På Startsiden Guider har noen av sakene annonselenker, som fører til butikker hvor du kan kjøpe produktene vi har omtalt, eller til tjenester som lar deg sammenligne priser. Når du klikker på en av disse lenkene, får Startsiden annonseinntekter. Disse lenkene er alltid merket.

Annonselenkene er valgt fordi vi mener de er relevante og nyttige, og det er våre innholdsprodusenter som bestemmer hvilke saker vi skal skrive om og hvilke produkter som skal omtales.

Vårt mål er alltid å guide deg til det mest relevante innholdet og de beste produktene. Annonsørene bestemmer ikke innholdet i sakene.

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.

Reise

Billig reise til Split: Kroatias perle ved Adriaterhavet

Utsiktsbilde over Split i Kroatia fra Marjan-høyden. Her ser du endeløst blått hav. Bygninger med røde tak og en grønn ås i bakgrunnen. Split tilbyr alt fra lokale markeder, strender, utsiktspunkt, gamle romerske ruiner og en kort båt tur til en av verdens kanskje fineste strender. Vi gir deg 5 tips til ting du må se og oppleve i byen, tips til hvor du finner billige reiser, samt svar på ofte stilte spørsmål om Split.
En av de mest populære byene i Kroatia er Split, noe vi godt forstår. Byen tilbyr sol og varme blandet med kultur og arkitektur. Vi gir deg 5 tips til ting du må se og oppleve i byen, tips til hvor du finner billige reiser, samt svar på ofte stilte spørsmål om Split. (Foto: Colourbox)

Opplev det beste av Kroatia ved å besøke vakre Split som tilbyr krystallklart hav og romerske ruiner. Vi gir deg 5 ting du må se og gjøre i Split.

Kroatia er en stor favoritt-favoritt blant reiseglade nordmenn som søker sol og varme, blandet med kultur og arkitektur. Dette kan Split tilby, og det er nok også mye av grunnen til at dette er blant de mest populære reisemålene i det vakre landet ved Adriaterhavet.

Split tilbyr alt fra lokale markeder, strender, utsiktspunkt, gamle romerske ruiner og en kort båttur til en av verdens kanskje fineste strender, Zlatni Rat. Vi gir deg 5 tips til ting du må se og oppleve i byen, tips til hvor du finner billige reiser, samt svar på ofte stilte spørsmål om Split.

pakkereiser
Finn reiser til vakre Split

Finn reiser til vakre Split

Split er en populær destinasjon for en rekke nordmenn i sommerferien.
Sjekk prisene her

På utkikk etter billige reiser til en annen destinasjon? Sjekk ut alle våre tips til restplasser her!

5 populære ting å se og gjøre i Split

Bilde av gamlebyen, også kjent som Diokletians palass i Split, Kroatia. Her ser du gamle murbygg med røde tak, og i bakgrunnen sår katedralen St. Domnius. Vi gir deg 5 tips til ting du må se og oppleve i byen, tips til hvor du finner billige reiser, samt svar på ofte stilte spørsmål om Split.
Gamlebyen i Split, også kjent som Diokletians palass, er et vakkert skue alle som besøker byen bør oppleve.

1. Diokletians palass

Diokletians palass, også kjent som gamlebyen, er ikke bare hjertet av Split, men også et levende museum. Dette imponerende eksempelet på romersk arkitektur ble bygget av keiser Diokletian på begynnelsen av det 4. århundret e.Kr. I dag huser de gamle murene en labyrint av butikker, kafeer, og boliger, sammen med flere godt bevarte antikke steder, inkludert Jupiter-tempelet, og katedralen St. Domnius.

Er du glad i gamle murer og historiske bygninger bør du sjekke ut Dubrovnik som også ligger i Kroatia.

2. Splits marked

Ingen besøk til Split er komplett uten en tur til det pulserende utendørsmarkedet hvor du kan smake deg gjennom lokale delikatesser og håndverk. På det fargerike markedet, ofte kalt Peristyle «Pazar», er det mulig å finne alt fra fersk frukt og grønnsaker, til sjømat, olivenolje, og hjemmelagde oster. Det er også et utmerket sted å kjøpe suvenirer, som lavendelposer eller håndlagde smykker, direkte fra de som har laget dem.

opplevelser
Opplevelser i Split

Opplevelser i Split

Dra på dagstur til Dubrovnik, Mostar eller Krka nasjonalpark. Eller kanskje rafting på Cetina-elven er noe for deg. Finn flere opplevelser her.
Sjekk prisene her

Visste du forresten at Kroatia er kåret til eneste feriefavoritt fra Europa i 2024?

3. Bačvice-stranden

Bačvice-stranden er Splits signaturstrand, kjent for sin gylne sand og sitt krystallklare, turkise vann. Dette urbane paradiset er et yndet tilfluktssted for både lokalbefolkningen og besøkende, og kan lokke med sin lett tilgjengelige beliggenhet bare en kort spasertur fra byens sentrum.

