Oppdretter angrer på at han avlet frem hunderasen labradoodle

Caroline Furu

Caroline Furu

  • Publisert: 27.09-2019
  • Oppdatert: 27.09-2019
Den norske kronprinsfamilien har to labradoodler. Her er prinsesse Ingrid Alexandra sammen med Muffins Kråkebolle (t.v) og Milly Kakao (t.h). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Australske Wally Conron avlet frem den første labradoodelen. Nå sier han at den populære rasen har blitt et «Frankensteins monster».

Labradoodle er en blanding av labrador og puddel som de siste årene har blitt veldig populær også her til lands.

Litt av grunnen er at rasen har et rykte på seg for å være godlynte og allergivennlige. Det var australieren Wally Conron som først paret en labrador med en puddel for å skape en labradoodle, ifølge australske ABC.

Les også: Dette er Norges mest populære hunderase

Han ville skape en rase som var allergivennlig og kunne brukes som førerhund. Etter hvert begynte flere oppdrettere verden over å avle frem rasen, og kjendiser som Tiger Woods og Christie Brinkley bidro til at rasen ble enda mer populær.

Kongelig favoritt

Den norske kronprinsfamilien har også to labradoodler som heter Muffins Kråkebolle og Milly Kakao. I 2009 skrev Østlandets blad at Drøbak hundehotell hadde to års venteliste for å skaffe seg en labradoodle.

Wally Conron skulle imidlertid ønske at rasen ikke ble så populær.

Til australske ABC forteller han at han avlet frem den første labradoodlen til en blind dame som var sammen med en mann som var allergisk mot hundehår.

På denne tiden jobbet han for den australske organisasjonen Royal Guide Dogs Association. Det han ikke visste, var at rasen skulle bli så populær at også useriøse oppdrettere begynte å avle frem sine egne versjoner av hunderasen.

– Skapte et monster

– Jeg åpnet Pandoras eske og skapte et «Frankensteins monster»… Når jeg ser disse labradoodlene rundt omkring, må jeg bare studere dem. De fleste av dem er enten gale eller så har de et arvelig problem, sier han til ABC.

Les også: Her er tegnene på at kjæledyret ditt er for mye alene

Conran forteller til nettstedet at hans intensjon alltid var å avle frem sunne hunder, men det er det ikke alle oppdrettere som gjør.

– Jeg har innsett at mange uetiske, hensynsløse mennesker avler frem disse hundene for å selge dem for høye summer, sier han. 

DEL

FØLG OSS