Ble med på en gratis fotoshoot – plutselig dukket bildene opp i reklamer verden over

Caroline Furu

Caroline Furu

  • Publisert: 08.08-2018
  • Oppdatert: 16.10-2018
Shubnum innså ikke at hun skrev under på at bildene av henne kunne bli brukt som illustrasjonsbilder av andre selskaper. Foto: Shubnum Khan/Twitter

Shubnum (33) visste ikke at hun skrev under på at bildene kunne bli brukt til andre formål. Nå advarer hun andre mot å gjøre det samme.

Shubnum Khan er en sørafrikansk forfatter, men mange skulle kanskje tro hun var modell. Khan har nemlig dukket opp i reklamer for hudkremer, migrasjon og på en kinesisk reklame for McDonald's.

Les også: Mann i flammehav kåret til årets beste fotografi

Twitter forteller hun at det hele begynte med at hun og noen venner hadde blitt med på en gratis fotoshoot kalt «100 Faces Shoot».

Khan ble med på fotoshooten for å få noen gratis portrettbilder av seg selv, men innså ikke at hun skrev under på at bildene kunne bli brukt som illustrasjonsbilder til alle mulige sammenhenger. 

Fant ansiktet sitt overalt 

Noen år senere, fant en venninne av Khan et bilde av henne i en reklame for migrasjon i en canadisk avis.

Til BBC, forteller Khan at hun ikke hadde noe imot å promotere migrasjon, men at hun ble veldig forvirret over at hun plutselig hadde blitt avbildet i en avis på andre siden av verden.

Les også: Fotograf viser frem spektakulære bilder av utrydningstruede dyr

Etter dette, Googlet Khan seg selv og fant bilder av ansiktet sitt i reklamer for alt fra rynkekremer til datingsider.

— Det var så uærlig

Hun dukket også opp i produktanmeldelser for produkter hun ikke hadde kjennskap til. Til BBC, forteller hun at dette var det mest skremmende.

— Jeg trodde jeg skjønte hvordan illustrasjonsbilder fungerer, at man kunne bruke et bilde av et hus for å illustrere en artikkel om hus. Men det var så uærlig, jeg visste ikke at man kunne bruke illustrasjonsbilder sammen med falske anmeldelser og navn, sier hun.

Twitter skriver Khan at hun tok kontakt med fotografen som tok bildene av henne. Han skal ha sagt at hun og venninnene ble fortalt om betingelsene på forhånd, og at det var lovlig for andre selskaper å bruke bildene. 

Advarer følgerne sine

Etter den skremmende erfaringen, advarer 33-åringen nå følgerne sine mot å bli tatt bilder av når man ikke vet hva bildene skal brukes til.

«Vær smarte. Vær opplyste. Ikke la dere lure. Jeg er sikker på at jeg kunne ha tjent penger på dette, men istedenfor blir ansiktet mitt brukt i reklamer for kvisekremer mens noen andre får inntektene,» skriver hun.

Bildene i denne artikkelen er gjengitt med tillatelse. 

Les også: 15 av de mest ikoniske bildene noen gang

DEL

FØLG OSS