Slik er Nord-Koreas mystiske førstedame

Caroline Furu

Caroline Furu

  • Publisert: 13.03-2020
  • Oppdatert: 14.03-2020
Ri Sol-Ju Foto: AFP/Kns

Ri Sol-ju giftet seg med Kim Jong-Un i 2012, men har nesten aldri uttalt seg offentlig. Dette vet vi om verdens mest skjermede førstedame. 

Nord-Korea omtales ofte som verdens mest isolerte land, og derfor er det kanskje ikke så rart at vi ikke ser så mye til landets førstedame, Ri Sol-ju.

Hvordan Kim Jong-un og Ri Sol-ju møttes er uvisst, men Nord-Korea kunngjorde at de giftet seg i 2012.

Etter dette begynte hun å dukke opp på bilder fra offisielle arrangementer sammen med ektemannen – men ikke i nærheten av like ofte som førstedamer som Melania Trump og Brigitte Macron.

Les også: Kim Jong-un truer med nytt våpen

Melania Trump er også kjent for å holde en lav profil, men har tross alt holdt taler og engasjert seg i spørsmål rundt barn og unge.

Førstedamen i Nord-Korea får imidlertid ikke brukt posisjonen sin på samme måte som Trump og Macron. Nord-Korea er kjent for å være et mannsdominert og diktatorisk samfunn, og ifølge Human Rights Watch diskriminerer landet jenter allerede fra de er små.

Fra «venn» til førstedame

/

«Skolene favoriserer gutter og menn i lederroller og jenter blir opplært til å opprettholde stereotypiske, underdanige kjønnsroller», står det i HRW sin verdensrapport for 2019.

Dette kan man se antydninger til på de få bildene som finnes av Ri Sol-Ju. Mens mannen hennes stadig vekk truer vestlige land, stiller opp på bisarre fotoshoots og gjør et stort vesen ut av seg, blir kona hans oftest observert taus men smilende i bakgrunnen.

Tidligere ble Ri Sol-ju referert til som en «comrade» (Kim Jong-uns venn eller kamerat), men i 2018 ble hun plutselig oppgradert noen hakk da Nord-Koreas statsmedia begynte å kalle henne «respected first lady». Denne tittelen har ikke blitt brukt om en kvinne i Nord-Korea på 40 år, ifølge The Guardian.

SE VIDEO: Ri Sol-ju fikk tittelen førstedame i 2018:

Forsvant i flere måneder – nå går gravidryktene

Det finnes ikke mye informasjon om den mystiske førstedamen, men ifølge Business Insider er hun nå 30 år, og har tre barn med den omstridte diktatoren. Ri Sol-ju skal ha vokst opp med en mor som var professor og en far som var lege.

Den første gangen hun viste seg offentlig med sin kontroversielle ektemann var under åpningen av en fornøyelsespark i Pyongyang i 2012. Da skal nordkoreanske medier ha omtalt henne i en bisetning.

Les også: Hva er det med diktatorer og hester?

Etter hun dukket opp på flere bilder med Kim Jong-Un, la mange merke til hennes elegante designerantrekk, og i ettertid har flere asiatiske medier omtalt henne som et «moteikon».

Til tross for at hun har vist seg mer i offentligheten de siste årene, har det også vært perioder hvor hun har skjermet seg helt.

I oktober i fjor meldte det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap at hun ikke hadde vist seg i offentligheten på fire måneder, noe som har fått mange til å lure på om hun er gravid. Ryktene har så langt ikke blitt bekreftet. 

Nord-Korea-eksperten Markus Bell sier til The Sun at det ikke er noen overraskelse at omverden ikke får vite noe om hun venter barn.

– En ting som er sikkert er at Kim og Ri krysser fingrene for at de får en gutt – en fremtidig ubestridt leder som kan ta over tømmene når den tid kommer, sier han. 

DEL

FØLG OSS