4. Marjan-høyden

For en pause fra bylivet kan du ta turen opp til Marjan-høyden, et fredelig naturreservat som tilbyr noen av de beste utsiktene over Split og byens omgivelser. Perfekt for fotturer, sykling, eller bare en rolig piknik i skyggen av furutrær. Følg de merkede stiene til toppen for en panoramautsikt som tar pusten fra deg, eller finn din egen hemmelige badeplass langs de steinete kystene.

restplasser
Billige reiser til Kroatia

Billige reiser til Kroatia

Restplasser kan gi billige reiser.
Sjekk prisene her

Lurer du på om Split er rett destinasjon for deg? Sjekk ut guiden vår hvor reiseeksperten deler sine beste tips til Kroatia-ferie.

5. Riva-promenaden

Riva er Splits sjelfulle promenade. Et pulserende samlingspunkt hvor lokalbefolkningen og besøkende samles for å nyte solen, sjøen, og sosialt samvær. Langs den brede promenaden finner du stilfulle kafeer, iskrembarer og restauranter, perfekt for å se på folk eller nyte en avslappende kaffe med utsikt over havet. Riva er stedet å absorbere Splits avslappede livsstil og beundre den blendende utsikten over Adriaterhavet og de omkringliggende øyene.

Bonus-tips: Dagstur til Brač og Hvar

Brač og Hvar som er to av de mest populære og pittoreske øyene i Adriaterhavet er lett tilgjengelige fra Split, og tilbyr hver sin unike sjarm og en rekke attraksjoner. Ved byen Bol på øya Brač finner du den populære stranden Zlatni Rat, som har en spesiell form og er omringet av krystallklart hav. Her kan du lese mer om Brač.

Øyene Brač og Hvar er lett å komme seg til fra Split i Kroatia. På bilde ser du den populære stranden Zlatni Rat som ser ut som et gyllent horn og er omringet av krystallklart hav. Vi gir deg 5 tips til ting du må se og oppleve i byen, tips til hvor du finner billige reiser, samt svar på ofte stilte spørsmål om Split.
Foretrekker du hvite strender og blått hav er øya Brač hvor du finner den populære stranden Zlatni Rat en kort båttur unna Split. (Foto: Colourbox)

Hellas er også kjent for sine mange flotte øyer. Her finner du en guide med alt du trenger å vite om øyhopping i Hellas.

Ofte stilte spørsmål om Split

1. Hvordan er sikkerheten i Split?

Split regnes som en svært trygg by for turister. Kriminalitetsratene er generelt lave, og besøkende kan føle seg trygge mens de utforsker byen, både dag og natt. Som i alle turistdestinasjoner, er det imidlertid viktig å utøve normal forsiktighet, som å passe på personlige eiendeler i folksomme områder og å unngå mørke og øde steder sent på kvelden.

Her kan du lese mer om Regjeringens reiseinformasjon om Kroatia.

2. Kan man drikke springvannet i Split?

Ja, det er trygt å drikke springvannet i Split. Vannkvaliteten i Kroatia er generelt høy, og mye av lokalbefolkningen og turister drikker vann rett fra springen. Vannet kan derimot være kalkholdig noe som gjør at flere foretrekker flaskevann.

3. Hvordan komme seg rundt i Split?

Split tilbyr flere alternativer for å komme seg rundt i byen. Sentrum av Split er relativt kompakt og mest tilgjengelig til fots, spesielt i og rundt det historiske området. For lengre avstander er det offentlige bussnettverket et praktisk og rimelig alternativ. Det finnes også taxier og rideshare-tjenester for mer direkte transport. For de eventyrlystne tilbyr byen leie av sykler og scootere, som er en flott måte å utforske byen på egen hånd på.

4. Hva er den beste tiden å besøke Split på?

Den beste tiden å besøke Split avhenger av dine preferanser. For de som foretrekker varmt sommervær og ønsker å nyte strandlivet, er juni til august ideelt. Dette er imidlertid også den travleste turistsesongen. For å unngå folkemengdene og fortsatt nyte godt vær, er mai og september gode alternativer. Disse månedene byr på behagelige temperaturer, færre turister og ofte lavere priser på overnatting.

Her finner du vår omfattende liste på når det er best å reise til en rekke destinasjoner for å finne sol og varme.

5. Hvor finner man de beste matopplevelsene i Split?

Split har et rikt kulinarisk landskap som speiler Dalmatias smaker og tradisjoner. For autentiske matopplevelser kan du besøke lokale tavernaer (konobaer) som serverer dalmatiske spesialiteter som fersk sjømat, grillet kjøtt, og lokale oster. Området rundt Pazar, byens hovedmarked, er fylt med små spisesteder som tilbyr ferske, lokale retter. For en mer moderne vri på lokale råvarer, har Split flere gourmetrestauranter som kombinerer tradisjonelle ingredienser med innovativ matlaging. Uansett budsjett eller smak, er Split en by som kan tilfredsstille enhver matelsker.

Før du reiser kan det være lurt å lese om denne valuta-fellen som lurer nordmenn for flere millioner i året!