Seks måter å takle angst i festsesongen

Kate Carraway - The Guardian

  • Publisert: 20.12-2018
  • Oppdatert: 20.12-2018
Mange kan få angst til og med i situasjoner som egentlig er veldig hyggelige, som for eksempel på julebord. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

Det er mange grep du kan ta for å komme deg gjennom julebordsesongen.

Få profesjonell hjelp

Angst er vanskelig å leve med. I sin bok «Trange rom og åpne plasser», skriver psykologene Torkil Berge og Arne Repål: «Angst er altså en alarmreaksjon, men ved et panikkanfall skjer det i en situasjon som ikke er farlig. Det er en falsk alarm, ofte utløst av man frykter angstreaksjonen i seg selv. Man har fått «angst for angsten», og katastrofetanker holder angsten ved like.» Derfor kan det være nødvendig å få profesjonell hjelp. For å finne ut hvilke tilbud som finnes der du bor, besøk Helsenorge sine nettsider.

Les også: – Angst kan komme av sinne eller sorg

Prøv kognitiv atferdsterapi

Dr Philippe Goldin jobber ved universitetet i Davis i California, og har tidligere ledet flere studier om sosial angst ved Stanford. Han sier at kognitiv atferdsterapi «lærer pasienter med sosial angst å frivillig eksponere seg for det de frykter». Kognitiv terapi forandrer «forholdet man har til signalene som trigger frykt, bekymring og angst» ved å bruke «gradvis eksponering til situasjoner der man vanligvis ville følt frykt». En stor, sosial julefest ville altså vært et mål, ikke en start. 

Lat som om du er mer selvsikker enn du er

Den bestselgende forfatteren Gretchen Rubin foreslår at man kan finne et forbilde som oppfører seg litt likt som seg selv, som man kan ta inspirasjon fra når man er nervøs. Du kan for eksempel la deg inspirere av George Clooneys karisma, Jimmy Carrs vittige humor eller hertuginne Meghans grasiøse kroppsspråk. Selvsikre mennesker er ofte stødige, ser folk rett inn i øynene og tør å ta opp plass. Hvis du er mer av den klønete typen som artisten Adele, så omfavne det.

Les også:  Én av tre studenter hadde symptomer på psykiske lidelser

Øvelse gjør mester

Charles Linden har funnet opp «Linden-metoden», som skal behandle angstlidelser. Han foreslår å forberede seg på litt tørrprat før et sosialt arrangement. Å ha noen morsomme anekdoter eller spørsmål på lur kan være en god idé. Hvis du står fast i en samtale med mennesker du ikke kjenner så godt på en julefest, så spør de andre hva de har planlagt å gjøre i 2019 – folk elsker å snakke om seg selv. Hvis du er redd for at dette kommer til å gjøre deg nervøs, så øv på slike samtaler med en mindre gruppe mennesker først.

Ikke drikk for mye alkohol

Har man sosial angst, kan det være lett å ty til alkohol for å gjøre sosiale situasjoner enklere. Men alkohol kan gjøre at du mister hemningene, noe som kan få deg til å si eller gjøre ting du ellers ikke ville gjort. Dette kan gjøre at du får fylleangst dagen derpå. Vann med kullsyre og lime eller tranebærjuice kan være like godt på fest som en Gin Tonic.

Du har makten

Alt angsten forteller deg er tull og fanteri, forteller Dr. Goldin.

– Tanker og teorier er et resultat av aktivitet i nervebanene; De er ikke noe mer ekte enn lyder, minner og følelser. Angst er normalt. Vi gir tankene våre makten til å forstyrre vårt eget velvære. Men det går an å forandre på denne vanen når som helst, sier han. 

Oversatt av Caroline Furu / Startsiden © Guardian News & Media Limited

Les også:  Effektiv metode mot bekymringsangst 

DEL

FØLG OSS