Her er tegnene på at kjæledyret ditt er for mye alene

Caroline Furu

Caroline Furu

  • Publisert: 02.07-2019
  • Oppdatert: 02.07-2019

Både hunder, katter og mindre dyr kan bli veldig understimulerte. – Det er viktig at eieren skaffer seg kunnskap før man kjøper et kjæledyr, sier veterinær. 

Hvis man har både kjæledyr og heltidsjobb, kan kjæledyret ende opp med å være alene for mange timer om dagen.

President i den norske veterinærforeningen, Torill Moseng, forteller at både hunder og katter må vennes til å være alene fra de er små.

Les også: Hunden speiler eierens stressnivå

– Mange av oss har ikke anledning til å ha med hunden på arbeid, derfor er det svært mange hunder som vennes til å være hjemme alene en arbeidsdag. De fleste hunder som ikke lider av separasjonsangst eller har andre mentale eller fysiske utfordringer takler det fint, sier hun.

Hvis katten eller hunden er for mye alene, kan den imidlertid begynne å vise tegn på atferd som tyder på kjedsomhet, utrygghet eller ensomhet.

Kan virke nedstemte eller stressede

Moseng forteller at hun som veterinær har møtt mange kjæledyr som har vist tegn til at de får for lite aktivitet og selskap.

Hunder kan for eksempel begynne å gnage på møbler, gjøre fra seg inne, bjeffe eller grave seg til blods på poter og klør.

– Noen kan også «trekke seg inn i seg selv» og virke triste og nedstemte, mens andre kan bli hyperaktive og stressede. Hunder kan også dersom de er utrygge, og understimulert bli aggressive, sier hun. 

/

Mindre dyr som bor i bur kan også bli veldig understimulerte, og eierne deres kan ha vanskeligere for å forstå at de føler seg utrygge.

Les også: Dette er Norges mest populære hunderase

– Her er det ekstra viktig at eier skaffer seg kunnskap før man kjøper et kjæledyr slik at man vet hva som skal til for å skaffe dyret et godt liv, understreker hun.

Har du hund eller katt, kan det være vanskelig å vite akkurat hvor lenge du kan være borte fra den.

Moseng forteller at hvor lenge en hund kan være hjemme alene, avhenger av alder, sykdomssituasjon og hvor godt den er trent til å være alene.

Mattilsynet skriver at en hund ikke bør være alene mer enn en normal arbeidsdag på det lengste.

Innekatter trenger mer selskap

Katter er kjent for å være mer selvstendige, og ifølge Moseng, kan de som regel også være alene på natten.

– Katter er mer nattdyr enn hunder. Dersom katten er innekatt, synes det å være viktigere for katten å ha selskap med eier. Da får den mindre stimuli og blir lettere deprimert og apatisk enn dersom den er utekatt, sier hun.

Les også: Veterinærer advarer hundeeiere mot overdreven mobilbruk

Når man først har vært borte fra kjæledyret i noen timer, må man sørge for at man gir dyret aktivitet og oppmerksomhet når man er hjemme igjen.

– Det er selvsagt et spesielt viktig ansvar for eier å være aktiv med dyret sitt når man kommer hjem fra arbeid, dersom det har vært alene hjemme i mange timer. Det gjelder uavhengig om det er en hund, katt, kanin eller andre typer kjæledyr, sier Moseng.

Nettsiden Insider har snakket med flere veterinærer og dyreeksperter for å finne ut de vanligste tegnene på ensomhet hos kjæledyr. Se noen av dem i videoen ovenfor.

DEL

FØLG OSS