hunnkatter maler når de gir kattungene sine melk.

3. Gnir seg inntil deg

Katter gnir seg ofte inntil nye mennesker, og ifølge nettsiden PetMD, er dette fordi de prøver å få informasjon om personen de ikke har møtt før. Hvis de gnir seg inntil møbler eller andre ting i hjemmet ditt, kan dette derimot være fordi de prøver å markere møblene med sin egen lukt.

4. Når de tar med seg «gaver» til deg

Mange katteeiere har opplevd at katten tar med seg «gaver» som mus eller døde fugler inn i huset, og selv om dette er litt ekkelt, er det ikke vondt ment.  Atferdsekspert ved kattebeskyttelsen i Storbritannia, Nicky Trevorrow, forteller til Cosmopolitan at katter tar med seg døde dyr til sitt eget hjem fordi det er der de føler seg trygge. Det er et tegn på at katten stoler på deg, ifølge Trevorrow.

/

5. Når katten legger seg oppå PC-en din

Har du en eller flere katter, har du kanskje merket at de har en tendens til å legge seg akkurat der det passer dem – og gjerne oppå tastaturet ditt mens du jobber. Ifølge katteeksperten Marilyn Krieger, er dette fordi katten vil ha oppmerksomhet.

— Mange katter setter seg på tastaturer eller laptoper fordi de får vært i nærheten av sin favorittperson og får all deres oppmerksomhet, fortalte hun til Readers Digest.

6. Når katten vender ørene nedover

Katter uttrykker seg også ofte med ørene. Katteekspert og forfatter av boken «How to speak cat», Gary Weitzman, har tidligere fortalt til AP at man bør holde seg unna hvis katten vender ørene nedover.

— Hvis kattens ører er flate, kan det bety at den er redd eller vil gå til angrep, sa han.

7. Når den går med halen i været

Videre forteller Weitzman at katters måte å hilse på er å gå med halen i været. Dette er deres måte å si at de er glad for å se deg, fortalte han til AP.

Les også: Her er nettsidene for deg som ikke får nok av katter

DEL

FØLG OSS